Microtek ScanMaker 6100

Trenger du en skanner til papir, negativ film og dias? Microtek har en bordskanner som håndterer alle disse oppgavene, vi har testet og sammenlignet.

Microtek ScanMaker 6100
Publisert
Sist oppdatert

Skannere med høy optisk oppløsning er ikke lenger utenfor økonomisk rekkevidde. Etter at USB 2.0 har blitt standard er kraftige utgavene også blitt langt enklere og mer praktisk å ta i bruk, sammenlignet med SCSI.

Vi har tidligere testet et par slike skannere fra Canon, som støtter både vanlige ark, film, og dias. Den største og mest avanserte modellen kan du lese om her, mens en rimeligere utgave er testet her.

Nå er turen kommet til Microtec 6100.

Felles trekk

Microtec-skanneren har i utførelse mest til felles med CanoScan 9900F, den store modellen fra Canon. Her har vi muligheten til å skanne flere dias eller filmstrips i sammen slengen, eller storformat opp til 4x 5 tommer.

Microtek ScanMaker 6100
Microtek ScanMaker 6100
Microtek ScanMaker 6100


For dias og filmstrip finnes det plater hvor du legger i det som skal skannes slik at det blir rett og plant. Disse er idiotsikkert utformet med forhøyninger som går inn i hull i lokket, slik at du ikke kan legge i feil. Da går nemlig ikke lokket ordentlig igjen.

Platen for storformat er derimot bare en enkel, tynn plate med en åpning for filmen.

Foran på skanneren sitter det en knapperad med hele 8 knapper. Disse setter i gang skanning, kopiering, OCR, epost, Scan-to-Web, Setup/cancel, brukerdefinert og av/på.

På baksiden finner vi USB-tilkobling og kontakt for strømadapteren.

Lokket kan heves i hengslet, eller løftes helt av, slik at du kan skanne hva som helst av bøker eller høye gjenstander.

Hva og hvordan vi testet

Vi fulgte samme prosedyre som ved de andre mini-testene, og skannet et stort A4 bilde i 1200 dpi. Så skannet vi et dias i 2400, og det samme bildet både fra negativ film og fra 10 x 15 papirkopi.

Oppvarmingstiden og alle skanningene ble klokket.

A4 fargenbilde
Først skannet vi A4 fargebildet. Før vi kunne komme i gang med dette måtte skanneren gjennom en prosedyre med oppvarming og kalibrering, noe som tok 30 sekunder. Det er langt raskere enn Canons modeller, som brukte godt over 1 minutt på dette.

Detalj fra papirbilde
Detalj fra papirbilde Vis mer


Forhåndsvisningen var derimot ikke på langt nær like rask. Den brukte hele 39 sekunder på forhåndsvisning, hvorav 17 sekunder var initialisering før maskineriet begynte å bevege seg. Her brukte Canon bare 3-5 sekunder.

Skanningen av hele bildet tok nøyaktig 1 minutt i 300 dpi, 1:55 i 600 dpi og 7:16 i 1200 dpi. Til sammenligning brukte Canons rimelige 3200 bare henholdsvis 8, 16 og 2:14 på de samme oppgavene.

Resultatet ble helt topp, med en detaljrikdom og fargegjengivelse som vil tilfredsstille selv de svært kresne.

Dias
Neste test var dias, og her klokket vi inn skanning på 2400 dpi på 1:38. Det er et halvt minutt lenger enn det Canon brukte.

Dias original. Utsnittet er markert i sort ramme
Dias original. Utsnittet er markert i sort ramme Vis mer


Utsnitt i 72 dpi skjermoppløsning fra dias-skan i 2400 dpi
Utsnitt i 72 dpi skjermoppløsning fra dias-skan i 2400 dpi Vis mer


Resultatet ble også her helt glimrende. Uten prosessering av skanningen var det i en mørkere tone enn hos Canon, og vi oppfatter det også som et snev mer dynamisk i fargespekteret. Men her snakker vi om nyanser og personlige preferanser. For videre bearbeiding er begge resultatene helt utmerket.

Negativ film
Dette er etter vår erfaring langt vanskeligere å få til enn positive originaler. Microtek lar deg velge filmfabrikat og fimtype for å tilpasse skanningen, men vi kan ikke si at vi ble mer imponert over resultatet av den grunn.

Tiden var 2:07 for 2400 dpi, også her et halvt minutt lenger enn hos Canon.

Skan av paiprkopi (venstre del) vs av negativ film (høyre del)
Skan av paiprkopi (venstre del) vs av negativ film (høyre del) Vis mer


Sammenlignet med papirbildet, som er montert som venstre halvdel av bildet, er fargene ganske annerledes, for å si det mildt.

Konklusjon

Microtek ScanMaker 6100 er en meget god skanner, som leverer resultater i klasse med konkurrentene. Den er derimot ikke like rask, spesielt ikke på forhåndsvisning og på papiroriginaler. På dias og filmstrips er den ikke så langt etter.

Prisen ligger på 2 400 kroner eks mva (2 976 kroner).

Distributør er Egress AS

Spesifikasjoner

48 bits farger
3200 x 6400 dpi optisk oppløsning
USB 2.0
Skanneområde: 216 x 297mm (papir), 127mm x 102mm (film)

Mål: 485mm (L) x 295mm (B) x 77mm (H)

Vekt: 3,1 Kg

[Ugjyldig objekt (debatt)]
Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer