mini-ITX - PC-platform for minimalister

Store tårn og susende vifter er ikke noe PC-brukere flest ønsker seg. Derimot er det stadig flere som kan tenke seg en liten og nesten støyfri maskin eller fler, til forskjelig slags bruk. Vi ser på mini-ITX fra VIA.

Publisert
Sist oppdatert

PCen sniker seg inn over alt, til forskjellige bruksområder og på nye steder. Dette skyldes at den etter hvert klarer å håndtere oppgaver som tidligere krevde spesialapparater, for eksempel til underholdningsbruk. I tillegg har størrelsen på hovedkort og kabinetter krympet, slik at det er mulig å lage en PC som ikke er stort større enn en tykk pocketbok.

VIA, som er kjent for brikkesett og hovedkort til tradisjonelle PCer satser sterkt på formfaktoren de kaller mini-ITX. Her kommer en oversikt over de viktiste egenskapene.

Hva er mini-ITX?

Alle hovedkortene er bare 170 x170 mm store, som er 30 % mindre enn Flex-ATX som vi kjenner fra Shuttle sine små PCer.

Kortene finnes i forskjellige utgaver, tilpasset forskjellige bruksområder. Det som skiller er i/o og prosessortype, avhengig av om bruksområdet er underholdningsmaskin, kassaapparat, hjemmeserver eller firewall – bare for å nevne noen av mulighetene.

Hovedkortene selges med prosessor som enten er VIA Eden der hvor strømforbruk og lav støy er viktigst, eller VIA C3 hvis det er mer krevende multimedia som skal kjøres. Begge prosessorene er x86-kompatible og effektforbruket for en C3 er beskjedne 18 watt eller mindre. Dermed er det fullt mulig å lage vifteløse PCer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer