Men CD-spilleren var ikke død

Faktisk selges de for hundretusener av kroner.

RÅDYR: Denne spilleren koster ny 435.990 kroner, og selges brukt på Finn.no for 249.000. Foto: OSLO HI-FI CENTER
RÅDYR: Denne spilleren koster ny 435.990 kroner, og selges brukt på Finn.no for 249.000. Foto: OSLO HI-FI CENTER Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Først døde LP-platen og platespilleren, riktignok for å gjenoppstå som hipster-ikoner på 2010-tallet.

Men CD-spilleren? Den trodde vi var på vei til historiens skraphaug for å bli der for godt.

Vi tror verken på et storstilt comeback for MiniDisc eller kassett. Men det er tegn på at CD-en nekter å dø, og at den i visse kretser til og med regnes som et attråverdig, eksklusivt luksusprodukt som det er verd å tømme bankkontoen for.

LES OGSÅ: Gammel stereo kan være gullgruve

Brukt CD-spiller til 249.000

På Finn.no ligger det nå for eksempel en annonse for en brukt CD-spiller til 249.000 kroner.

HEFTIG: Selv om den er 186.990 kroner billigere enn ny, skal det feit lommebok til for å sikre seg en Burmester 069. Foto: FINN.NO
HEFTIG: Selv om den er 186.990 kroner billigere enn ny, skal det feit lommebok til for å sikre seg en Burmester 069. Foto: FINN.NO Vis mer


Vi prøvde å kontakte selgeren for en forklaring, men uten hell. Derimot fikk vi fatt i Geir Tømmervik, som til daglig selger spillere av samme type i butikken sin, Oslo Hi-Fi Center.

Hos ham koster samme spiller, en Burmester 069, den nette sum av 435.990 ny. Altså et verditap på 186.990 på tre år, gitt at selgeren får det han vil ha.

LES OGSÅ: Slik er lyden i hifi-tempelet

- Bare de dyre er igjen

- Billige spillere er nesten borte, men salget av slike dyre modeller holder seg. Folk kjøper dem gjerne som en del av en serie. Jeg vil tro at kjøperen her garantert vil være en Burmester-eier, sier Tømmervik.

DYRT SELGER: Mens de billige CD-spillerne begynner å forsvinne, er salget av dyre spillere stabilt, kan hifi-selger Geir Tømmervik fortelle. Foto: TORE NESET
DYRT SELGER: Mens de billige CD-spillerne begynner å forsvinne, er salget av dyre spillere stabilt, kan hifi-selger Geir Tømmervik fortelle. Foto: TORE NESET Vis mer


En moderne CD-spiller i toppklassen har også andre bruksområder enn standard avspilling av CD-plater.

- De har gjerne innebygd DAC (elektronikken som gjør om digitale signaler til analog lyd - journ. anm.) og forforsterker, slik at man kan spille av fra flere digitale kilder. Å kunne spille CD er nærmest en bonus for de som ønsker det. Men det er også lydmessige forskjeller på drivverk, så det er uansett et poeng med et godt CD-drev. Vi sammenlignet nylig en Burmester-spiller med en enkeltstående DAC til en halv million, og den integrerte CD-spilleren var den klare vinneren.

LES OGSÅ: Dette bør du vite før du kjøper platespiller

- LP er den beste «dealen»

Selv mener Tømmervik at LP-spillere gir vesentlig mer for pengene, i hvert fall i prisklasser de fleste av oss kan forholde seg til.

ØKER MEST: Vinyl forsvant egentlig aldri, og er nå tilbake for fullt hos både unge og gamle. Foto: SHUTTERSTOCK/ANNETTE SHAFF/NTB SCANPIX
ØKER MEST: Vinyl forsvant egentlig aldri, og er nå tilbake for fullt hos både unge og gamle. Foto: SHUTTERSTOCK/ANNETTE SHAFF/NTB SCANPIX Vis mer


- Du får langt bedre lyd fra en platespiller til 5000-kroner fra Rega eller Pro-ject enn fra en CD-spiller i samme prisklasse. I den øvre prisklassen finnes det nå lysbaserte pickuper, slik at man unngår platestøy. Men dette er foreløpig eksklusive produkter som lages i små antall.

Selv rangerer han LP som det beste musikkmediet. Deretter kommer CD, og så til slutt strømming.

- Men har du en stor CD-samling, er det jo ingen grunn til å gi opp den, avslutter Tømmervik.

LES OGSÅ: Endelig kan du strømme The Beatles

Voldsom tilbakegang

Du ser stadig færre CD-plater i hyllene på Platekompaniet og andre steder som for noen år siden pleide å være fullstappet med de siste hitlåtene i fysisk format.

ENDELIG: Beatles var årets julegave til streaming-publikumet. Foto: TIDAL
ENDELIG: Beatles var årets julegave til streaming-publikumet. Foto: TIDAL Vis mer


De fleste av oss nyter musikk fra Spotify og Tidal, og aller helst på mobilen til hodetelefoner eller en Bluetooth-høyttaler hjemme.

Musikkorganisasjonen IFPIs årsrapport for 2014 viser at I 2014 fortsatte salget av fysiske produkter å synke. Sammenlignet med 2013 ble det en nedgang på 36 prosent, og salget endte på 86 millioner. Det er den laveste omsetningen av fysiske produkter siden IFPI Norge begynte å utarbeide statistikken i 1977.

Hele 75 prosent av musikken nordmenn betaler for er nå «rett fra krana».

LES OGSÅ: Derfor kaster jeg ikke mine 3000 CD-er

Kommer de tilbake?

Det finnes fortsatt musikkveteraner som elsker å føre stiften ned i rillene på sine gamle klenodier de kjøpte på 1970-tallet. Samtidig har en ny generasjon begynt å få sans for det samme ritualet, se bare her.

ØKER: Salget av CD-plater har tatt seg opp igjen, selv om vi fortsatt snakker om en svært liten del av musikkmarkedet. Foto: TORE NESET
ØKER: Salget av CD-plater har tatt seg opp igjen, selv om vi fortsatt snakker om en svært liten del av musikkmarkedet. Foto: TORE NESET Vis mer


Om CD-platene vil oppleve samme form for gjenoppliving er nok for tidlig å si. Men i løpet av 2015 økte faktisk CD-salget ifølge Dagens Næringsliv (krever abonnement).

Likevel må det sies at salget av LP-plater økte enda mer, og at begge medier konkurrerer om en markedsandel på 25 prosent.

CD er fortsatt er kongen på denne lille - og med all respekt minkende - haugen. Ifølge Platekompaniet - den største kjeden for fysiske musikkmedier i Norge - utgjør CD-salget hos dem 60 prosent mens LP-salget ligger på 40.

LES OGSÅ: Adele vil ikke dele

Årets salgsuksess er en CD

Trenden med økt CD-salg kan kanskje bli forsterket av at enkelte artister vegrer seg mot Spotify, Tidal og andre strømmetjenester - rett og slett fordi de mener de ikke tjener nok penger på strømming.

MILLIONSALG: Adeles «25» finnes bare som vinyl, CD og nedlastbare filer. CD-en selger best. Foto: TORE NESET
MILLIONSALG: Adeles «25» finnes bare som vinyl, CD og nedlastbare filer. CD-en selger best. Foto: TORE NESET Vis mer


Et ferskt eksempel er den bestselgende britiske artisten Adele, som bestemte seg for å bare utgi sitt album «25» som vinyl, CD og nedlasting via iTunes.

Albumet har satt salgsrekorder mange steder i verden, og salget i USA alene har ifølge bransjebladet Billboard nå passsert sju millioner .

I Adeles hjemland Storbritannia melder OCC (Official Charts Company) at 68 prosent av salget er fysiske CD-plater.

Adeles album utgjorde hele 46 prosent av CD-salget i Storbritannia totalt før jul.

Les også:
Dette bør du vite før du kjøper platespiller

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer