Microsoft USB høyttalere: Lyd uten lydkort

Endelig er de kommet – høyttalerne som ikke trenger lydkort. De kobles direkte til USB-porten på en moderne PC, og litt programvare skal installeres – det er det hele. Men er dette en bedre løsning?

Microsoft USB høyttalere: Lyd uten lydkort
Publisert

Vi har mottatt og koblet opp vårt første USB-høyttalersett som lyder det klingende navnet ”Microsoft Digital Sound System 80”. Det er utviklet for Microsoft av Philips, og byr på svært moderne løsninger på flere områder. Spørsmålet er om det er bedre enn andre systemer i samme prisklasse, og om den nye teknologien egentlig har noen særlig praktisk betydning.

Hvordan virker det egentlig?

Forskjellen mellom USB-høyttalere og vanlige PC-høyttalere er at USB-høyttalere ikke får et vanlig lydsignal fra lydkortet. De får en datastrøm fra en wav-fil som sendes i USB-kabelen. Denne datastrømmen blir så konvertert til analoge signaler ute i høyttalersystemet, og så sendt direkte til kraftforsterkerne og høyttalerne i systemet.

Dette innebærer altså at lyden som programmet ønsker å spille av, må være i wav-format og ligge lagret på harddisk.

MIDI-signaler må sendes til en virtuell synth som produserer wav-data i sanntid. Dette er et program som bearbeider lyddata, enten i form av "samplinger" (små lydopptak) fra instrumenter, eller i form av simulering av det som skjer i elektroniske kretser. Dette krever en kraftig prosessor hvis det skal låte bra.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.