Chromebook-økning:

Mer enn doblet salget av Chromebooks

Både Komplett og Elkjøp melder om økende interesse for de nettsky-sentrerte maskinene.

ENKELT OG BILLIG: Chromebooks er ofte lette maskiner med enkel maskinvare, med prislapper på rundt 2-3.000 kroner. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ENKELT OG BILLIG: Chromebooks er ofte lette maskiner med enkel maskinvare, med prislapper på rundt 2-3.000 kroner. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var allerede i 2009 at Google annonserte at de kom til å lage et operativsystem til PC-er, basert rundt nettleseren Chrome. Og i motsetning til konkurrenten Windows, skulle det aller meste foregå i nettskyen, i form av web-apper i nettleseren.

Det tok imidlertid en god stund før den ambisiøse prosjektet så dagens lys, og først i 2011 dukket de første Chromebook-ene opp i butikkene. Dette var maskiner fra PC-produsenter som Google hadde alliert seg med, og prisene var svært lave i forhold til typiske PC-er med Windows.

Det tok ytterligere tre år før de første offisielt kom i salg i Norge, og siden har utvalget økt. Prisene ligger gjerne på 2-3.000 kroner, og maskinene er ofte kompakte og lette. Operativsystemet er også svært lettdrevet, så selv om maskinvaren er enkel, starter maskinene som regel på en blunk, viser våre egne tester. Flere Chromebooks har etter hvert også fått muligheten til å kjøre Android-apper.

I dag har nesten alle PC-produsentene minst en Chromebook i sortimentet sitt.

SKRIVEBORDET: Brukergrensesnittet i ChromeOS er ikke helt ulikt det du møter i Windows. Skjermdump: Dinside
SKRIVEBORDET: Brukergrensesnittet i ChromeOS er ikke helt ulikt det du møter i Windows. Skjermdump: Dinside Vis mer

Lite marked i Norge - så langt

Salget er meget høyt i flere andre markeder, ikke minst det amerikanske. Enkelhet og god sikkerhet kombinert med lav pris, er noe av forklaringen.

I det norske markedet har salget derimot vært mer moderat. Ifølge Elektronikkbransjen kan en av årsakene være at vi ofte bruker mer penger når vi først kjøper oss ny datamaskin.

Ifølge analyseselskapet Statcounter, stod Chromebooks kun for 0,37 prosent av sidevisningene på norske nettsteder i august 2017.

- Voldsom vekst

Dette bildet kan endre seg raskt, skal vi tro Norges største Chromebook-kanal, Komplett.no. De melder nemlig om mer enn doblet salg av Chromebooks første halvår 2017 i forhold til samme periode i fjor.

DOBLET: Salget av Chromebooks er mer enn doblet siden ifjor hos Komplett, ifølge Lene Iren Oen i selskapet. Foto: Komplett
DOBLET: Salget av Chromebooks er mer enn doblet siden ifjor hos Komplett, ifølge Lene Iren Oen i selskapet. Foto: Komplett Vis mer

- Etterspørselen etter lette maskiner med skylagring og god batteritid sørger for voldsom vekst i salget av Chromebooks, sier Lene Iren Oen, kommersiell direktør i Komplett.

Hun er også overbevist om at trenden kommer til å vedvare.

- Vi vet at denne trenden er i en startfase og forventer sterk vekst fremover, fortsetter hun.

For hvem?

Påstanden støttes av innkjøpsdirektør for data i Elkjøp, Erik Rosenlind. Han forteller at salget av Chromebooks gjennom kjeden har økt jevnt og trutt de siste årene, og holder seg nå stabilt høyt. Han tror likevel at Chromebooks har havnet litt i skyggen av Windows- og Mac-maskiner på hjemmemarkedet.

- Da vi startet salget for noen år siden, tok det litt tid før kundene fikk øynene opp for produktene. Nordmenn var ikke vant med egenskapene disse maskinene hadde og det drøyde dermed litt før de modnet i markedet, sier han til Dinside.

SELGER MEST TIL BEDRIFTER: Også Elkjøp melder om stor interesse for Chromebooks. Foto: Elkjøp
SELGER MEST TIL BEDRIFTER: Også Elkjøp melder om stor interesse for Chromebooks. Foto: Elkjøp Vis mer

Han legger til at det fortsatt er slik at det i hovedsak er skoler og bedrifter som har god nytte av Chromebooks.

Oen i Komplett mener imidlertid at Chromebooks også kan erstatte den typiske PC-en på hjemmeplan.

- Produktene fungerer til det meste en hjemme-PC skal brukes til - chat, surfing, streaming og nettbank. Fordelene ved Chrome er lav pris, ingen virus, helautomatiske oppdateringer og integrert skylagring, sier hun.

Windows-konkurranse

De senere årene har også Microsoft gitt PC-produsentene insentiver for å ta opp kampen mot Chromebooks, blant annet gjennom svært rabatterte priser på Windows-lisenser for PC-er med maskinvare som er sammenlignbare med Chromebooks.

Ett av de beste eksemplene vi har sett, er denne PC-en fra Multicom, som koster 2.390 kroner.

Flere saker om Chromebook

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer