Mer nytt om lydkort

Selv om vi på DinSide Data i flere artikler har antydet at spikringen av lydkortets likkiste er i full gang, er lydkortet ikke dødt ennå. Både Creative Labs og Yamaha kommer med avanserte nye lydkort. Vi oppdaterer deg om nyhetene.

Mer nytt om lydkort
Publisert

Creative Labs, selve Soundblasterens opphav, ligger ikke på latsiden - det ville være å gjøre skam på navnet. Selskapet kjenner markedet for lydkort bedre enn de fleste, og er selvfølgelig klar over hvilke farer som truer når alternativene til deres nøkkelprodukter dukker opp. De lanserer i disse dager spennende 3D-produkter beregnet for spillentusiasten.

Det er en verden av forskjell mellom det opprinnelige SoundBlaster-kortet og det som tilbys i dag. Fra 8-bits lyd og FM-basert MIDI, har vi nå 16-bits lyd, sampling-basert MIDI (wavetable) med DSP-effekter og 3D surround-lyd.

Prisen er også hele tiden blitt lavere, og du får faktisk svært mye lyd- og musikkteknologi for pengene i toppmodellene fra Creative Labs.

Fra synthesizer til PC

Produsentene av digitale musikkinstrumenter har selvfølgelig sett den utrolige veksten i markedet for lyd og musikk på PC. Det var synth-produsentene som utviklet MIDI, og Roland var først ute både med rene MIDI-kort for kobling til synther og MIDI-lydkort med wavetable.

Dette var i siste halvdel av 80-årene med LAPC-1, som var Rolands ISA-kortutgave av lydmodulen MT-32, en modul som egentlig var beregnet for hjemmebruk sammen med Rolands digitalpianoer og dedikerte sequencer-bokser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer