Passord

– Mange ber om å bli hacket

Derfor bør du unngå å bruke samme passord på flere tjenester på nettet.

PASSORD: Sikkerhetseksperter fraråder at du benytter samme passord på flere tjenester på Internett. Foto: Shutterstock
PASSORD: Sikkerhetseksperter fraråder at du benytter samme passord på flere tjenester på Internett. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Benytter du samme passord på flere tjenester? Da bør du slutte med det, advarer sikkerhetsselskapet cxLoyalty.

I en undersøkelse utført av selskapet svarer én av tre at de ikke vet at det utgir en sikkerhetsrisiko å ha samme passord på flere plattformer.

– Du bruker e-postadressen din for å lage profiler ulike steder rett som det er. Hvis passordet til e-posten din er det samme som du bruker alle andre steder, er du på tynn is sikkerhetsmessig , sier Rikard af Sandeberg, som er administrerende direktør i cxLoyalty, i en pressemelding.

Einar Brekken, produktsjef i Frende Forsikring, sier i pressemeldingen at «mange ber om å bli hacket» når de har samme passord overalt.

– Hvis andre får tilgang til e-posten din kan de få tilgang til en rekke andre tjenester og skape enorme problemer for deg. Ikke minst økonomisk, advarer han.

– Opprett totrinnsbekreftelse

Hans klare oppfordring er derfor å opprette unike passord, men også å aktivere totrinnsbekreftelse.

– På den måten må du også oppgi en tallkode du får tilsendt på SMS eller i en autentiseringsapp. Da får du et ekstra sikkerhetsnivå på e-posten din.

Totrinnsbekreftelse, eller -verifisering, er noe NorSIS også anbefaler.

Totrinnsverifisering:

Med totrinnsverifisering kreves en ekstra bekreftelse når du logger på en tjeneste, enten ved at du oppgir en kode du får på SMS, eller bekrefter innloggingen via en app. På den måten blir det vanskeligere for uvedkommende å få tilgang til kontoen din selv om de har passordet.

– Hvis man aktiverer totrinnsverifisering, er ikke passord så viktig. Da kan man egentlig bruke samme passord overalt hvor man benytter totrinnsverifisering, sier Sandland til Dinside og lister opp tjenester som Facebook, Outlook og Gmail som støtter det ekstra sikkerhetsleddet, har Vidar Sandland, seniorrådgiver i NorSIS, tidligere uttalt til Dinside.

Et sterkt passord

Dog er det ikke alle tjenester på nett som støtter totrinnsbekreftelse – på disse tjenestene kan det være lurt å oppdatere passord en gang i året. Samtidig er det viktig at du oppretter sterke passord som er enkle å huske, men vanskelig å gjette.

– Hukommelsen vår fungerer slik at gode assosiasjoner gjør det lettere å huske. Velg derfor et passord du kan visualisere eller har spesielle minner til, sier Brekken.

Han anbefaler å prøve en huskemetode der du benytter en setning fra en sang du liker og blander den med tall:

  1. Finn en setning fra en sang du liker.
  2. Setningen bør bestå av minst 12 tegn med store og små bokstaver, gjerne med spesialtegn.
  3. Setningen tegner et bilde som minner deg om kontoen/tjenesten.

En annen viktig ting du kan gjøre for å forsterke sikkerheten din på Internett, er å kvitte deg med kontoer du ikke bruker. Sandeberg anbefaler å sortere kontoene på nett som en klesgarderobe ved å fjerne det som ikke brukes.

– Det er ikke noe poeng å ha aktive kontoer med passord som kan hackes uten at du bruker kontoen engang, sier han i pressemeldingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer