Medieval Total War

Drømmer du om å bli kongen av Spania, eller kanskje storhertugen av Moskva? I Medieval Total war har du muligheten til å sette dine utenrikspolitiske evner ut i livet, og erobre hele Europa hvis du er riktig flink.

Publisert
Sist oppdatert
Medieval Total War
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
[Ugjyldig objekt (NAV)]

De to første spillene i Total war serien, Shogun og The Mongolian invasion, er blant mange regnet for å være noen av de beste strategispillene som er laget. De var nyskapende siden handlingen foregikk i både to og tredimensjonale miljø, og aldri før hadde så mange soldater deltatt i ett enkelt slag - gjerne flere tusen. Sist, men ikke minst hadde du muligheten til å prøve ut dine diplomatiske evner så vel som de strategiske og taktiske.

I Medieval Total war er handlingen flyttet fra det føydale Japan til det middelalderske Europa hvor du kan knuse motstandernes festningsverk og legge Europa for dine føtter.

Se skjermbilder fra spillet

Et genialt konsept

I korte trekk kan spillet beskrives som en kombinasjon av brettspill og et strategispill i full 3d. De som har spilt Risk eller Axis and Allies vil kjenne seg igjen, men terningene er byttet ut med kamper i et vakkert 3d miljø.

Et annet viktig moment som gjør at dette spillet skiller seg ut fra svært mange andre strategispill, er at enhetene sine fordeler og ulemper kommer meget godt frem. Det gjør at det nødvendigvis ikke er den med den største hæren som vinner, men den som kan bruke sine styrker riktig. Det krever at du setter seg inn i spillet og blir kjent med de ulike enhetene, men du verden så artig det er å vinne over en tallmessig overlegen hær fordi du bruker rett taktikk og kjenner dine enheter. Det er tilsvarende viktig å kjenne sine fienders styrker i dette spillet.

Et imperium fødes

Når du starter en kampanje må du først velge hvilken fraksjon du vil spille, vanskelighetsgraden, og i hvilken tidsepoke du ønsker å spille i, og du må definere et sluttmål for kampanjen. Alle disse valgene vil påvirke spillet, og noen fraksjoner er for eksempel enklere å spille enn andre på grunn av sin beliggenhet, det er for eksempel lettere å forsvare et land med en grense enn et med fire grenser.

Herfra styrer du imperiet ditt
Herfra styrer du imperiet ditt Vis mer

Starten på et imperium foregår ved at du bygger opp dine militære styrker, bygger ulike bygninger som trengs for å trene soldater, driver jordbruk, og skatteinnkrevning fra dine innbyggere. Dette kan kanskje høres litt kjedelig ut, men det er det slettes ikke. Det er nemlig mange ting du må passe på hele tiden for at ikke imperiet skal kollapse. Du kan bli rammet av år med dårlige avlinger, snikmordere og spioner kan slå til mot deg, og illojale innbyggere kan starte et opprør. Et eksempel kan være at du har det for travelt med å bygge opp en stor hær, og går tom for penger. Da kan du tjene inn mer penger på å øke skattene, med fare for at befolkningen gjør opprør og bryter ut av republikken din.

Ikke nok med at du må holde interne forhold under kontroll, men motstanderne dine vil gjerne slå kloa i landet ditt, og hvis du har glemt å styrke forsvaret kan du være ille ute. Det kan derfor til tider være smart å alliere seg med noen av nabolandene slik at du står litt sterkere. Skulle du komme i den situasjon at du er misfornøyd med dine allierte er det ingenting i veien for å dolke dem i ryggen og angripe dem.

Mye å tenke på, men hjelpen er nær

Medieval Total war er et meget omfattende spill og du kan kanskje bli overveldet av alle detaljene i starten, men etter hvert vil du oppdage at alle disse detaljene faktisk gir deg langt flere måter å vinne på enn bare ved bruk av militærmakt. Du kan for eksempel trene opp spioner som kan skaffe informasjon om fienden. Leiemordere kan sendes mot fienden for å ta livet av hans generaler eller ledere. Emissærer kan sendes ut i diplomatiets tjeneste og bygge allianser.

For å slippe å tenke på svært mye av dette i starten kan man be PCen betjene mange av funksjonene. Den kan bygge militære styrker, bygninger, og styre skattenivået. Vær obs på at det finnes ingen garanti for at maskinen tar de riktige valg hele tiden.

Storslagne kamper

Klar til å knuse borgen
Klar til å knuse borgen Vis mer

Skal du nå dine mål er det ikke til å unngå at du må gå til kamp mot fienden, og slagene i Medieval Total war kan være svært storslagne med opptil flere tusen soldater på et brett som støter sammen. Vi synes grafikken er god og skaper en fin stemning, men med flere tusen enheter på bakken og full 3d-grafikk så må det gå på bekostning av noe. Trærne snur seg etter hvor du ser med kameraet, landskapet er pent om noe livløst og det kan noen ganger være vanskelig å så detaljene på enhetene. Det er ikke et stort problem, og etter hvert som man har spilt litt går det greit å skille dem fra hverandre.

Spillet stiller store krav til maskinvaren, og på vår testmaskin med AMD 1.4 GHZ, Geforce 4 ti 4400 kort og 512MB DDR RAM opplevde vi til tider noe hakking. Spillet har ikke så mange justeringsmuligheter, men du kan velge størrelsen på hærene som er med i spillet. Lyden ble vi derimot mer imponert over. Kampene akkompagneres av en glimrende musikk som setter den rette stemningen, og lyden av flere hundre gallopperende hester og smelling fra våpnene, fikk rommet til å riste. Støtten for surround er i tillegg glimrende.

Nøkkelen til suksess

Som den angripende part har du et par store fordeler. Du har for eksempel mulighet til å studere fiendens styrker før du angriper, og på den måten kan du best tilpasse dine egne styrker. Før slaget begynner har du mulighet til å studere terrenget, og gjøre deg opp noen tanker om hvilket taktiske beslutninger du skal ta.

De forskjellige enhetene er delt i ulike grupper, slik at du ikke kontrollerer hver enkelt soldat, men for eksempel 50 bueskyttere i en kommando. Flere like grupper kan slås sammen til én hvis du ønsker det. Dette er selvfølgelig svært fordelaktig hvis man har et par tusen soldater, men enhetene bruker av og til noe lang tid på å organisere seg.

Nøkkelen til suksess ligger i kjennskap til enhetene slik vi har nevnt innledningsvis, kunnskap om bruk av terrenget er også en stor fordel. Etter hvert som du har kjempet noen slag og møtt noen av de hundre forskjellige enhetene som finnes, lærer du deg hvordan du kan slå fienden. Regn med noen tap i begynnelsen, men etter hvert belønnes du med seier og kanskje herredømme over Europa.

Konklusjon

Medieval Total War er et tidkrevende og omfattende spill som krever at du legger ned litt arbeid i å lære det, men belønningen er mange timers storartet underholdning. Anbefales til alle som har litt erfaring med strategispill og vil prøve noe som utfordrer deg.

Spillets singelplayer-kampanje har lang levetid, men hvis du i tillegg har lyst til å sende hundrevis av bueskyttere mot dine venners slott i LAN eller over Internett, så er dette spillet for deg.

Se skjermbilder fra spillet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer