Kanskje du er en av mange Dinside-lesere som har bygd sin egen datamaskin? Og kanskje du ser etter et nytt byggeprosjekt nå i sommer?
Hva med å bygge en lydløs mikrodatamaskin til noen hundrelapper?
På størrelse med et kredittkort
Bruksområdene for de mye omtalte Raspberry Pi-mikromaskinene er mange, fra mediesentre til enkle kontordatamaskiner, men det er egentlig bare fantasien som setter grenser. Datamaskinen er ikke større enn et kredittkort og det finnes haugevis av kabinetter og tilbehør, men den kan egentlig bygges inn i det meste.

Nylig ble fjerde generasjon Raspberry Pi lansert, og den omtales som den største oppgraderingen siden Raspberry Pi 2.
De viktigste nyhetene er en ny og raskere, firekjernet prosessor på 1,5 GHz, to skjermutganger og støtte for 4K oppløsning (60 Hz), raskere kablet nett (full gigabit-ytelse) og ny strømtilførsel basert på USB-C-kontakt. Sistnevnte sørger for mer strøm til USB-portene, slik at mer strømkrevende utstyr får det de trenger, også under tung belastning.
Det totale strømforbruket er fortsatt så lavt at det normalt sett ikke vil være nødvendig med aktiv kjøling (vifte eller tilsvarende). De første testene vi har sett, tyder imidlertid på at den blir temmelig varm under tøff belastning.
Bildet under illustrerer de viktigste spesifikasjone - men i tillegg til dette byr Raspberry Pi 4 blant annet på inntil 4 GB RAM, trådløst nettverk (802.11ac) og Bluetooth 5.0, samt en microSD-kortleser.

Skal kunne brukes som vanlig PC
Prosessoren er ARM-basert, og det finnes en rekke forskjellige operativsystemer som kan kjøres på Raspberry Pi. Skal du bruke den som en stasjonær PC, vil Raspbian Buster være et naturlig valg. Det er Linux-basert (Debian), og kan dermed kjøre haugevis av kjente programmer og apper, inkludert Google Chrome og Firefox. Du finner oversikten her.

Og hvis du lurer på ytelsen, skal den nå - ifølge produsenten - være god nok til å kunne bruke den som en vanlig kontordatamaskin, med flere apper/programmer oppe samtidig og rask bytte mellom dem. Den kan imidlertid ikke måle seg mot kraftige PC-er, naturlig nok.
Vi understreker imidlertid at vi foreløpig ikke har fått testet dette selv.
Fra 499 kroner
Mikrodatamaskinen er allerede på plass i enkelte norske nettbutikker, og prisene ser ut til å starte på 499 kroner for versjonen med 1 GB RAM. Dyreste versjon med 4 GB RAM, koster fra 699 kroner, ifølge Prisjakt.
Merk at du også trenger en strømadapter som gir 5,1 V og 3 A, samt lagringsenhet for operativsystem og apper/programmer (for eksempel et microSD minnekort).
Du finner mer informasjon om Raspberry Pi 4 hos produsenten.
OPPDATERT: Danske Recordere.dk og flere andre medier, melder at det er noen kompatibilitetsproblemer mot enkelte USB-C-ladere. Problemet er adressert, og Raspberry Pi Foundation innrømmer problemet. Mer info hos Recordere.dk.
