Microsoft Photosynth

Ta masse bilder. Se dem i 3D.

Publisert
Sist oppdatert

(Køln/DinSide) Microsofts siste bildeteknologi imponerer.

Vi har besøkts Microsofts stand på Photokina der ett av de heteste temaene er Photosynth fra Microsoft Live Labs, som nå er gjort tilgjengelig for deg og meg til å teste ut.

Teknologien gjør at en haug av vanlige bilder sys sammen til en 3D-modell, som gjøres ved å analysere teksturene i de ulike bildene. Den var opprinnelig utviklet av selskapet Sealabs, som Microsoft kjøpte opp for et par år siden.

Fremgangsmåten er å ta bilder fra alle mulige vinkler av en scene. Du kan godt zoome inn på spesielle detaljer, ta bilder fra ulike vinkler i høyderetningen og så videre. I følge presentasjonen, er det eneste du bør unngå blanke objekter eller svært ensfargede objekter, som en hvit vegg eller lignende.

Slik ser Microsofts nye godbit ut. Foto: Pål Joakim Olsen
Slik ser Microsofts nye godbit ut. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


20GB Lagringsplass

Når du så sitter med en haug av bilder, kan du laste den opp til Photosynth-tjenesten. Her har hver bruker 20GB tilgjengelig lagringsplass, som bør holde i lange baner for de fleste. Med ett klikk starter du algoritmen som syr sammen bildene, og når denne har kvernet en stund, sitter du igjen med en såkalt synth.

Nå kan du utforske scenen. De ulike bildene dine projiseres på en måte som gjør at scenen ser tredimensjonal ut. Du kan zoome ut og inn og rotere kameraet rundt, litt i samme stil som Deja Vu (imdb) hvis du har sett den filmen.

Microsoft er ivrige på å vise frem sin nye teknologi på Photokina. Foto: Pål Joakim Olsen
Microsoft er ivrige på å vise frem sin nye teknologi på Photokina. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


Vi spurte Microsofts representant om det var mulig å lage synther basert på bilder fra mange brukere, men foreløpig er det kun dine egne bilder du kan sy sammen. Det er imidlertid ingenting i veien for å laste ned en haug av bilder fra Flickr og supplere med.

Sjekk demoen

Vi lar en av skaperne vise deg resten. Du kan spole frem til ca. 4 minutter hvis du kun er interessert i selve 3D-biten, eller se filmen i sin helhet for å se andre muligheter.


På nettstedet Photosynth.net kan du registrere deg og lage din egen synth, eller kikke på de mange synthene som allerede er laget, for eksempel panoramabildet av Köln eller denne blomsten.

Merk at Photosynth foreløpig kun er tilgjengelig for Windows-brukere. De er rett og slett ikke kule nok for Mac ennå.

URL: http://www.photosynth.net

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer