Ulovlig film og musikk på nett

Mange piratnettsteder tilbyr fortsatt film, tv-serier og musikk

Russisk nettsted troner øverst på svartelista.

HODEPINE: Russiske Rutracker opererer på samme måte som Pirate Bay. De leder brukerne videre til ulovlig distribuert film, musikk, spill og mye annet opphavspersonenene ikke får betalt for. Foto: Tore Neset
HODEPINE: Russiske Rutracker opererer på samme måte som Pirate Bay. De leder brukerne videre til ulovlig distribuert film, musikk, spill og mye annet opphavspersonenene ikke får betalt for. Foto: Tore Neset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med Netflix, HBO og Spotify skulle man tro at de færreste gidder å laste ned film, tv-serier og musikk ulovlig lenger.

Underholdningsbransjen mener at det fortsatt er et problem, men har ikke samme fokus på å fakke piratene som før.

Russisk side er verdens største

Amerikanske myndigheter vedlikeholder en svarteliste over nettsteder de mener tilbyr varer ulovlig. Den siste utgaven av Review of Notorious Markets (Gjennomgang av beryktede markeder) ble utgitt av det amerikanske handelsrepresentasjonen (Office of the United States Trade Representative) i januar i år, og beskriver situasjonen i oktober 2017.

Ifølge lista er verdens mest populære nedlastingsside Rutracker.org, som også bruker navnet Rapidgator.net. Sistnevnte har også side på norsk, der de tilbyr «rask filhosting - trygt og sikkert».

Ifølge det amerikanske regjeringsdokumentet har disse sidene til sammen 14 millioner aktive kontoer.

I tillegg kommer et ukjent antall brukere som bare bruker siden uten å registrere seg. Ifølge dokumentet får de som bidrar med filmer betalt, musikk og annet. De som bare laster det ned, får gjøre dette gratis.

PÅ NORSK: Rapidgator tilbyr fildeling trygt og sikkert. Ifølge amerikanske myndigheter er de en del av Rutracker-nettverket. Foto: Tore Neset
PÅ NORSK: Rapidgator tilbyr fildeling trygt og sikkert. Ifølge amerikanske myndigheter er de en del av Rutracker-nettverket. Foto: Tore Neset Vis mer

Skal man dømme etter annonsene, kommer inntektene fra gambling, porno og andre bransjer som trolig har vanskelig for å vinne innpass på legitime nettsteder.

Rutracker/Rapidgator drives fra Russland, noe som gjør det vanskelig for både amerikanske og norske rettighetshavere å stoppe den. Men ifølge amerikanerne har nå byretten i Moskva åpnet sak mot nettstedet.

Ny svensk piratskute

Skulle russiske myndigheter klare å stoppe Rutracker, vil det neppe løse problemer. Mange andre står klare til å fylle hullet.

En av dem er Movshare Group, som ifølge amerikanerne har forgreininger i både Sveits, Ukraina, Sverige, Frankrike, Nederland, Panama og flere andre land. Nettverket opererer under en rekke navn og har et utall nettsteder under en gigantisk paraply.

Så langt har domstoler i India og Italia prøvd å sette en stopper for dem. Men både i Norge og i de fleste andre land opererer de fortsatt fritt.

FØR PREMIERE: Fmovies kan allerede nå tilby De Utrolige 2, som har kinopremiere i Norge 24. august. Ulovlig, selvsagt. Skjermdump: Tore Neset
FØR PREMIERE: Fmovies kan allerede nå tilby De Utrolige 2, som har kinopremiere i Norge 24. august. Ulovlig, selvsagt. Skjermdump: Tore Neset Vis mer

Men vi behøver ikke gå langt for å finne nok en portal som gjør det enkelt for brukerne sine å finne piratmateriale.

Fmovies holder til i Sverige, som kjent samme land som der The Pirate Bay oppsto.

De firate bakmennene bak The Pirate Bay ble i 2009 dømt til ett års fengsel hver. I tillegg måtte de betale samlet 30 millioner svenske kroner i erstatning til filmindustrien.

Om svenske myndigheter vil være like harde i klypa når det gjelder Fmovies, gjenstår å se.

Samme teknologi som før

Rent teknisk er det lite som har forandret seg. De nye piratnettstedene bruker samme teknologi som The Pirate Bay på midten av 2000-tallet. Det vil si at sidene selv ikke huser piratmateriale, men ruter leserne videre til innholdet via torrents - store svermer av databiter som ligger hos brukerne selv.

PROGRAMVARE: Ett av de mest brukte programmene for opp- og nedlasting av torrents er μTorrent. Her deles Linux-distribusjonen Ubuntu, som er gratis og lovlig. Foto: Softonic
PROGRAMVARE: Ett av de mest brukte programmene for opp- og nedlasting av torrents er μTorrent. Her deles Linux-distribusjonen Ubuntu, som er gratis og lovlig. Foto: Softonic Vis mer

Teknologien ble utviklet av amerikaneren Bram Cohen i 2001. Han fant ut at dersom du fordeler byrdene på mange datamaskiner, blir fildelingen langt mer effektiv enn når noen laster ned en film fra én enkelt PC.

Med de mest populære filmene kan flere titusener dele på én gang. Er de som deler mange nok, tar det bare få minutter fra man starter å laste ned til filmen havner fiks ferdig på harddisken.

I 2014 innførte Google sperre mot piratsider på sine søk. Men siden de ikke godt kan sperre mot ordene «Pirate Bay» i søkene, vil du lett kunne finne portaler og nettsteder som ruter deg videre til både denne og andre piratressurser.

Norsk kamp mot piratene

I 2013 åpnet daværende kulturminister Hadia Tajik (Ap) for sperring av piratsider.

To år senere ble norske nettbrukere stengt ute fra The Pirate Bay og seks andre etter en kjennelse i Oslo tingrett.

På tross av sperre-ordren var The Pirate Bay fortsatt tilgjengelig i Norge noen uker etter, og også i dag er innholdet fortsatt mulig å nå via enkelt-torrents som kan nås blant annet via Rutracker.

Men i mellomtiden hadde film-gratispassasjerene funnet en ny måte å nyte piratfilm på: Strømming på direkten via Popcorn Time, et lags Netflix for pirater.

SPERRE: Tidligere kulturminister Hadia Tajik åpnet for sperring av piratsider for norske brukere i 2013. Foto: Andreas Lekang/Dagbladet
SPERRE: Tidligere kulturminister Hadia Tajik åpnet for sperring av piratsider for norske brukere i 2013. Foto: Andreas Lekang/Dagbladet Vis mer

Men også her kom rettsapparatet etter.

I januar i år slo Follo tingrett fast at bruk av Popcorn Time var ulovlig, etter at det en stund hadde hersket ulike oppfatninger om dette blant jurister.

- På vei ned, men fortsatt problem

Willy Johansen i Rettighetsalliansen medgir overfor Dinside at filmbransjen også i dag sliter med ulovlig deling og nedlasting.

- I Norge er jo dette et problem fortsatt. Men den gode nyheten er at det er på vei ned etter alt som er gjort for å få bukt med det, sier han.

Johansen opplyser at mens forbruket av ulovlig film ble anslått til rundt 20 prosent i 2014, har det nå sunket til 13-14 prosent.

BEDRE: Tiltakene mot ulovlig fildeling har hjulpet, mener Willy Johansen i Rettighetsalliansen. Foto: Privat
BEDRE: Tiltakene mot ulovlig fildeling har hjulpet, mener Willy Johansen i Rettighetsalliansen. Foto: Privat Vis mer

Han mener den viktigste årsaken til nedgangen er alle tiltakene man har fått igjennom, som sperring og andre rettslige skritt.

Men mye skyldes også lovlige strømmetjenester fra internasjonale aktører som Netflix og HBO og norske kabelselskaper og distributører som Viasat og Altibox.

- Går ikke etter vanlige brukere

- I dag har publikum mulighet til å se nær sagt alt av film billig og lovlig, så det finnes ingen unnskyldning for å laste ned ulovlig. Men fortsatt er det jo vanskelig å konkurrere med gratis, sier Johansen.

Han understreker at filmbransjen i Norge ikke går etter vanlige brukere, slik vi har sett at et dansk advokatfirma gjør på vegne av oppdragsgivere i Hollywood.

FOKUS PÅ DIGITALT: Marte Thorsby i IFPI Norge tar fortsatt ulovlig fildeling på alvor, men sier at musikkbransjen nå fokuserer mest på strømming. Foto: IFPI
FOKUS PÅ DIGITALT: Marte Thorsby i IFPI Norge tar fortsatt ulovlig fildeling på alvor, men sier at musikkbransjen nå fokuserer mest på strømming. Foto: IFPI Vis mer

- Vi tror dette er veien å gå. Vi ser ikke noe poeng å gå etter den enkelte sluttbruker som ser en og annen film ulovlig, med mindre det dreier seg om noen som også deler filmer i stor stil. Det viktigste er å få stoppet bakmennene og tilgangen til sidene, sier Willy Johansen.

Administrerende direktør Marte Thorsby i muiskkbransjeorganisasjonen IFPI Norge er også med i Rettighetsalliansen.

I en teksmelding til Dinside skriver hun at IFPI fortsatt følger med på ulovlig aktivitet, men at fokus de siste årene har ligget på utvikling og styrking av de digitale tjenestene.

- Dette er også et viktig grep for å forhindre ulovlig virksomhet, skriver hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer