Surface

Microsoft lanserer en rekke nye Surface-maskiner

Samtlige, minus én, kommer med Windows 11, men nordmenn må vente på de fleste modellene.

SURFACE LAPTOP STUDIO: Microsofts nye Surface-flaggskip er spesiell på flere måter. Legg blant annet til basen på undersiden. Foto: Microsoft
SURFACE LAPTOP STUDIO: Microsofts nye Surface-flaggskip er spesiell på flere måter. Legg blant annet til basen på undersiden. Foto: Microsoft Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter en flere måneder med rykter og spekulasjoner, introduserte Microsoft i går en rekke nye Surface-enheter under et direktesendt lanseringsshow.

Om to uker skal Microsoft lansere det nye operativsystemet Windows 11, og alle av gårsdagens nyheter, minus Surface Duo 2, lanseres med Windows 11 om bord.

Surface Pro 8

Surface Pro kan nesten ses på som grunnmuren i Microsoft PC-satsing, og 2-i-1-enheten er den eneste som har vært med siden Microsoft lanserte sine første Surface-enheter i 2012, og i år får den en kraftig, visuell oppgradering.

Årets modell har et mer moderne design med en slankere ramme rundt skjermen, som gir den samme uttrykk som Surface Pro X fra 2019. PixelSense-skjermen er på 13 tommer og støtter bildefrekvens opptil 120 Hz.

Endelig med et mer moderne uttrykk. Foto: Microsoft
Endelig med et mer moderne uttrykk. Foto: Microsoft Vis mer

Hva skjermen gjelder, har den også støtte for Dolby Vision og Adaptive Color Technology, som kan sammenliknes med Apples True Tone som tilpasser fargetemperaturen etter omgivelsene.

Surface Pro 8 har også Thunderbolt 4, og dette er faktisk første gang Microsoft omfavner Thunderbolt-teknologien. Microsoft har tidligere uttalt at de har droppet Thunderbolt på grunn av sikkerhetsrisiko.

Nyheten er bygget på Intel Evo-plattformen og drives av en 11. generasjon Intel Core-prosessor.

I Norge starter Surface Pro 8 på 12 590 kroner og lanseres tidlig 2022.

Surface Laptop Studio

Enheten det var knyttet mest forventninger til, var Surface Laptop Studio. I flere måneder har det versert rykter om en kraftigere Surface som skulle erstatte Surface Book 3.

Navnet er Surface Laptop Studio – Surface Book-serien er historie – og det er en rimelig spesiell PC. I hvert fall hva design gjelder.

Sett ovenfra ser PC-en ut som en vanlig bærbar PC på 14,4 tommer, faktisk kan den minne litt om MacBook Pro, men på undersiden har den en «base» som gir den et noe snodig designuttrykk. Basen har et formål: skyte den varme lufta ut av chassiset for å hindre at laptopen overopphetes.

For det er en kraftig sak, som drives av en Intel Core H35-prosessor og har Nvidia GeForce RTX-grafikk.

Dog er det ikke bare basen som gjør utformingen litt spesiell. Skjermen har også et nytt hengsel som gjør at du kan plassere den i tre vinkler: vanlig som en bærbar PC og det Microsoft kaller Stage- og Studio-modus.

I Stage-modus flyttes skjermen fremover og skjuler tastaturet, som Microsoft forklarer skal være ypperlig til videostrømming og spilling.

Studio-modus legges skjermen ned flatt over tastaturet og gjør det enklere å bruke Surface Laptop Studio som et nettbrett eller tegneflate.

Skjermen kan legges den flatt. Foto: Microsoft
Skjermen kan legges den flatt. Foto: Microsoft Vis mer

Som Surface Pro 8, har også Surface Laptop Studio Thunderbolt 4-kontakter og 120 Hz-panel.

Nordmenn må også vente litt på Surface Laptop Studio. Den kommer ikke til Norge før tidlig neste år. Startprisen er 17 990 kroner.

Surface Duo 2

En av gårsdagens enheter som foreløpig ikke er annonsert for Norge, er mobilen Surface Duo 2. Den første utgaven har heller ikke vært tilgjengelig i Norge.

Microsofts Surface-mobil med to skjermer fikk lunken mottakelse av anmeldere i fjor, men de ser ut til å ha gjort flere forbedringer med Surface Duo 2.

Surface Duo 2 har to separate skjermer på 5,8 tommer. Foto: Microsoft
Surface Duo 2 har to separate skjermer på 5,8 tommer. Foto: Microsoft Vis mer

Blant annet har smarttelefonen et oppgradert kamera med tre sensorer:

  • 12 megapiksler ultravidvinkel med en blender på f/2,2
  • 12 megapiksler vidvinkel med en blender på f/1,7
  • 12 megapiksler telefoto med blender på f/2,4

På innsiden sitter det et frontkamera på 16 megapiksler.

Surface Duo 2 har en liten skjerm som gjør at du kan se varsler og den slags når mobilen er klappet sammen. Foto: Microsoft
Surface Duo 2 har en liten skjerm som gjør at du kan se varsler og den slags når mobilen er klappet sammen. Foto: Microsoft Vis mer

De to skjermene er på 5,8 tommer – oppløsningen er på 1892 x 1344 piksler – og kan brettes ut til en stor skjerm på 8,3 tommer. Skjermene har fortsatt et lite mellomrom, slik at de ikke går i ett slik som for eksempel Samsung Galaxy Fold 3.

Bildefrekvensen er på 90 Hz.

Ellers er Surface Duo 2 utstyrt med Snapdragon 888, 8 GB minne, 128/512 GB lagring og 5G. Årets modell har også NFC-brikke.

Surface Go 3

Microsoft minste nettbrett kommer også i en ny utgave, med blant annet en kraftigere Intel Core i3-prosessor (men fortsatt 10. generasjon), bedre batteritid og en konfigurasjon med mobildata.

Surface Go 3 blir tilgjengelig 21. oktober i Norge, og prisen starter på 4790 kroner. Som med Surface Pro 8, må tastatur og penn kjøpes separat.

Surface Go 3 skal være kraftigere enn forgjengeren. Foto: Microsoft
Surface Go 3 skal være kraftigere enn forgjengeren. Foto: Microsoft Vis mer

Surface Slim Pen 2

I tillegg slapp Microsoft av Surface Slim Pen, som først ble introdusert med Surface Pro X i 2019. Nykommeren er i samme stil og kan skjules og lades i en liten lomme i Surface Pro X- og 8-tastaturet når det ikke er i bruk.

For Surface Laptop Studio kan Surface Slim Pen 2 festes magnetisk under «leppa» foran på PC-en, og den kan også festes magnetisk til Surface Duo 2.

Surface Slim Pen 2 har en haptisk motor som skal gi deg inntrykket av å skrive på papir. Foto: Microsoft
Surface Slim Pen 2 har en haptisk motor som skal gi deg inntrykket av å skrive på papir. Foto: Microsoft Vis mer

Den største nyheten er en ny brikke kalt Microsoft G6 og haptisk tilbakemelding som skal gi deg inntrykket av å skrive på papir. Enn så lenge er det kun Surface Laptop Studio og Surface Pro 8 som har G6-brikka som drar nytte av den haptiske teknologien, men du kan bruke pennen på de ovennevnte modellene – dog uten små vibreringer når du skriver eller tegner.

Så gjenstår det å se hvor godt det fungerer i praksis.

I Norge slippes Surface Slim Pen 2 først i 2022.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer