Microsoft bør lære av Ubuntu

Smart funksjon gjør det svært enkelt å installere programmer.

Microsoft bør lære av Ubuntu
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere snakket mange om hvor vanskelig det var å installere programmer i Linux. Berettiget kritikk eller ikke, nå er prosessen i hvert fall i ferd med bli langt enklere i Linux enn i Windows.

Dette takket være såkalte install repositories, eller pakkebrønner som det gjerne omtales som på norsk. Flere populære Linux-distribusjoner har nå slike brukervennlige programbiblioteker innebygd i operativsystemet.

Mange fordeler

Fordelene med en slik løsning er mange. For det første inneholder de kun programvare som utviklerne har testet og går god for. For det andre kan det bakes inn ekstrafunksjoner, som enkel søk, brukerkarakterer og lignende.

Og viktigst av alt: Det blir svært enkelt å installere programmer for brukeren. Alt installeres på samme måten.

Ubuntu leder an

Ubuntu Linux 9.10 ble lansert i forrige uke, og Programvaresenteret her er særdeles godt utbygd. I motsetning til Windows, som kun inneholder en oversikt over installert programvare, får du her både se hva som er installert, og hva som kan installeres.

Da vi testet løsningen, lå det hele 2181 programmer (pakker) inne, fordelt på en rekke kategorier:

Microsoft bør lære av Ubuntu


Som Windows-bruker må man enten kjenne til hvor man finner programmene på nettet, eller benytte seg av en av de mange programportalene, som Download.com, Filehippo, Snapfiles, Tucows etc. Da blir det lett å miste oversikten, spesielt når du sendes videre til tre-fire nettsider før du endelig får lastet ned programmet du ønsker å installere.

Denne videoen beskriver hvordan Programvaresenteret fungerer i praksis:


Ubuntu inneholder også Synaptic Package Manager, en langt mer omfattende (og litt mer kryptisk) kilde til programmer. Denne finnes i de aller fleste Linux-distribusjoner:

Microsoft bør lære av Ubuntu


Du kan også legge til flere kilder, dersom du vil utvide Synaptic til å romme enda mer enn de 20.000+ titlene som ligger inne...

DinSide har testet Ubuntu 9.10, les anmeldelsen vår her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer