mini-ITX PC: Vi bygger og tester

Vi har bygget opp en mini-ITX PC, og testet den i praktisk bruk i de sammenhenger den er påtenkt. Det vil si avspilling av DVD, DivX og annen multimedia.

Publisert
Sist oppdatert

Det er jo besnærende med en PC i mini-format, spesielt hvis den duger til de fleste oppgavene man har tenkt å sette den til å utføre. Etter hvert har ytelsesnivået for PCer generelt blitt såpass høyt, at det bare er de med spesielle interesser eller jobber som trenger ytelse over det helt ordinære.

Disse spesielle interessene er først og fremst spill, men inkluderer også videoredigering særlig kombinert med konvertering av videoformater. Tung bildebehandling, 3D konstruksjonstegning krever også kraftig maskinvare.

Men skal du bruke PCen til surfing, mail, skriving og avspilling av lyd og bilde, så duger faktisk en hvilken som helst ny PC.

mini-ITX PC: Vi bygger og tester


Men hva med en mini-ITX PC? De er først og fremst vesentlig mindre, billge og kanskje også kraftig nok? Vi har bygget og testet.

Gå til fotoalbumet som viser monteringen

Kompakt løsning

Vi valgte et EPIA MII hovedkort, utstyrt med 1,2 GHz VIA C3-prosessor, dette har integrert grafikk, lyd, nettverk og kortlesere både for PCMCIA-kort og CompactFlash.

Vi satte inn en 512 MB DIMM, det er bare plass til en enkelt minnemodul.

Kabinettet er et High Green mini case 3688B, vi valgte den sorte utgaven, den finnes også i andre farger. Det bruker ekstern 12 volt strømforsyning, men kortet med regulatorene som sørger for de riktige spenningene til underkomponentene sitter inne i kabinettet.

Optisk enhet og harddisk monteres på en "bro" over hovedkortet, på grunn av de små dimensjonene er det bare plass til enheter av samme type som brukes i bærbare. Det vil si 2.5-tommers harddisk og Slimline optisk enhet.

I vår testmaskin satt vi inn en 60 GB harddisk fra Hitachi, og en GWA-4040N DVD-brenner fra LG.

Sammen med kabinettet følger det med overgangskabel til harddisken og adapter til den optiske enheten. Men ledningene er svært lange, og har i tillegg ekstra kontakter for ekstra drev, slik som standard ATA-flatkabler. Det gjør at man må rulle sammen flatkablene for å få plass til å sette på lokket. Det hadde vært en stor fordel med mer skreddersydde kabler.

mini-ITX PC: Vi bygger og tester


Monteringen var grei nok. Det er trangt, men ikke for trangt. Det er mye lettere å få på plass hovedkortet hvis man tar ut regulatorkortet først, fant vi ut. Ellers var det dandering av flatkablene som var den største utfordringen.

I bruk

Vi installerte Windows XP Professional og installerte alle driverne som fulgte med på CDen. Disse måtte installeres en etter en, for brikkesett, grafikkbrikke, lyd, nettverk osv. Det hadde vært en fordel om dette var samlet i en felles rutine, men selve installasjonen gikk uten problemer.

Vi installerte så PowerDVD for DVD-avspilling og VideoLAN for avspilling av DivX-filmer.

På PC-skjermen fungerte dette helt glimrende! Presentasjonen av bilde og lyd var helt strøken, uten antydninger til hakking eller andre problemer.

Vi sjekket også ytelsen med PC Mark og 3D Mark, og her var resultatene som forventet:

CPU: 1311
Memory: 921
HDD: 724
3D Marks: 730
MP3 enkoding med Lame: 10:37

Støyen var derimot noe høyere enn vi hadde ventet. Temperaturen på kjøleribben på prosessoren var imidlertid ikke en gang lunken, så her er det nok gode muligheter for å juster viften ned i hastighet for å få ned støyen. Kabinettviften bidrar også med støy, og denne bør det også være mulig å senke hastigheten på, uten at det blir problemer.

Egner den seg som stuePC?

Vi har ikke hatt anledning til å teste maskinen i stua koblet til TV og surroundanlegg foreløpig, det kommer vi tilbake til i løpet av få dager. Da vil vi også teste med trådløst nettverkskort, slik at vi kan spille av musikk, bilder og kanskje filmer over det trådløse nettverket.

Gå til fotoalbumet som viser monteringen

Priser

Hovedkortet inkludert prosessor ligger på drøyt 2 000 kroner.
512 MB minnemodul får du for rundt 900 kroner
Harddisk på 60 GB koster i overkant av 1 500 kroner
Den slanke DVD-brenneren er dyr, den koster oppunder 2 000 kroner

Leverandør er EET, her får du informasjon om nærmeste forhandler.
Kabinettet ligger på rundt 800 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer