Mindre bildestøy ved lavere oppløsning?

De fleste kameraer kan ta bilder med lavere oppløsning enn de er gode for. Vil det gjøre at det blir mindre støy i bildet?

Publisert
Sist oppdatert

Hei Doktor.

Kan du si om man oppnår mindre bildestøy om man på f.eks. et 6mp. kamera bruker 3mp. En del kameraer gir jo kun mulighet til lavere antall mp. på høy iso. Pixelene har jo samme størrelse, og krever vel samme forsterking av signalet.

På forhånd takk.

- Oddvar

Fotodoktoren svarer:

Hei Oddvar!

Så vidt meg bekjent er det ingen kameraer som har mulighet til å deaktivere sensorene som sitter på CCD-brikken. Derfor brukes alle på vanlig måte, og nedskaleringen foregår via softwaren i kameraet på samme måte som om du gjør det selv i Photoshop. Fordelen er selvsagt at bildefilene blir mindre og at du får plass til flere bilder på minnebrikken. I tillegg vil du oppleve at støyen blir mindre fremtredende, siden bildet nå er halvparten så stort, som også forklarer at enkelte produsenter *vil* nedskalere bildet før de lar deg se på resultatet med høy ISO ;)

En annen fordel er at du vil få et mindre problem med eventuelle døde piksler, ettersom en død piksel vil bli slått sammen naboene og "forsvinne".

hilsenFotodoktoren

Lurer du på noe?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer