Test av HP Spectre X2

Meget godt alternativ til Microsoft Surface Pro

Få med deg denne testen før du eventuelt går for konkurrenten fra Microsoft.

NETTBRETT-PC: Hekt på det medfølgende tastaturet, brett ut støtten - og vips, så er nettbrettet gjort om til en fullblods PC. Foto: Bjørn Eirik Loftås
NETTBRETT-PC: Hekt på det medfølgende tastaturet, brett ut støtten - og vips, så er nettbrettet gjort om til en fullblods PC. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HP Spectre X2 er en mellomting mellom nettbrett og PC, og har mange likhetstrekk med Microsoft Surface Pro. Begge har innebygd og fleksibel støtte på baksiden, kan kobles til tastatur som også fungerer som deksel, og kan brukes med penn.

Målgruppen? Tja - alle som ønsker noe som er lettere og mer kompakt enn en PC, men samtidig ønsker full PC-funksjonalitet med god ytelse. Ønsker du å tegne og ta notater rett på skjermen, er disse hybridene også noe å titte nærmere på.

WINDOWS-BRETT: Nettbrett med Windows har ikke blitt den store suksessen som Microsoft hadde håpet på. Men her har du imidlertid muligheten til å jobbe uten tastatur, om du skulle ønske det. Foto: Bjørn Eirik Loftås
WINDOWS-BRETT: Nettbrett med Windows har ikke blitt den store suksessen som Microsoft hadde håpet på. Men her har du imidlertid muligheten til å jobbe uten tastatur, om du skulle ønske det. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Kun én utgave foreløpig

Mens Surface Pro kommer i flere forskjellige konfigurasjoner, billigste får du for under 10.000 kroner, foreligger Spectre X2 foreløpig kun i én utgave i Norge. Ifølge Prisjakt fås den i skrivende stund fra 15.990 kroner i rimeligste nettbutikk. Da inkluderer den både tastatur og penn, samt en romslig SSD på 512 GB.

Det er 2.000 kroner mer enn hva du må betale for den Surface Pro-utgaven som ligger nærmest, men den kommer med halvparten så stor SSD og uten tastatur og penn. Med tastatur og penn har du allerede gått 600 kroner over HP-en i pris.

I tabellen under har vi sammenlignet disse to variantene mot hverandre.

HP Spectre X2 Microsoft Surface Pro
Skjerm:12,3 tommer12,3 tommer
Oppløsning:3000 x 2000 piksler2736 x 1824 piksler
Tilkoblinger:2 x USB-C med overgang til USB-A (3.1 gen1)USB-A (3.0) + mini-Displayport
ProsessorIntel Core i5-7260UIntel Core i5-7300U
RAM:8 GB8 GB
SSD:512 GB256 GB
Kortleser:MicroSDMicroSD
Grafikk:Intel iris 640Intel HD 620
Tastaturomslag:Inkludert1.600 kr ekstra
Penn:Inkludert1.000 kr ekstra
Kamera13 + 5 megapiksler8 + 5 megapiksler
OS:Windows 10 HomeWindows 10 Pro
Størrelse:293 x 207 x 7,7 mm292 x 201 x 8,5 mm
Vekt:780 g766 g

Som du ser av tabellen, tyder alt på at du får litt mer for pengene om du velger HP Spectre X2, i hvert fall hvis du ønsker penn og tastaturdeksel. Det vil vi sterkt anbefale til denne typen produkt.

Legg også merke til at HP-en kommer med USB-C-porter, som er en mer fremtidsrettet løsning enn Surface-en, som bare har en standard USB-A-port. Surface-en er imidlertid enklere å koble til ekstern skjerm, takket være miniDisplayport-utgangen.

USB-C: HP Spectre X2 kommer med en USB-C-port på hver side. Begge kan brukes til å lade hybriden. Foto: Bjørn Eirik Loftås
USB-C: HP Spectre X2 kommer med en USB-C-port på hver side. Begge kan brukes til å lade hybriden. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Integrert støtte

Men la oss først ta det eksteriørmessige. Både Spectre X2 og Surface Pro oppleves som solid bygget, med bakplate i metall og skjerm med herdet glass. Begge har trinnløse støtter i bakkant, men vi synes løsningen på HP-en er hakket mer elegant. Begge trives uansett best på et slett bord og ikke i fanget, der slike løsninger med støtte til skjermen fungerer dårlig.

TRIVES PÅ BORDET: Det kreves ikke, men det er helt klart best å sette denne typen maskiner på bordet når de skal brukes. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TRIVES PÅ BORDET: Det kreves ikke, men det er helt klart best å sette denne typen maskiner på bordet når de skal brukes. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Begge de to USB-C-portene på Spectre X2 kan brukes til å lade enheten. Det følger med en overgang til vanlig USB-port (USB-A), nyttig når du skal koble til minnepinner, kortlesere og lignende.

Skal du koble maskinen til en skjerm, trenger du en i de fleste tilfellene overgang fra USB-C til HDMI eller VGA, noe som er ekstrautstyr.

Godt tastatur

Tastaturet hektes enkelt på takket være magnetfestet, akkurat som på Surface Pro og Apples iPad Pro.

MAGNET: Tastaturet spretter på plass så snart brettet nærmer seg. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MAGNET: Tastaturet spretter på plass så snart brettet nærmer seg. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Når det er tilkoblet, kan du bestemme om tastaturet skal ligge flatt, eller heves litt i bakkant. Den fleksibiliteten liker vi.

FLATT ELLER SKRÅTT: Du kan enkelt heve tastaturet i bakkant, takket være et integrert ledd. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FLATT ELLER SKRÅTT: Du kan enkelt heve tastaturet i bakkant, takket være et integrert ledd. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Tastaturet er også av bra kvalitet, med responsive taster fordelt utover en så stor flate at det absolutt ikke er noe problem å bruke touch-metoden på det. Tastene er til og med baklyste, noe vi absolutt setter pris på. Dette er så nært et standard PC-tastatur som det kan få blitt, det eneste vi kunne tenke oss var en litt høyere enter-tast, men forstår at den er smal av plasshensyn.

IKKE VERST: Det er fullt mulig med lange skriveøkter på dette tastaturet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
IKKE VERST: Det er fullt mulig med lange skriveøkter på dette tastaturet. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Den brede pekeplaten under tastaturet fungerer helt utmerket for deg som synes det er greit å slippe å berøre skjermen når du jobber i PC-modus.

Til høyre har platen en strikkhylse der du kan sette pennen når du ikke bruker den. Totalt kommer vekten da opp i 1166 gram - fortsatt lett, men det finnes PC-er som er en god del lettere.

Gøy å tegne

Den medfølgende pennen fungerer godt til notater og tegning, særlig etter litt tilvenning. Det er ikke til å stikke under stol at det fortsatt er litt forsinkelse fra du drar streken til den tegnes opp på skjermen, på nær sagt alle slike produkter - HP er intet unntak. Men med litt øvelse går det greit.

Skjermen er svært skarp og IPS-panelet sørger for godt innsyn fra sidene. Lysstyrken er ifølge Laptopmag.com rundt 365 nits, noe som er regnes som meget bra. Lysstyrken på Surface Pro er ifølge samme kilde noe høyere (396 nits).

KREATIVT: Det følger med programvare til skribleriene dine. Foto: Bjørn Eirik Loftås
KREATIVT: Det følger med programvare til skribleriene dine. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

To kameraer

Med unntak av de nyeste iPad-ene, er det få nettbrett som har noe særlig kamera å slå i bordet med. Kameraene på HP Spectre X2 er derimot ikke så aller verst, selv om du får telefoner til et par tusenlapper til å ta bedre. Brettet er også temmelig kjappe til å ta bilder. Se eksempler under.

Slik yter den

Prosessoren i Spectre X2 ligger i mellomsegmentet, og yter en god del mer enn den svært populære i5-7200U som sitter i svært mange bærbare PC-er i samme segment.

i5-prosesssoren i Surface Pro er en i5-7300U, og den er klokket noe høyere. Vi har ikke testet i5-versjonen av Surface Pro, så vi kan ikke uttale oss direkte om hvor stor forskjellen i ytelse det er snakk om i praksis, men gjennomsnittstallet fra Passmarks målinger av enheter som er utstyrt med denne prosessoren, kan tyde på at snittytelsen ligger litt bak.

SNITTMÅLINGER: Tallene over representerer gjennomsnittet for hver av de tre prosessorene fra Passmark PerformanceTest. Skjermdump: Dinside
SNITTMÅLINGER: Tallene over representerer gjennomsnittet for hver av de tre prosessorene fra Passmark PerformanceTest. Skjermdump: Dinside Vis mer

Hvorfor? Dette blir spekulasjoner, men en årsak kan være at prosessoren i Surface Pro kjøles uten vifte, og senker muligens hastigheten noe tidligere ved belastning for å holde varmeproduksjonen nede. Spectre X2 er på den annen side viftekjølt, noe som gjør det enklere å holde temperaturen lav, og dermed også ytelsen høy. At viften er godt hørbar når det kjøres litt tyngre oppgaver, kan samtidig være et ankepunkt for noen. Ønsker du deg noe helt lydløst, skal du altså ikke velge Spectre X2.

Her må vi samtidig understreke at tallene fra Passmark også inkluderer resultater fra andre enheter enn Surface Pro.

Ytelsesmålinger
HP Spectre X2Microsoft Surface Pro
Passmark CPU poeng58235129 (snittmåling)
Passmark 3D GPU poeng1439942 (snittmåling)
SSD Les/skriv2,7 GB / 1,5 GB pr sek1,6 GB / 977 MB pr sek
Batteri video375 min536 min

Uansett: Både Core i5-7260U og i5-7300U er populære mellomsjikt-prosessorer som fungerer helt utmerket til de fleste vanlige PC-oppgaver, inkludert Office, internettaktiviteter, musikk og video. Også kjøring av flere programmer samtidig og veksling mellom dem, går strålende - så lenge du holder det innenfor rimelighetens grenser.

Den integrerte Intel Iris-grafikken i HP-en er samtidig rundt 50 prosent raskere enn i Surface Pro-en. Det kan naturligvis merkes når du spiller enkelte mer krevende spill, men dette er uansett i nedre halvdel hva gjelder grafikkytelse, og intet førstevalg for gamere. Det viktigste: Begge grafikkbrikkene ekspederer alt av 2D-oppgaver og video i alle aktuelle oppløsninger, inkludert 4K-materiale.

Verdt å merke seg er også at SSD-en er vesentlig raskere på HP-en enn på Surface Pro. Det kan nok merkes hvis du arbeider med svært store filer og utstrakt filbehandling med flytting av datamengder, blant annet.

Batteritiden er alltid spennende på denne typen produkter. Vi aktiverte strømsparing og satte lysstyrken på skjermen til 50 prosent. Deretter strømmet vi video fra YouTube kontinuerlig til batteriet var tomt. Som du ser av tabellen over ble det rått parti til Microsoft Surface Pro her: 536 mot 375 minutter.

Konklusjon

Hp har med sin Spectre X2 bevist at de har laget en konkurrent til Surface Pro som absolutt bør bli tatt med i vurderingen, dersom du er ute etter en kombinert nettbrett/PC-løsning.

Den er litt rimeligere, og det eneste punktet den egentlig henger etter Surface Pro på, er på batteritid. På andre områder er Spectre X2 foran, ikke minst på verdi for pengene. Vi ender derfor til slutt på terningkast 5 også for HP Spectre X2, men sjekk plussene og minusene i boksen under.

Få også med deg testene av iPad Pro og hybridene Microsoft Surface Book og Porsche Design Book One før du bestemmer deg.


Testresultat

HP Spectre X2

Til dels svært kraftig brett sett i forhold til tykkelse og tyngde, meget god skjerm, fleksibel integrert støtte, bra lyd fra høyttalerne, penn og tastaturdeksel følger med i prisen

Ikke lydløs som tilsvarende Surface Pro, batteritiden kunne vært bedre

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer