miniMIZE

Finner du det vanskelig å finne fram blant alle vinduene når de minimeres til oppgavelinjen? Dette programmet legger dem rett på skrivebordet i stedet - som knøttbilder.

Publisert
Sist oppdatert

Dersom du er en av de som jobber med mange åpne vinduer vet du at det å hente igjen rett vindu rett fra oppgavelinjen i Windows kan være en overveldende oppgave.

Windows har selvfølgelig litt hjelp å avse der, som Alt+Tab eller Win+Tab i Vista.

Her har du forresten en liste over snarveiene i Windows.

Men disse innebygde funksjonene er som regel ikke like optimale for alle brukere. Derfor har det også dukket opp en rekke programmer som også prøver å gi deg den store oversikten.

Vi har blant annet tidligere omtalt Switcher for den som har Vista med Aero-grensesnittet, mens andre brukere sverger til TaskSwitchXP Pro eller DExposE2 Reloaded.

Men felles for alle disse er at de ikke gjør nevneverdig med rotet på oppgavelinjen, og du må aktivt hente opp vinduet som hjelper til med å bytte til riktig vindu. Derfor vil vi nå også tipse deg om miniMIZE, som angriper problemet på en litt annen måte.

Språkrådet vs thumbnails

Først en liten digresjon; i forbindelse med denne artikkelen kom nemlig oversettelsen av thumbnail opp. Vanligvis brukes miniatyrbilde, men Språkrådet har også et annet forslag, nemlig knøttbilde. Undertegnede foretrekker dette, så i denne artikkelen er altså knøttbilde en oversettelse av det engelske "thumbnail". Verre er det ikke.

Knøttbilder på skrivebordet

Hva miniMIZE egentlig gjør er enkelt å forklare: Hver gang et av Windows' vinduer minimeres slik at det normalt sett legger seg på oppgavelinjen, lages det i stedet et knøttbilde av vinduet. Dette knøttbildet sitter på skrivebordet slik at du direkte kan se hvilket vindu det representerer. Å gjenopprette vinduet igjen gjør du enkelt ved å dobbeltklikke på knøttbildet, eller fra menyen dersom du høyreklikker på det.

Og det er egentlig alt programmet gjør - men det er muligheten for personlige innstillinger som virkelig gjør det verd å sjekke ut.

miniMIZEKnøttbildene gjør at du ser innholdet og lar deg derfor kjapt finne akkurat det vinduet du er ute etter.

Knøttbildene legger seg pent og pyntelig på linje etter hvert som du minimerer vinduene, men kan også fritt flyttes manuelt. Har du flere skjermer velger du også hvilken av disse de skal legge seg på, langs hvilken kant og i hvilken retning.

Innstillingene lar deg også velge størrelse og eventuell grad av gjennomsiktighet på knøttbildene.

Definerbare snarveier lar deg gjemme/vise knøttbildene med et tastetrykk, eller lar deg gjøre unntak - altså legge programmet ned til oppgavelinjen i stedet for å lage knøttbilde. Du kan også definere permanente unntak på visse programmer dersom du ønsker dette.

Beta

miniMIZE er kun i betaversjon og det er rom for litt videreutvikling - på den fronten har det dessverre ligget brakk et års tid. Det har noen småfeil (som at vi til tider må restarte programmet for å komme inn i innstillingene), men i det store og hele virker det nokså stabilt og fungerer med både Windows XP og Vista. Det er selvfølgelig også gratis å laste ned og bruke.

miniMIZE kan du laste ned herfra. NB! Siste (nyeste) versjon er den nederste av de som er listet opp.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer