Når strømmen går

- Mange vil oppleve strømbrudd

Jobber du hjemmefra? Da bør du ta noen forholdsregler nå.

SØRG FOR Å LADE: Høsten og vinteren er høysesong for strømbrudd. Sørg for at du alltid har ladet pc og mobil i tilfelle strømmen faller ut. Foto: Shutterstock
SØRG FOR Å LADE: Høsten og vinteren er høysesong for strømbrudd. Sørg for at du alltid har ladet pc og mobil i tilfelle strømmen faller ut. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Åtte måneder etter at coronapandemien brøt ut i Norge, sitter mange fremdeles på hjemmekontor eller hjemmeskole.

Det kan fortsette en god stund til, ettersom en vaksine trolig ikke vil bli allment tilgjenglig før tidligst våren 2021.

Mange mister strømmen om vinteren

Når man jobber hjemmefra er man prisgitt at det tekniske fungerer. Mange har nok de siste månedene kjent på hvor viktig det er at internett er oppe og går.

I høst har også været ført til strømbrudd i deler av landet, og nå som vi går mot vinter, vil mange oppleve å miste strømmen, ifølge Huseiernes Landsforbund.

- De vanligste årsakene til strømbrudd i vintermånedene er vegetasjon (typisk trefall), snø, is og vind, sier Ragnhild Aker Nordeng, overingeniør i regulering av nettjenester hos Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE), til Dinside.

Strengere restriksjoner

Noen har kanskje opplevd at strømnettet kobles ut på grunn av vedlikehold. Uheldig, men nødvendig selv i pandemitid.

- Hvis disse arbeidene ikke utføres, kan det bety svekkelse av strømnettet og ukontrollerte feil og strømbrudd, sier nettselskapet Elvia i en pressemelding.

På grunn av pandemien er det ifølge Elvia er det innført strengere restriksjoner på utkoblingstid enn vanlig.

Maksimal utkoblingstid på dagtid er nå 6 timer, får Dinside opplyst fra kommunikasjonssjef i Elvia, Morten Schau.

- Vi forsøker å legge lange nødvendige utkoblinger til nattestid, sier kommunikasjonssjefen til Dinside.

Hvis strømmen er borte ei viss stund, kan du for øvrig få flere tusen kroner i kompensasjon fra nettselskapet ditt.

Slik er du forberedt

Når Elvia skal utføre planlagte utkoblinger, varsler de berørte kunder minimum tre dager i forveien. Det er imidlertid vanskeligere å få til når strømmen går på grunn av feil i nettet. Er du av dem som jobber hjemme? Da bør du være forberedt på at strømmen kan bli borte i perioder.

- Det er en god forholdsregel alltid å sørge for å ha utstyret i orden og fulladet, slik at man ikke blir avbrutt midt i et viktig møte eller skolearbeid, råder selskapet.

Sørg derfor at pc-er og nettbrett er oppladet, slik at du om mulig kan jobbe lokalt uten bredbånd.

- Mange har dessuten mulighet til å koble seg til mobilt nettverk på mobilen. Da er det viktig at mobilen og eventuelt nødladere er godt oppladet.

* Å dele internett fra mobilen er en enkel sak. Du leser hvordan i vår guide her.

* Sørg også for at du har en stor nok nødlader, gjerne på rundt 20.000 mAh:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer