mini-ITX - egnet til stuePC?

Vi har nå testet mini-ITX- maskinen koblet til TV plassert i stua. Her kommer rapporten om TV-kvalitet, støy og andre praktiske erfaringer.

Publisert
Sist oppdatert

De fleste hyller og skap beregnet på å huse apparater for lyd og bilde i en stue, passer dårlig til tradisjonelle PCer. En kompakt PC, gjerne flat, er derimot tingen. Den glir fint inn i miljøet, sammen med forsterkere og videomaskiner.

Mange selvbyggere har faktisk brukt ”skallet” fra VHS-maskiner som kabinett for mini-ITX PCer til stuebruk.

Vi ville først og fremst sjekke hvordan EPIA MII 1200-maskinen vi har bygget ville klare oppgaven.

Oppsett for TV-bruk

mini-ITX - egnet til stuePC?


Hovedkortet er utstyrt både med S-video og koaks til video ut. En praktisk finesse er at du kan sette i BIOS hva slags skjermutgang og skjermtype maskinen skal bruke ved oppstart. Her er det mange kombinasjoner, av CRT, LCD, TV på koaks og S-video. Vi valgte TV og testet både med koaks og S-video uten at forskjellen var merkbar.

mini-ITX - egnet til stuePC?


Det fine er at det er lett å få til PCen starter opp på TVen, som om det skulle være en vanlig skjerm. Det er det ikke alle løsninger med TV-ut som klarer like enkelt og greit.
Justeringsmulighetene for skjermbildet var ikke tilpasset TVer i bredformat, som begge våre testapparater er. Men etter litt fikling med zoom-instillingene på TV-apparatet fikk vi bilde over hele bredden.

Bildekvalitet

Både DivX og DVD var kurant, men ikke like bra som vår Samsung M405 DVD-spiller. Linjene var klart tydeligere fra mini-ITX.

Farger og kontrast forøvrig var bra, med lite tendenser til at fargene blør ut.

Støy

Det sitter vifte både på prosessoren og på kabinettet, og de er plassert tett ved siden av hverandre. Med begge i gang er maskinen langt fra støyfri, det er små vifter som roterer med forholdsvis høy hastighet.

mini-ITX - egnet til stuePC?


Vi koblet ut kabinettviften, og dette dempet støyen noe. Men det er ikke denne som står for det meste av støyen, det er det den mindre og langt hissigere prosessorviften som står for.

Kjøleribben på prosessoren var ikke en gang lunken under bruk, så vi testet også med å koble ut prosessorviften. Etter noen minutter ble kjøleribben svært varm, så vi slo av maskinen før det eventuelt ble snakk om ”meltdown”...

For å få ned støyen til et akseptabelt nivå, er det mulig å redusere hastigheten med forskjellige typer viftestyring. Her kreves det eksperimentering, det som er er akseptabelt for noen er ikke tilstrekkelig for andre. Det er også en grense for hvor langt ned man kan kjøre viftehastigheten, før det blir for liten kjøleeffekt. Dette er igjen avhengig av plassering og omgivelsestemperatur.

Konklusjon

En mini-ITX vil nok ikke være vårt førstevalg til stuePC, i hvert fall ikke i denne utgaven, først og fremst på grunn av støyen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer