Det har ikke manglet på løsninger, men de som har eksistert har gjerne vært kompliserte, og ikke alltid til å stole på, spesielt ikke de billige løsningene som har vært myntet på hvermansen
Mange av oss sitter på store samlinger med gamle videoopptak på VHS og andre analoge bånd-løsninger. Personlig har jeg blant annet noen timer med filmopptak fra mine sønners første leveår på fire-fem kassetter av typen VHS-C, som ble brukt i mange videokameraer for 10-15 år siden.
Problemet er at der ligger opptakene ikke særlig trygt. Uansett om du er flink til å oppbevare opptakene mørkt og i riktig temperatur eller ikke, må du regne med at kvaliteten på opptakene forringes med årene, sakte men sikkert.
Samtidig er avspillingsutstyret borte fra butikkhyllene, og hva gjør du da, når din gamle videospiller tar kvelden?
Les også: Test av videoredigeringsprogrammer
Taper seg ikke
Det smarteste du kan gjøre er å digitalisere opptakene. Opptak som foreligger i digital form verken falmer eller taper seg i kvalitet på andre måter. DVD er i dag det vanligste avspillingsmediet for digital video, mens filbaserte løsninger fra harddisk og minnekort er i ferd med å gjøre det enda enklere - og tryggere.
Dessverre er det ikke bare å koble videospilleren til PCen og trykke PLAY. Her må det nemlig være noe i mellom, som kan tolke de analoge signalene og gjøre dem om til nuller og enere.
Det har ikke manglet på løsninger, men de som har eksistert har gjerne vært kompliserte, og ikke alltid til å stole på, spesielt ikke de billige løsningene som har vært myntet på hvermansen. Selve digitaliseringsprosessen har dessuten ofte krevd en datamaskin med en viss kraft, i hvert fall hvis høyest mulig kvalitet har vært et kriterium.
Enkel og bra løsning
Det tyske selskapet Magix har tenkt å snu opp ned på alle disse forestillingene. Deres ferskeste digitaliseringsløsning bærer det beskrivende navnet Video Saver, og består ganske enkelt av en minimalistisk USB-plugg med kabler for S-video, kompositt og overgang til scart, samt Movies on DVD 7, PC-programvare for å lagre, redigere og brenne DVD.

Og det viste seg å være nesten like enkelt i praksis, bare man fulgte instruksene og installerte drivere og programvare før man koblet USB-pluggen i PCen. En ny lyd- og bildeenhet ble oppdaget, og få sekunder etter var det bare å starte programvaren og trykke på PLAY på den gamle videospilleren.

Test-PCen vår har en relativt kraftig dobbelkjerneprosessor (Intel Core2Duo E8400), 2 GB minne og Windows Vista Ultimate. Under overføringen var det ingen som helst problemer å bruke andre programmer samtidig, og vi opplevde ingen hakking eller at lyd og bilde ble usynkronisert under den 1 1/2 time lange videoen vi digitaliserte.
Krever registrering
Standardformatet virker å være et proprietært format som ikke lar seg avspille i andre programmer enn Magix sitt eget, men du har muligheten til å eksportere til blant annet Apple Quicktime og Windows Media Video i etterkant. For å kunne lagre direkte i MPEG-2 og brenne materialet til DVD (eller Blu-ray), kreves at du registrerer deg hos Magix og mottar en aktiveringskode via epost.

Bildekvaliteten under vår test av løsningen ble meget tett opp til originalen med standard innstillinger.
Programvaren Movies on DVD 7 inneholder for øvrig mange flere funksjoner, inkludert mulighet til å redigere det digitaliserte materialet, lage menyer, overganger, tekster etc, men vi må medgi at vi har sett mer brukervennlige løsninger på akkurat dette området, for eksempel Pinnacle Studio 12.
Men hvis formålet bare er å få VHS-kassettene dine raskt over på DVD, er dette definitivt en enkel og grei metode - til en rimelig penge.
Magix Video Saver har en veiledende pris på 599 kroner, og er på vei ut i butikkene i skrivende stund.
Norsk distributør er Boston Distribution AS.