Medisin for en syk Windows-installasjon

Alle som bruker Windows 95/98/NT har opplevd det mange ganger: PCen henger seg og viser en blå skjem med en uforståelig feilmelding. Vi får svært mange spørsmål om dette til Datadoktoren, og her er noen tips for å kurere syke Windows-installasjoner.

Foto: tk
Foto: tk Vis mer
Publisert

Advarsel: Denne artikkelen omhandler prosedyrer med tildels sterk inngripen i systemoppsettet på PCen, og krever at du er svært forsiktig med det du gjør.

Det kan være svært frustrerende å leve med en PC som henger seg med blåskjerm. Vi har fått en stor mengde spørsmål om dette, gjerne med detaljert gjengivelse av hva meldingen på skjermen er. Dette er dessverre nesten meningssløs informasjon (unntatt for ingeniørene i Microsoft).

De fleste gir opp og reinstallerer Windows, og ofte hjelper det en stund. Men det hjelper ikke hvis feilen ligger i programmene du installerer. Da vil feilen dukke opp igjen når du installerer synderen på nytt.

Det er heldigvis mulig å løse problemer med blåskjermer med litt tålmodighet og gode verktøyer. I denne artikkelen tar vi utgangspunkt i shareware-programmet System Sentry, som kan løse mange problemer knyttet til installasjoner av programmer - og det er ofte her feilen ligger.

Sjekk dette først

Før du begraver deg i System Sentry og alle mulighetene der, er det lurt å være oppmerksom på noen problemstillinger som ikke kan relateres til Windows og programinstallasjoner:Strømforsyning: Hvis du har ujevn strømforsyning der du jobber, kan dette føre til underlige systemkrasj. Den eneste muligheten for å sjekke dette er å tilkalle en elektriker eller flytte PCen til et sted der du vet at alt er OK.RAM-brikker: Har du bygget PCen selv, eller kjøpt den fra en liten produsent, kan RAM-brikkene være dårlige. Dette kan også føre til uforståelige systemkrasj.Kjøling: Grafikkort og prosessorer krever ofte kjøling, og hvis viften svikter vil dette typisk føre til underlige krasj. Åpne kabinettet og sjekk at viftene går både på prosessor og grafikkort. Helt nye hovedkort kan rapportere dette selv.Konflikter i maskinvare: Har du installert mange tilleggskort i PCen, kan disse kortene krasje mot hverandre. Er dette tilfellet, bør du fjerne så mange kort som mulig og undersøke om krasjene fortsetter.Andre maskinvarefeil: En PC inneholder følsom elektronikk, og kan ofte svikte. Har du mistanke om at noe kan ha skjedd, hjelper det fint lite å "reparere" Windows. Et godt hint er om feilen oppstår helt vilkårlig, f.eks. ved at PCen krasjer i oppstarten en dag og etter 4 timers jobbing en annen dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer