Windows 10

Microsoft forbereder fremtidens Windows

Vil de lykkes denne gang?

WINDOWS LITE: Microsoft trapper opp kampen mot Google Chrome OS om det lukrative skolemarkedet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
WINDOWS LITE: Microsoft trapper opp kampen mot Google Chrome OS om det lukrative skolemarkedet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Man kan trygt si at Windows RT ikke ble en suksess. Windows RT ble lansert sammen med Windows 8 i 2012 og var en nedstrippet og begrenset utgave av operativsystemet. For eksempel var det kun mulig å installere apper gjennom det som da het Windows Store - i dag er navnet Microsoft Store.

Windows RT var på mange måter Microsofts alternativ til Apple og iOS og Google og Android, men det slo aldri an.

Senere har Microsoft forsøkt seg med Windows 10 S Mode, også det en begrenset utgave av Windows. Windows 10 S Mode er en direkte konkurrent til Googles Chrome OS, og er myntet på studenter og dem som klarer seg fint med en nettleser og apper, som Spotify, Netflix og Office, fra Microsoft Store.

Går etter Chrome OS

Ifølge troverdige The Verge og Windows Central jobber Microsoft med en arvtaker til Windows 10 S Mode. Kodenavnet på denne utgaven er «Windows Lite», og tanken er at dette er en Windows-versjon som skal konkurrere med Chrome OS, men skal også være et alternativ til kommende enheter med to skjermer.

Prosessorprodusenten Intel har vist frem konsepter på slike enheter med to skjermer, men Microsoft er nødt til å tilpasse Windows 10 slik at det er optimalisert for disse. Det er her «Windows Lite» kommer inn.

Microsoft har forsket på dette i lang. Du husker kanskje det spennende Courier-konseptet fra noen år tilbake?

«Windows Lite» vil ha den begrensningen at du kun kan installere apper fra Microsoft Store, i tillegg til web-apper av typen Progressive Web Apps (PWA).

Utseendemessig vil Lite-utgaven skille seg litt ut fra Windows 10, men de to operativsystemene vil også ha flere likheter. På nettstedet Petri kan du se et bilde av hvordan «Windows Lite» kan bli seende ut med et enklere design og apper i fokus.

Operativsystemet vil trolig også fungere godt sammen med «Always Connected»-PC-er som kan skilte med mye bedre batteritid enn Intel- og AMD-baserte bærbare, men har også den fordelen at de har alltid er tilkoblet Internett via mobilnettet.

Uvisst når det blir tilgjengelig

Så er det store spørsmålet om når «Windows Lite» blir tilgjengelig. Få utenfor Microsoft har svaret på det, men det spekuleres at operativsystemet kan bli tilgjengelig til høsten. Kanskje samtidig med det nye Qualcomm Snapdragon-brikkesettet som er beregnet på bærbare PC-er.

Det er mulighet for at Microsoft vil avduke «Windows Lite» under vårens utviklermesse, Build, som avholdes i mai.

Hva navnet gjelder, er «Windows Lite», som nevnt over, kun et kodenavn som brukes av Microsoft internt, og det er på ingen måte en selvfølge at det blir det endelige navnet. Det er godt mulig at Microsoft dropper Windows-navnet helt for denne versjonen for at det skal bli lettere for forbrukerne å skille mellom «Lite» og Windows 10.

Windows Central mener at «Windows» i navnet, er en ganske dårlig íde, og foreslår i stedet Aurora og Skylight som aktuelle navn.

Windows Core OS

Det som muliggjør «Windows Lite» er Windows Core OS. Microsoft jobber nemlig med en ny utgave av Windows som skal leve side ved side av Windows 10.

Windows Core OS er modulært slik at det skal fungere på flere type enheter, og det tilpasser seg etter hvilke dingser det kjører på. Enten det er en enhet med to skjermer, en bærbar PC, Surface Hub-liknende enheter eller i blandet virkelighet.

Faktisk er det slik at HoloLens 2 og Surface Hub 2X kjører på Windows Core OS.

Spørsmålet mange ønsker svar på, er om denne Windows-utgaven vil kjøre Win32-programmer, altså tradisjonelle Windows-programmer med filnavn som ender på «.EXE».

Ifølge Windows Central vil Windows Core OS kjøre denne typen programvare på enheter der det gir mening. For eksempel bærbare og stasjonære PC-er.

Introduksjonen av Windows Core OS betyr ikke slutten for Windows 10. Operativsystemet vil fortsatt være tilgjengelig for dem som er avhengig av bakoverkompatibilitet og støtte for eldre komponenter, skriver Windows Central.

Men for dem som klarer seg med en enklere utgave av Windows, som er i samme stil som iOS og Chrome OS, er Windows Core OS og «Lite» fremtiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer