Mediesentral: PC eller TV?

KOMMENTAR: De store aktørene strides om hvilket apparat som blir det sentrale for håndteringen av media i framtiden. Sony påstår TV, mens PC-verdenen, med Microsoft i spissen satser på PC. Men det er uansett mye som gjenstår å løse.

Mediesentral: PC eller TV?
Publisert
Sist oppdatert

På Consumer Electronics Show i Las Vegas var et av de store temaene hvordan underholdningstilbudet vil bli i framtiden. Topplederne i Sony, Microsoft og Dell presenterte alle sine visjoner om hvordan de forskjellige tjenestene og apparatene vil kunne jobbe sammen.

Problemer i hverdagen

Dagens medievirkelighet består av forskjellige apparater og innhold som bare til en viss grad fungerer sammen. Sitter du og ser på TV, henvises det stadig oftere til kanalens nettsted hvis man vil vite mer om tema som programmet handler om. Da må du som kjent gjerne avbryte TV-tittingen, gå til et annet rom, slå på PCen, komme deg på nett, taste inn URL’en – eller søke siden du glemte å skrive den ned.

I mellomtiden går sendingen videre, og du går kanskje glipp av interessante innslag.
Et annet klassisk problem er at du blir forstyrret av telefonen, dørselgere, familiemedlemmer som skal ha hjelp, og går glipp av interessante minutter i programmet.
Opptak av interessante programmer, og organisering av opptaksmedia er problematisk. Ledige, brukte eller forsvunne kassetter, manglende etiketter – velkjente problemer som videomaskinen byr på.

Mange interessante programmer ble sendt i går eller tidligere, og det er for sent å gjøre noe med det. Å satse på repriser er mildt sagt usikkert.

Det er med andre ord rom for mange forbedringer og nye løsninger, som er helt innlysende både for produsenter og brukerne.

Men det er likevel ikke enkelt å finne løsninger.

Felles eller privat?

Tradisjonelt bruker man TV i en sosial setting, plassering og møblering er innrettet på det. Også selve teknikken er beregnet på avstand, selv de beste TVer med billedrør krever avstand.

PCen er motsatt, setter man seg ved PCen er man inne i en privat sfære, hvor man bare unntaksvis deler skjermbildet med andre.

Men dette bruksmønsteret er ikke nødvendigvis gitt, det er både avhengig av innhold og brukerne. Barn som vokser opp i dag vil sannsynligvis ha et annet forhold til disse grensene enn vi har og ikke minst hva våre foreldre og besteforeldre hadde.

Det er bare å se på bruken av mobiltelefon vs fast telefon, det er svært tydelig at mange konvensjoner er brutt og at helt nye bruksmønstere er etablert. Og det er bare begynnelsen.

Teknikk og innhold

Et av de største problemene er økt frihet for brukerne til å ta i mot, lagre og redigere innhold, og dessuten kunne distribuere dette videre over nett eller lagringsmedia.

Dette er mest problematisk for de som lever av å videreselge innholdet. En helt ny infrastruktur for media, hvor TV og Internett smelter sammen, blir en direkte konkurrent til de eksisterende næringskjedene. Det er i hvert fall skrekkscenariet som trekkes fram, selv om det er svært delte meninger om dette blant forskere og analytikere.

Uansett er det et dilemma for de involverte bransjene, som jobber med å innføre restriksjoner både i lovverket og innebygget i apparatene og løsningene. Dette gjør som kjent ikke at kopiering og fri bruk blir umulig, bare litt vanskeligere og definert som ulovlig.

Nye apparater og løsninger

Det første skrittet på veien er muligheten for opptak av TV på harddisk, kombinert med informasjon om sendetider via Internet til styring. Frittstående apparater er allerede i salg mange steder, og er på vei inn på markedet også her i landet.

Microsoft har sin løsning kalt Windows XP Media Center Edition, som består av en kraftig PC med ekstra maskinvare for håndtering av TV-signalene inn og ut. Løsningene tilbys av flere produsenter i USA, du kan lese en test av HP sin utgave hos Anandtech.

Sony har utviklet sin CoCoon-løsning som du kan lese mer om hos ZDNet.

Lenge til?

Den store sammensmeltingen forutsetter etter vår mening at skjermteknologien for det vi kaller TV blir kraftig forbedret, slik at den egner seg også til innhold av web-type. Det er allerede i ferd med å skje, i form av plasma og LCD-skjermer.

Trådløst nett i hjemmet, som er raskere enn dagens 802.11b, er også en forutsetning. Nå er etterfølgeren 802.11g er allerede både klar til å overta, og kompatibel med forgjengeren.

Dessuten kreves det omfattende tilrettelegging av innholdet, slik at det er enkelt for brukeren å velge og manøvrere i innholdet.

Og så er det dette med kopiering og sperrer og betalingsmodeller...

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer