Mer ytelse - mindre energi

Vi ser det allerede, men neste år vil det ble enda mer synlig: Nye komponenter og teknikker er på vei.

Publisert
Sist oppdatert

Store deler av året er det ikke problematisk at PCene og andre apparater bidrar til den lokale oppvarningen i hjem og på jobb. De avlaster bare annen fyring, og termostatene som regulerer denne kjenner ikke forskjell på om varmen kommer fra ovner, belysning, PCer eller annen elektronikk.

I andre deler av verden, og sannsynligvis også på våre breddegrader i mer eller mindre fjern framtid, er varmeutvikling og energiforbruk et mer akutt problem. Derfor er det store fordeler for produsenter som kan levere mer energigjerrige produkter, som igjen er avhengige av tilsvarende energieffektive komponenter.

Det er uansett en fordel om man kan skille apparater til oppvarming fra de som først og fremst er til annet bruk.

Lite og effektivt

Basisteknologien i produksjonen av digitale kretser har dreid seg om å redusere bredden på ledende forbindelser. Dette gir både høyere hastigheter, mindre varmeutvikling og lavere energiforbruk, noe som henger tett sammen i disse konstruksjonene.

Denne utviklingen gir raskere prosessorer og lignende komponenter, men teknikken åpner også for mer beskjedne løsninger hvor energieffektivitet er i fokus. Spesielt gjelder dette bærbare apparater, fra MP3-spillere via mobiltelefoner til bærbare PCer. Men også kontormaskiner og apparater for hjemmebruk vil dukke opp i mer energivennlige utgaver.

Bedre ytelse er ikke lenger noe tema for de fleste brukere, når vi ser bort fra gamere, videoentusiaster og noen profesjonelle. Dessuten blir stadig flere kontorPCer kneblet på de fleste områder, og den mulige bruken begrenset til arbeidsoppgavene med sperre for brukerinstallasjon av programvare.

Derfor vil vi energieffektive PCer i stadig høyere grad bli et salgsargument, noen salgsargumenter må jo produsentene ha for å selge inn nye generasjoner PCer til bedriftene. Privatbrukerne vil nok henge noe etter, men det kommer der også.

Rotasjon eller ikke

Minneprisene har rast, både for dynamisk minne og statisk minne som egner seg til permanent lagring som alternativ til harddisker. Men det er fremdeles ingen konkurranse med harddisker når det gjelder pris i forhold til kapasitet. Vi ser at det begynner å dukke opp enheter som egner seg til spesielle profesjonelle bruksområder, men det er fremdeles alt for dyrt med fastminne når man skal noe særlig over 16 GB.

For MP3-spillere og andre håndholdte enheter er det derimot et stort marked for enheter med kapasiteter i dette området.

Når det gjelder lagring vil vi derfor ikke se noen særlige framstøt fra industrien når det gjelder energi og miljøgevinster ved bruk av fastminne i stedet for tradisjonell harddiskteknologi.

Mye lys og lite varme

Vi er vant til at det er en tett sammenheng mellom lys og varme, og det har vært både praktisk og hyggelig i mange tilfeller. Men når det er det visuelle vi er ute etter, altså skjermer av alle slag, har det ikke vært noen bonus at varmen fremdeles er en nisse på lasset.

Selv om LCD-skjermer er langt mer strømsnille enn de gamle CRT-skjermene er det fremdeles lunt og godt på baksiden av alle LCD-paneler. Skjermene blir dessuten stadig større, og dette krever mer belysning og dermed mer varme.

Nå har det dukket opp nye lyskilder for bakgrunnsbelysningen basert på svært effektiv LED-teknikk med opptil dobbelt så høyt lysutbytte i forhold til strømforbruk sammenlignet med tidligere LED-løsninger.

Samtidig vil LED gi et større fargespekter enn det skjermer med tradisjonell bakgrunnsbelysning.

Også i annen form for belysning vil vi se at LED erstatter både glødelamper og lysrør/sparepærer, med en så stor energigevinst å slå i bordet med er det ikke lenge før vanlige lyspærer blir en kuriositet.

Det blir likevel en utfordring for alle parter å forholde seg til hva som er reelle besparelser både for den enkelte og miljøet, og for bransjene og myndigheter å komme fram med relevant merking og måleenheter.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer