mini-ITX - PC-platform for minimalister

Store tårn og susende vifter er ikke noe PC-brukere flest ønsker seg. Derimot er det stadig flere som kan tenke seg en liten og nesten støyfri maskin eller fler, til forskjelig slags bruk. Vi ser på mini-ITX fra VIA.

Publisert
Sist oppdatert
mini-ITX - PC-platform for minimalister

mini-ITX - PC-platform for minimalister

  1. Se bilder av løsningene


PCen sniker seg inn over alt, til forskjellige bruksområder og på nye steder. Dette skyldes at den etter hvert klarer å håndtere oppgaver som tidligere krevde spesialapparater, for eksempel til underholdningsbruk. I tillegg har størrelsen på hovedkort og kabinetter krympet, slik at det er mulig å lage en PC som ikke er stort større enn en tykk pocketbok.

VIA, som er kjent for brikkesett og hovedkort til tradisjonelle PCer satser sterkt på formfaktoren de kaller mini-ITX. Her kommer en oversikt over de viktiste egenskapene.

Hva er mini-ITX?

Alle hovedkortene er bare 170 x170 mm store, som er 30 % mindre enn Flex-ATX som vi kjenner fra Shuttle sine små PCer.

Kortene finnes i forskjellige utgaver, tilpasset forskjellige bruksområder. Det som skiller er i/o og prosessortype, avhengig av om bruksområdet er underholdningsmaskin, kassaapparat, hjemmeserver eller firewall – bare for å nevne noen av mulighetene.

Hovedkortene selges med prosessor som enten er VIA Eden der hvor strømforbruk og lav støy er viktigst, eller VIA C3 hvis det er mer krevende multimedia som skal kjøres. Begge prosessorene er x86-kompatible og effektforbruket for en C3 er beskjedne 18 watt eller mindre. Dermed er det fullt mulig å lage vifteløse PCer.

Kortene har både PS/2, USB, FireWire, nettverk, serieport, VGA, S-video, analog lyd inn/ut, og S/PDIF ut.

Noen kort leveres også med integrert PCMCIA-kortplass og CompactFlash leser.

Prisene ligger fra under 1000-lappen til rundt 2000 kroner - inkludert prosessor.

Kabinetter for en hver smak

mini-ITX - PC-platform for minimalister


Kabinettene bruker ekstern strømforsyning som leverer 12 volt. Videre spenningsregulering skjer inne i PCen, på et eget kort til dette som sitter inne i kabinettet.

Det finnes svært små kabinetter, som bare så vidt rommer komponenter og kabler. Her brukes harddisk og CD/DVD av samme type som i bærbare PCer.

Men det finnes også større utgaver som bruker 3,5-tommers disk og full-størrelse CD/DVD.
Det finnes til og med 1U 19-tommers rack med plass til 2 separate mini-ITX systemer, med hver sin strømforsyning og opptil 3 harddisker hver. Perfekt for små servere.

Hva med ytelsen?

Disse små maskinene duger til det aller meste bortsett fra de aller tyngste oppgavene. Da snakker vi om krevende spill, videoredigering og lignende.

For avspilling av multimedia, kontorarbeide og surfing/mail er ytelsen mer enn tilstrekkelig.

Tester?

Vi er i ferd med å sette sammen forskjellige systemer til test, og kommer tilbake med resultatene etter hvert som de blir ferdige.

Se bilder av kort og alternative kabinetter

Kabinettene og komponentene vi har sett på leveres av EET, som du kan kontakte for å få vite nærmeste forhandler. Det selges også mini-ITX utstyr i en del nettbutikker.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer