Miksing av lyd - helt gratis

Har du lyst til å mekke lyd? Ta opp flere spor og lage din egen miks? Vi viser deg hvordan du kan gjøre det helt gratis! Av Jan Frode Haugseth

Enten man skal lage musikk eller sendinger for podcasting, er multisporsopptak veien å gå for å gjøre opptak mer spennende å lytte på for andre. Denne guiden er en grunnleggende innføring i å arbeide med multisporsopptak på datamaskin. Du vil lære å sette opp og program, ta opp flere spor, og eksportere en ferdig miks – f.eks. som en MP3.

Med flere spor kan man mikse inn bakgrunnsmusikk og andre lyder i opptak, eller man kan spille inn flere spor oppå hverandre.

Man trenger faktisk ikke all verdens av utstyr for å ta opp lyd i dag. Alle PC-er har i dag et innebygd lydkort, og disse vil i de aller fleste tilfeller være bra nok til å gjøre multisporsopptak. Et program som kan brukes til dette er Audacity. Audacity kommer i norsk språkdrakt, er gratis å laste ned, og finnes for både Windows, Mac og Linux.

Men før man kan ta i bruk Audacity, er det et par ting som må konfigureres.

Siden MP3-formatet er patentbeskyttet, kan ikke dette distribueres sammen med et GPL-program som Audacity. MP3 er likevel det vanligste formatet for digital musikk i dag, og derfor kan det være lurt å laste ned siste versjon av Lame. Linuxbrukere kan installere pakken liblame med sitt pakkehåndteringsverktøy.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer