Mini-bærbare til 2 500 kroner

De har nesten alt du forventer av en fullblods PC, men er små og koster nesten ingenting. Nå kommer de til Norge.

Publisert
Sist oppdatert

Det var kanskje ikke dette de hadde i tankene, folkene bak non-profit-organisasjonen OLPC, da de for noen år tilbake startet sitt ambisiøse utdanningsprosjekt for barn i den tredje verden. Sentralt stod den mye omtalte "100$-PCen", X0-1. Det organisasjonen ikke hadde ventet, var at interessen fra den industrialiserte verden var overveldende.

Til og med her på DinSide ble debatten overstrømmet av lesere som ville ha tips om hvordan de kunne sikre seg den lille, billige og lette maskinen.

Det gikk ikke lang tid før PC-produsentene skjønte at her lå det et enormt marked. Folk ønsket seg små og lette surfemaskiner som ikke kostet skjorta. Problemet var bare at det kostbart å produsere dem.

Nå kommer Linux for fullt

Og svært mange var da også skeptiske til både X0-1 og andre forsøk på å lage miniatyr-PCer. For enten ble maskinene så svake at de knapt kunne brukes som kalkulator, eller de ble så dyre at folk heller ville velge vanlige bærbare. Men det var den gang. Nå er situasjonen en helt annen.

Nye produksjonsmetoder, prosessorer og overproduksjon av minne og andre komponenter er bare noe av grunnen til at vi de neste månedene vil se en eksplosjon i markedet for billige mini-bærbare. Samtidig vil vi være vitne til at Linux for alvor kommer på banen i massemarkedet.

Asus EEE vil koste fra ca 2 500 kroner. Kommer i juli.
Asus EEE vil koste fra ca 2 500 kroner. Kommer i juli. Vis mer


Hva med deg?

Skal du kjøpe deg en mini-bærbar i sommer? (Avsluttet)
Ja, en slik må jeg sikre meg!(51%) 1579
Muligens(34%) 1076
Nei, dette er leketøy. Ikke noe for meg.(15%) 466
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


For flere av maskinene det stilles størst forventninger til, er nemlig utstyrt med skreddersydde Linux-varianter, optimalisert for å utnytte maskinvaren til fulle. Et eksempel er Asus EEE, som kommer i norske butikker i midten av juli - og som vil koste fra rundt 2.500 kroner. Da får du en PC som veier under ett kilo, med 9" skjerm, mobil Celeron-prosessor, 1 GB minne, 16 GB SSD-disk (erstatter harddisken), webkamera og Linux operativsystem.

20 000 i bestilling

At norske leverandører har store forventninger til disse maskinene, illustreres blant annet gjennom lagerlisten til nettbutikken Komplett.no. Vi har vært i kontakt med representanter for butikken, som ikke vil bekrefte hvor mange maskiner som er bestilt. Men en kikk i lagerlisten på web tyder imidlertid på at Norges største dataleverandør har mer enn 20 000 EEE-maskiner i bestilling. Levering forventes i løpet av juli måned.

Men selv om fokus kanskje er størst på Asus EEE, er det også to andre produsenter som ventes å bli sentrale i dette markedet fremover, MSI og Acer.

Acer Aspire One vil koste rundt 2 800 kroner. Kommer til Norge i juli.
Acer Aspire One vil koste rundt 2 800 kroner. Kommer til Norge i juli. Vis mer


Acer kommer med modellen Aspire One, som vil koste et par hundrelapper mer enn EEE, og kan blant annet skilte med den nye Intel Atom-prosessoren. Men også Aspire One kommer med spesialsydd Linux.

Den tredje maskinen som dukker opp i norske nettbutikker i juli er MSI Wind. I motsetning til de to andre er Wind utstyrt med Windows XP og harddisk på 80 GB, og er dermed i større grad en vanlig PC i miniatyrutgave. Skjermen måler 10", vekten er rundt 1 kg, og prisen vil ligge på rundt 3.500 kroner.

MSI Wind har både Windows XP og en vanlig harddisk. Prisen blir ca 3.500 kroner. Kommer til Norge i juli.
MSI Wind har både Windows XP og en vanlig harddisk. Prisen blir ca 3.500 kroner. Kommer til Norge i juli. Vis mer


Store forventninger

- MSI Wind er vårt mest populære produkt for tiden, forteller Geir Karlsen i nettbutikken ps.no til DinSide.no. Han har store forventninger til det nye segmentet.

- Vi venter stort salg av alle de små maskinene, EEE, Wind og One. Blir nok en morsom sensommer for de som skal ha ultraportabelt, avslutter han.

Les også:
Kjøpe bærbar nå, eller vente?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer