Menns hjerner trigger spilleglede

Mannens hjerne er konstruert for å bli hektet på videospill, mener forskere.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det ligger liksom i vår mannlige natur, dette med å gå ut i kamp, jakte, slåss og kjøre raske biler.


Forskere ved Standford University mener altså å ha funnet grunnen til at videospill appellerer mer til menn enn til kvinner. I en studie fikk 22 unge menn og kvinner spille i 24-sekunders intervaller med en MR-skanner på hodet, som overvåket hjernens aktivitet.

Der kunne man tydelig se at bestemte områder i hjernen som er knyttet til belønning, avhengighet, forventninger, beslutninger og erobringer hadde større aktivitet hos de mannlige spillerne enn hos de kvinnelige. Og aktiviteten økte proporsjonalt med størrelsen på territoriet mennene hadde vunnet i spillet.

Forskerne tror at mannens hjerne kan være skrudd sammen slik at mange videospill virker spesielt appellerende.

Les også: Spiller seg syke på tv-spill

- Mange av de mest populære spillene hos mannlige spillere handler jo nettopp om aggresjon og om kamp over territorier, sier professor i psykiatri, Allan Reiss til Science Daily.

- Ligger i vår natur

Spill og atferdsforsker Dagfinn Moe ved SINTEF synes studien er interessant og peker på andre studier som har vist tilsvarende resultater.

- I tidligere studier hvor gutter har blitt eksponert for voldelige scener i videospill, har man kunnet se områder i hjernen som er knyttet til frykt bli aktivert, sier han til DinSide Helse.

Moe er ikke overrasket over at gutter blir mer fenget av videospill enn jenter.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

- Det ligger liksom i vår mannlige natur, dette med å gå ut i kamp, jakte, slåss og kjøre raske biler. Gjennom mitt forskningsarbeid er det nesten bare gutter som har gitt uttrykk for at de blir fascinert av dette, sier han.


Les også: Kjører villmann etter videospill


- Mer akseptert for gutter

- Statistikken fra en rekke europeiske land viser at kjønnsfordelingen over hvem som spiller videospill, er jevnere enn man skulle tro, sier spillforsker Jørgen Kirksæther.

Ifølge spillforskeren viste en europeisk statistikk fra 2006 at 55 prosent menn og 45 menn prosent kvinner hadde spilt videospill. Men guttene slipper fremdeles lettere unna med å bruke fritiden på videospill enn jentene, mener han.

- Det er nærmest fullt ut akseptert for en gutt å spille, mens en jente fort kan bli oppfattet som nerdete, sier han, og legger til:

- Mye spiller inn her, ikke minst mediets historie, som lenge har hatt en helning mot den mannlige delen av befolkningen. Vi snakker om et medium som ofte har vært et produkt laget av menn, for gutter og menn. Nå er det heldigvis i ferd med å endre seg, mye takket være "SingStar" og lignende sosiale spill.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at om lag 60 prosent av norske gutter spiller dataspill jevnlig, mens jentene som spiller, utgjør 23 prosent.

Les også: Dataspillere sunnere enn sitt rykte

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer