Maxtor DiamondMax 9+ 160GB

TEST: Vi har testet Maxtor sin nyeste 160GB harddisk, i utgaven med ekstra stor hurtigbuffer. Kan den utfordre Western Digital i ytelse?

Publisert
Maxtor DiamondMax 9+ 160GB

Maxtor har alltid levert disker med høy ytelse. De har stadig vært på toppen i vår test av harddisker, men det har også de andre leverandørene. Western Digital har vært vinneren i det siste, men Maxtor har nylig lansert oppgraderte modeller i DiamondMax serien.

Vi har testet 160 GB utgaven som er det største i serien som er tilgjengelig i skrivende stund. I begynnelsen av februar kommer det imidlertid en enda større disk, på 200 GB.

Spesifikasjoner

160 GB disken har bare to plater og har derfor en svært høy datatetthet på overflaten. Den er utstyrt med FDB-motorer (Fluid Dynamic Bearing) for lavt lydnivå, og leveres med hurtigbuffer på enten 2 eller 8 MB. Vi testet 8 MB-utgaven.

Grensesnittet er ATA-133, men disken kommer også i en utgave med Serial ATA.

Tilkobling

Disken er av samme format som alle andre 3,5-tommers disker, men den krever en moderne diskkontroller for å fungere optimalt. De nyeste hovedkortene har støtte for ATA-133 og kapasiteter over 133 GB. Har du et hovedkort som ikke er av aller siste modell, må du sannsynligvis kjøpe en ny diskkontroller på et PCI-kort til noen hundrelapper, for å kunne utnytte kapasiteten. Sjekk først om det finnes en BIOS-oppgradering som håndterer problemet.

Vi koblet disken til vår test-PC med Asus P4S8X hovedkort utstyrt med SiS 648 brikkesett, og en innebygget Promise Raid-kontroller. Prosessoren er en 2,53 GHz Pentium 4 på 533 MHz FSB.

Vi koblet disken til Raid-kontrolleren, og satte den opp som ”striping” med én disk. Det betyr at den står som en vanlig harddisk på et ATA-133 grensesnitt.

Disken ble gjenkjent, og det var ingen problemer med å håndtere kapasiteten.

Lynrask

Klikk på bildet for full størrelse på grafen!
Klikk på bildet for full størrelse på grafen! Vis mer

HD Tach målte en leseytelse på 59 574 KB/sekund ytterst på disken, som minket til til 27 629 innerst. Gjennomsnittet lå på 47 426,3 KB/sekund

Skriveytelsen lå på 38 614 KB/sekund ytterst og 16 811 KB/sekund innerst, med et gjennomsnitt på 28 975,8 KB/sekund.

Aksesstiden lå på 13,1 millisekunder, som er kurant. Konstruksjoner med få plater og høy tetthet gir ikke de imponerende aksesstidene.

Konklusjon

Disken er den raskeste vi har målt på lesing, men bare så vidt, den lå et par MB/sekund over Western Digital WD2000.

Skriveytelsen var så vidt litt lavere, under 1 MB/sekund sammenlignet med WD 2000.
Aksesstiden var 2,3 millisekunder mindre, og CPU-forbruket 0,4 % bedre.

Støynivået var svært lavt, men vi hadde ikke mulighet til å måle dette under testen.

Derimot reagerte vi på at varmeutviklingen var høyere enn hos WD 2000. Maxtor-disken ble meget varm, på grensen til ubehagelig å ta på, mens WD 2000 bare ble lunken.

Siden Maxtor var raskest på lesing og aksess, like bra på støy, men hadde lavere skriveytelse og høyere varmeutvikling - vil vi ikke kåre den til ny testvinner foreløpig, siden den har mindre kapasitet.

Når 200 GB utgaven kommer i løpet av noen få uker, kommer vi tilbake til saken, og har våre mistanker om at Western Digital må vike plassen på tronen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer