Mini-PC med håndgass

Vil du ha en PC hvor du kan tyne litt mer ut av prosessoren din, uten å måtte fikle med loddebolt eller kryptiske innstillinger i BIOS? Enklere enn dette blir det ikke.

Mini-PC med håndgass
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes mange mini-PCer etter hvert, med smarte løsninger både for kabinett og kjøling. Men denne maskinen, som kalles EZ-Buddie, har et par artige detaljer i tillegg, som vi aldri har sett før.

Kabinettet er smalere og høyere enn de mest utbredte mini-PCene, og bruker ekstern strømforsyning. DVD-leseren er montert på høykant og skjult bak et hengslet panel. En trykknapp løser ut skuffen.

Nederst finner vi enda et panel, som skjuler 4 spalter for 6 av de mest brukte minnekortene. Hele høyre siden er av sort plast, og nederst finner vi nok et panel som skjuler lydkontakter pluss en USB-kontakt.

Men det mest eksotiske er uten tvil det store fargerike displayet, og den store knappen med blå lysdiode.

Med denne knappen kan du nemlig justere klokkehastigheten på prosessoren!

Mini-PC med håndgass


Du kan øke denne med opp til 18% av den nominelle klokkefrekvensen, og det tennes flere "stråler" i displayet etter hvert som du vrir på knappen.

Du kan også senke frekvensen, om det skulle være behov for det (!), men under oppstart starter alltid maskinen på den korrekte hastigheten hos prosessoren.

Frekvensen vises også med tall, og det er metere som viser både temperaturområdet i systemet og på prosessoren. Andre symboler viser også aktivitet og tilstand hos disk, minne og optisk enhet, samt hovedkort og det er også en visuell alarm for eventuelle alvorlige feil i systemet.

Er det noe å hente?

Vårt testeksemplar var en rimelig utgave og dermed ganske beskjedent utstyrt. Prosessoren var en 1,8 GHz Celeron, det var 256 MB minne, 30 GB disk og CD-RW-brenner/DVD-leser. Det var ikke montert separat grafikkort, grafikken var integrert i brikkesettet fra SiS, lydkortet likeså.

Overklokking av prosessoren er mest utbredt blant aktive spillere, og mange av disse bruker mye tid og resurser for å blodtrimme PCen til det ytterste, gjerne langt utover spesfikasjonene. Resultatet av dette blir gjerne en lunefull PC, og det er ikke en slik maskin man jobber med viktige data på.

Men hvis du gjerne vil ha en maskin som både er til å stole på og vil kunne hente ut noe ekstra i blant, så kommer kanppen på fronten til EZ-Buddie til nytte.

Vi sjekket med både 3D Marks og Quake3, for å se hvor mye mer det var å hente.

På 1,8 GHZ klarte den 1146 3D marks, på 1,9 GHz var vi oppe i 1245, og ved 1,96 GHz fikk vi 1276 3D marks. Skrudde vi høyere enn dette krasjet PCen.

Med Quake3 fikk vi 33,1 fps på 1,8 GHz, 35,1 på 1,9 GHz og på 1,96 GHz var vi oppe i 36,4 fps.

De absolutte tallene er ikke imponerende, siden den interne grafikkdelen ikke er beregnet på spill i det hele tatt. Men vi ser likevel en klar forbedring.

Konklusjon

Mini-PC med håndgass


EZ-Buddie er et artig konsept, og utstyrt med mer potente komponenter vil du få en fleksibel maskin og i tillegg kunne trekke ut det meste av ytelsen på en svært enkel måte.

Prisen på en konfigurasjon berenget på generelt hjemmebruk ligger på 4350 kroner inkl mva, da har den en 2 GHz Celeron. Vi ville definitivt spandert et bedre grafikkort, det er både AGP og PCI-plass i maskinen.

Leverandør er StarGate Computer i Heimdal. Tlf 73 91 68 00

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer