Mer MacBook Air

Her kommer del 2 av våre erfaringer med MacBook Air

Publisert
Sist oppdatert
Det er en sann fryd å klappe den sammen og legge den i vesken.


Vi har nå brukt MacBook Air slik den er ment å brukes, i noen dager. Vi og mange andre har lurt på om den er lett nok, om den er for bred, om den er for svak, for tynn og det ene med det andre.

For de utålmodige vil vi si allerede nå at den gjerne kunne ha vært enda lettere, men størrelsen er etter vår mening perfekt. Vi har registrert at noen foretrekker en smalere maskin, som de typiske ultraportable 12-tommerne. Vi er ikke blant dem, bredskjerm er tingen, uansett.

Når det gjelder ytelse så er den som Rolls Royce pleide å si "tilstrekkelig". Den er faktisk ganske kjapp til de bruksområdene den er tiltenkt.

Mer om installasjon via nettverk

Vi bomma på oppsettet da vi skulle installere via det optiske drevet på en annen maskin i nettverket. Grunnen til det var en kombinasjon av hvordan ting skrives og hvordan dette leses.

Vi bladde oss fram til side 15 i den lille boken "Alt om din Mac" (den er på beskjedne 70 sider og så stor som et CD-cover). Der sto det at man kunne bruke det optiske drevet på en annen Mac eller PC og at dette sto på side 19. Vi bladde derfor videre og fulgte instruksjonene. Det virket altså ikke.

Det vi ikke hadde gjort var å lese videre på side 15, snu siden og lese fortsettelsen på side 16. Der sto det nemlig at det måtte installeres støtteprogrammer fra platen som følger med MacBook Air. Problemet var altså ikke at vi ikke leste brukerveiledningen, men at vi hoppet til en anvist side før vi hadde lest videre. Sammenligner vi dette med utførelsen av programkode, så vil vi som selvutnevt prosessor og operativsystem si at det var en bug i programkoden (=boka).

Etter at vi hadde installert det lille kontrollpanelet på vår Vista-PC fungerte det aldeles utmerket.

Man kan altså ikke regne med å når og hvor som helst kunne bruke en hvilken som helst annen maskin i nærheten hvis man plutselig trenger tilgang til et optiske drev. Det var jo slik det ble presentert da Apple lanserte Air... Løsningen er å kopiere over installasjonsprogrammene til harddisken på MacBook Air for å kunne sende disse videre i påkommende tilfeller.

Som bagasje

Det er en sann fryd å klappe den sammen og legge den i vesken. Den bare sklir på plass og finner seg vel sammen med papirer etc. og man må faktisk bla seg fram til den i bunken.

Den er svært lett å ta tak i f.eks. når man skal ha den ut av vesken og gjennom sikkerhetskontrollen på flyplasser, eller bare opp og ned i gate'n. Merkbart lettere og smidigere enn noen annen bærbar vi har hatt med oss.

Vi har båret maskinen sammen med et lite utvalg andre effekter i løpet av en lang arbeidsdag, gjennom flyplasskorridorer og konferansesentre samt et par kilometer i Stockholms gater. Sammenlignet med andre ordinære bærbare er vekten absolutt til å leve med, men aluminium veier mer enn plast.

Balansen når den brukes på fanget er også utmerket, nesten uansett hva man sitter på. De avrundede føttene er som danske høyfjell, de hever seg bare så vidt over resten av flaten, og merkes mer enn de synes.

Tastaturet er helt glimrende, bakgrunnsbelysningen er super, styreflaten er stor og følsom. Det eneste vi ikke har blitt helt fortrolige med er at knappen på styreflaten er så mye smalere enn på andre Macer. Vi bommer på den hele tiden, men er i ferd med å få til en teknikk på dette. Bassister med velutviklet slaphand-teknikk vil ha et forsprang her.

Mer MacBook Air


Flere bruksområder?

Vi har installert Microsoft Office for Mac, og det fungerer som ventet helt utmerket. Ikke på lang nær så elegant som iWork, men for de som fremdeles trenger de officielle utgavene...

I debatten etter forrige artikkel var det en som lurte på om Air var egnet til musikkbruk. Vi var nysgjerrige på det samme og forsøkte å installere Logic Studio. Det så ut til å gå bra en stund, men vi fikk etter hvert opp en feilmelding om at det ikke kunne installeres på denne maskinen.

Vi forsøkte så å installere bare MainStage (Mac'en som virtuelt MIDI-instrument til live-bruk). Installasjonen så ut til å gå bra, men programmet ville ikke kjøre på grunn av manglende støtte for skjermløsningen.

Det kan jo være at dette vil endre seg, men uansett er det ikke denne type krevende oppgaver maskinen primært er laget for.

Installasjon av MIDI/USB-enheter (maskinvare) gikk derimot helt greit. Andre mer lettdrevne programmer som Ableton Live vil sannsynlligivs fungere, men vi har enda ikke tilgang til den nyeste versjonen som kjører under Leopard.

Vi skal likevel sjekke ut video og bildebehandling i neste omgang, på ferienvå.

Vi kan jo dessuten nevne at MacBook Air booter på 53 sekunder, vår MacBook Pro bruker 1:03 (63) sekunder, mens vår gamle Dell 8600 med XP klarer seg med 37 sekunder.

Åpner du lokket på Mac etter dvale tar det imidlertid bare et par sekunder til du er i gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer