Megapiksel-hysteriet

KOMMENTAR: Man får inntrykk av at det eneste som gjelder nå, er å ha et digitalkamera med 5 eller flere megapiksler. Undertegnede mener at det er tull og tøys, fra ende til annen.

Bjørn E. Loftås er redaktør i DinSide Data, og har hatt ansvar for vår test av digitalkameraer siden 2000.
Bjørn E. Loftås er redaktør i DinSide Data, og har hatt ansvar for vår test av digitalkameraer siden 2000. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Undertegnede har de siste fire årene testet en stor del av de digitale kompaktkameraene som har vært tilgjengelig på det norske markedet. I løpet av denne perioden har produktene blitt usannsynlig mye bedre, prisene har stupt og markedet eksplodert. Likevel er vi fortsatt ikke i "mål". Kameraene vil fortsatt synke i pris, de vil bli kjappere, og sikkert få funksjoner vi ikke en gang vet at vi savner i dag.

Det store spørsmålet er om vi trenger flere megapiksler. Min påstand er at megapiksels-racet begynner å nærme seg samme hysteriske nivå som blekkskriver-med-høyere-og-høyere-oppløsning-hysteriet som har pågått i en årrekke. Antall megapiksler er dessverre noe av det første folk tenker på når de skal kjøpe digitalkamera.

Det er flere grunner til at jeg misliker at mange megapiksler fremheves som et viktig salgsargument i markedsføringen:

    1. Antall megapiksler sier ingenting om bildekvaliteten. Jeg har testet digitalkameraer med 3 megapiksels bildebrikke som har tatt langt bedre bilder enn enkelte kameraer med 5 megapiksler.

    2. Den fysiske størrelsen på CCD-brikken er typisk 1/2,5" (eller i beste fall 1/1,8") i de mest kompakte kameraene, enten du velger et kamera med 2,3,4,5 eller 6 megapiksler. Jo flere bildepunkter som presses ut av brikken, desto større er sjansene for at du blant annet får uønsket støy i bildene dine.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer