Raspberry Pi 4

Mikro-datamaskinen har blitt voksen

Fjerde generasjon Raspberry Pi koster fortsatt bare noen hundrelapper, men nå hevder produsenten at den kan matche PC-en på skrivebordet.

MIKRO: Den har et fotavtrykk som er på størrelse med et kredittkort, men har det meste du forventer av en fullblods datamaskin. Nyeste utgaven av Raspberry Pi kan være alt du trenger, ifølge produsenten. Foto: Raspberry Pi Foundation
MIKRO: Den har et fotavtrykk som er på størrelse med et kredittkort, men har det meste du forventer av en fullblods datamaskin. Nyeste utgaven av Raspberry Pi kan være alt du trenger, ifølge produsenten. Foto: Raspberry Pi Foundation Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kanskje du er en av mange Dinside-lesere som har bygd sin egen datamaskin? Og kanskje du ser etter et nytt byggeprosjekt nå i sommer?

Hva med å bygge en lydløs mikrodatamaskin til noen hundrelapper?

På størrelse med et kredittkort

Bruksområdene for de mye omtalte Raspberry Pi-mikromaskinene er mange, fra mediesentre til enkle kontordatamaskiner, men det er egentlig bare fantasien som setter grenser. Datamaskinen er ikke større enn et kredittkort og det finnes haugevis av kabinetter og tilbehør, men den kan egentlig bygges inn i det meste.

HÅNDHOLDT: Raspberry Pi 4 er håndholdt, i ordets rette forstand. Foto: Raspberry Pi Foundation
HÅNDHOLDT: Raspberry Pi 4 er håndholdt, i ordets rette forstand. Foto: Raspberry Pi Foundation Vis mer

Nylig ble fjerde generasjon Raspberry Pi lansert, og den omtales som den største oppgraderingen siden Raspberry Pi 2.

De viktigste nyhetene er en ny og raskere, firekjernet prosessor på 1,5 GHz, to skjermutganger og støtte for 4K oppløsning (60 Hz), raskere kablet nett (full gigabit-ytelse) og ny strømtilførsel basert på USB-C-kontakt. Sistnevnte sørger for mer strøm til USB-portene, slik at mer strømkrevende utstyr får det de trenger, også under tung belastning.

Det totale strømforbruket er fortsatt så lavt at det normalt sett ikke vil være nødvendig med aktiv kjøling (vifte eller tilsvarende). De første testene vi har sett, tyder imidlertid på at den blir temmelig varm under tøff belastning.

Bildet under illustrerer de viktigste spesifikasjone - men i tillegg til dette byr Raspberry Pi 4 blant annet på inntil 4 GB RAM, trådløst nettverk (802.11ac) og Bluetooth 5.0, samt en microSD-kortleser.

Illustrasjon: Raspberry Pi Foundation
Illustrasjon: Raspberry Pi Foundation Vis mer

Skal kunne brukes som vanlig PC

Prosessoren er ARM-basert, og det finnes en rekke forskjellige operativsystemer som kan kjøres på Raspberry Pi. Skal du bruke den som en stasjonær PC, vil Raspbian Buster være et naturlig valg. Det er Linux-basert (Debian), og kan dermed kjøre haugevis av kjente programmer og apper, inkludert Google Chrome og Firefox. Du finner oversikten her.

RASPBERRY BUSTER: Spesialversjon av Debian Linux, som kjører mange kjente apper og programmer, inkludert LibreOffice, VLC, Chrome etc. (Skjermdump)
RASPBERRY BUSTER: Spesialversjon av Debian Linux, som kjører mange kjente apper og programmer, inkludert LibreOffice, VLC, Chrome etc. (Skjermdump) Vis mer

Og hvis du lurer på ytelsen, skal den nå - ifølge produsenten - være god nok til å kunne bruke den som en vanlig kontordatamaskin, med flere apper/programmer oppe samtidig og rask bytte mellom dem. Den kan imidlertid ikke måle seg mot kraftige PC-er, naturlig nok.

Vi understreker imidlertid at vi foreløpig ikke har fått testet dette selv.

Fra 499 kroner

Mikrodatamaskinen er allerede på plass i enkelte norske nettbutikker, og prisene ser ut til å starte på 499 kroner for versjonen med 1 GB RAM. Dyreste versjon med 4 GB RAM, koster fra 699 kroner, ifølge Prisjakt.

Merk at du også trenger en strømadapter som gir 5,1 V og 3 A, samt lagringsenhet for operativsystem og apper/programmer (for eksempel et microSD minnekort).

Du finner mer informasjon om Raspberry Pi 4 hos produsenten.

OPPDATERT: Danske Recordere.dk og flere andre medier, melder at det er noen kompatibilitetsproblemer mot enkelte USB-C-ladere. Problemet er adressert, og Raspberry Pi Foundation innrømmer problemet. Mer info hos Recordere.dk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer