MIDI og lydkort

Publisert

Første generasjon lydkort, AdLib og SoundBlaster, hadde en liten synth innebygget, i tillegg til muligheten for opptak og avspilling av lyddata (wav-filer). Denne synthen var på ingen måte imponerende, lydkvaliteten var på høyde med ringesignalet i mobiltelefoner. Dette førte til at MIDI ble forbundet med ”dårlig lyd” hos de fleste PC-brukere.

Roland var også banebrytende på dette feltet og lanserte det første synthkortet for PC. Dette kunne spille mange forskjellige lyder samtidig, hadde trommesamplinger og romklang, og ble veldig populært for spill og musikk. Det ble ofte brukt sammen med et SoundBlaster-kort, som tok seg av avspilling av effektlyden.

Det første kortet som kombinerte inn- og avspilling av kvalitetslyd i CD-format, med en synth som holdt musikalske mål, kom fra TurtleBeach i 1991. Det het Multisound og kostet rundt 10.000 kroner. Dette hadde synthlyder basert på samplinger (digitaliserte opptak av instrumentlyder), som også kalles wavetable. Disse var lagret i leseminne (ROM), og kunne ikke byttes ut, bare filtreres osv. av signalprosessoren på lydkortet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer