Microsoft kan takke Apple

KOMMENTAR: Apple-oppturene de siste par årene var akkurat hva Microsoft trengte.

Publisert
Sist oppdatert
...allerede nå kan vi røpe at den tidlige pre-beta-versjonen virker mer ferdig enn noe annet betaprodukt vi har testet tidligere.


Mange har stilt spørsmålstegn ved hva Microsoft egentlig tenkte da de lanserte Windows Vista for snart to år siden. Det hadde gått fem år siden XP ble lansert, og forventningene til etterfølgeren var selvsagt skyhøye.

Men Vista bar på lanseringstidspunktet kanskje mer preg av dårlig prosjektledelse og en bakenforliggende filosofi om at det var bedre lansere noe enn å ikke lansere noe i det hele tatt.

Produktet var rett og slett langt fra ferdig.

Flere feil som var blitt innrapportert på svært tidlige tidspunkt i utviklingsprosessen var fortsatt til stede, og oppgaver som tidligere ble løst kjapt og enkelt var blitt kronglete og trege.

Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no
Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no Vis mer


Det var dessuten svært få av nyhetene som ikke enkelt kunne fås i XP ved hjelp av tredjeparts gratisprogrammer, og Microsoft fikk alvorlig trøbbel med overbevise publikum om at en oppgradering var verdt pengene.

Monopol-situasjonen hadde tydeligvis blitt en sovepute.

To år senere er de aller fleste feilene luket bort, og Vista er i ferd med å bli et dønn solid operativsystem. Likevel foretrekker fortsatt mange brukere å utstyre sine splitter nye PC-er med et sju år gammelt operativsystem, blant annet fordi noen av de vanligste oppgavene løses enklere og raskere der. Det må føles direkte pinlig for de mer enn tusen utviklerne som til en hver tid har jobbet og fortsatt jobber med Windows Vista.

Men det er ikke derfor Microsoft plutselig både har skjerpet konsentrasjonen, fått ny tro på evnen og skrudd opp tempoet igjen. Det kan vi først og fremst takke Apple for.

Slik ser skrivebordet ut i neste Windows-versjon, Windows 7.
Slik ser skrivebordet ut i neste Windows-versjon, Windows 7. Vis mer

(Artikkelen fortsetter under bildet)

For første gang siden OS/2 Warp, i forkant av lanseringen av Windows 95, opplever Microsoft nemlig noe som kan minne om konkurranse om dagen. For selv om markedsandelene fortsatt stanger oppunder det mange vil definere som soleklart monopol, begynner nå Apple for alvor å vise muskler.

At et døende XP utgjør en stor del av Microsoft-dominansen gjør ikke akkurat bildet noe lysere for programvaregiganten.

Les også: Men Windows XP var ikke død...

Mye kan sies om Apples produkter, MacOS inkludert, men at selskapet er flink til å lage løsninger som oppleves som logiske og intuitive, kan de fleste være enig i. Smelter man denne evnen sammen med en designavdeling med god smak, blir det enkelt å vekke begeistring blant et publikum som har vært sulteforet på denslags.

Også blant journalister.

Hva med deg?

Blir det Mac eller Windows-PC på deg neste gang? (Avsluttet)
Windows(45%) 653
Mac(41%) 601
Nei, Linux gjør susen!(14%) 211
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


For når store magasiner på papir og nett har så fyldige dekninger av Apple-lanseringer at man får inntrykk av at selskapet er dominerende i markedet, har den egentlige markedslederen et stort problem. For selv om dominansen er solid i øyeblikket, er den neppe like stor om ett år eller to. Med mindre noe radikalt skjer hos Microsoft.

Og nå ser det virkelig ut til at det skjer noe. For under utviklerkonferansen PDC i Los Angeles forrige uke fikk vi de første smakebitene av Windows 7, Vista-etterfølgeren som er ventet om et års tid. Og skal vi tro deltakere på konferansen rådet det nærmest halleluja-stemning, også blant innbarkede Vista-motstandere.

Les også: Microsoft slår grusomt tilbake

I debattfora på nettet er det sjelden Microsoft opplever så mye skryt som i disse dager. (Her fra ITavisen)
I debattfora på nettet er det sjelden Microsoft opplever så mye skryt som i disse dager. (Her fra ITavisen) Vis mer

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kollega Harald Brombach i Digi deltok på messen, og fikk med seg en kopi av operativsystemet som vi har brukt på en test-PC de siste dagene.

Snart vil vi legge ut en større artikkel med våre egne inntrykk, men allerede nå kan vi røpe at den tidlige pre-beta-versjonen virker mer ferdig enn noe annet betaprodukt vi har testet tidligere.

Det lover godt for både Microsoft og windowsbrukere, men det store spørsmålet som blir stående igjen til slutt er hva Apple finner på i neste omgang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer