Merced – 3 ganger raskere enn Pentium III

Intel og Hewlett-Packard har nå publisert flere detaljer om neste generasjon Intel-prosessorer, og det er snakk om dramatisk økning av ytelsen.

Merced – 3 ganger raskere enn Pentium III
Publisert

Merced er den første Intel-prosessoren i neste generasjon, som kalles IA-64. Det er snakk om et stort sprang, og regnes som det viktigste siden 1985, da 386-prosessoren så dagens lys.

Nå er informasjonen tilgjengelig om selve arkitekturen, slik at utviklerne skal kunne være klare med flest mulig produkter når prosessoren kommer på markedet. De har enda litt tid på seg – det er snakk om et par måneder før de første konkrete silisium-eksemplarene av Merced er klar, og først om et år vil den være i salg.

Kravene øker

Intel ser en nær framtid hvor virksomhet på Internett vil øke kraftig og stå sentralt som faktor i utviklingen av ny teknologi. Kravene fra brukerne og de som tilbyr tjenester vil øke voldsomt, og Intel skal tilby prosessorkraft og andre løsninger som skal tilfredsstille disse kravene.

Ny arkitektur

Det viktigste ved Merced og IA-64, er en arkitektur hvor prosesseringen foregår i parallell, og som tar høyde for flere mulige resultater av en prosess i form av spekulasjon og forutsigelser. Dette er ikke trolldom, men bygger grovt sett på ideen om at det er gunstig å generere mange mulige løsninger i forkant. Så vil neste trinn, å velge blant eksisterende løsninger, være raskere og mer effektiv enn å ”gå tilbake til start”.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.