MiniPC som har alt og litt til

Alle som har åpnet en vanlig PC, uansett fabrikat, vet at den er nesten helt full av ingenting - mesteparten er rett og slett tomrom. Det samme gjelder for de aller fleste kabinetter, de er svært romslige og legger beslag på mye plass. Shuttle har gjort noe med dette.

MiniPC som har alt og litt til
Publisert
Sist oppdatert

Shuttle vakte berettiget oppsikt da de lanserte den første mini-PCen. Siden har de fulgt opp med nye løsninger, basert på den til enhver tid kraftigste teknikken, i form av brikkesett og andre komponenter. Den mest komplette utgaven har vi nå testet noen dager, og er svært fornøyde, på grensen til imponert.

Nesten alt du trenger

Dette er den nyeste utgaven av mini-PCen, og den er basert på nForce2 brikkesettet. Dette betyr at prosessoren som kan brukes kommer fra AMD og heter Athlon eller Duron.

Maskinen leveres som ”Barebone”, det vil si at den mangler prosessor, minne og lagringsmedia. Ellers er alt inkludert og ferdig montert. Og det er ikke lite denne vesle maskinen har å by på:

MiniPC som har alt og litt til
MiniPC som har alt og litt til

 • Kabinett inkludert strømforsyning og nettledning

 • Hovedkort

 • Prosessorkjøler og vifte, samt varmeledende pasta

 • 3 kabler til lagringsenheter

 • Programvare på CD

 • Byggeveiledning og dokumentasjon av hovedkortet


Tilkoblingene er mildest talt omfattende, og inkluderer:
 • 2 VGA utganger (ja den støtter to skjermer!)

 • S-Video-utgang (alternativ til VGA-skjerm nr.2)

 • Serieport

 • 2 FireWire kontakter bak og 1 i front

 • 2 USB 2.0 bak og 2 i front, samt mulighet for 2 ekstra med brakett (ekstrautstyr)

 • 10/100 nettverk

 • 6-kanals lyd på 3 minijacker bak

 • Mic inngang og hodetelefon utgang bak

 • 1 S-PDIF (optisk) i front

 • PS/2 kontakter for tastatur og mus
Plasser for tilleggskort:
 • 1 AGP 8x kortplass

 • 1 PCI kortplass
Du kan enten bruke den interne grafikken eller et AGP-skjermkort. Du kan ikke bruke begge på en gang, ønsker du mer enn 2 skjermer må du bruke et PCI-basert skjermkort.

Plasser for lagringsenheter:

 • 2 x 3.5-tommers enheter, den ene med mulighet for åpning i kabinettet

 • 1 x 5,28-tommers enhet, for eksempel CD/DVD.
 • Installasjon

  Prosessoren vi installerte var en Athlon XP2600+, minnet en TwinMOS PC3200 DDR-DIMM 512MB m/Winbond (for DDR-PC400MHz), CL2.5.

  Montering av prosessoren var svært enkelt. Først skrudde vi av de fire skruene på baksiden som holder viften, plugget ut kontakten til viften og tok denne ut. Deretter skrudde vi løs de fire skruene som fester kjøleelementet over selve prosessoren og løftet hele arrangementet ut.

  MiniPC som har alt og litt til


  Kjølingen er veldig smart, med et lukket system med rør som transporterer varmen fra prosessoren opp til radiatoren som sitter bak viften. Systemet er både svært kompakt og gir veldig bra kjøling. Stillegående er det også.

  MiniPC som har alt og litt til


  Etter at prosessoren er plassert i sokkelen, skal det legges en kobberbrikke oppå. Denne fungerer både som avlastning for mekanisk press og som varmeleder. Oppå denne brikken plasseres så kjøleren, den skrues fast med de 4 skruene til man kjenner at de sitter. Så tres viften over og festes igjen med de 4 skruene fra baksiden, og kabelen plugges i.

  Det er to sokler for minne, som kan håndtere opptil 2 GB minne.

  Vi installerte en Maxtor 120 GB 7200 RPM harddisk og en Pioneer DVR-A05 DVD-brenner. Diskettstasjon installerte vi ikke.

  Systemet startet opp og gikk direkte i BIOS, og etter å ha valgt riktig busshastighet og gått gjennom innstillingene var vi klare for omstart og installasjon av Windows XP.

  Det som slo oss under BIOS-konfigurasjonen var at alle innstillinger hadde fornuftige verdier i utgangspunktet. I tillegg var det flere forenklede valg som hadde betegnelser som "Optimal/Agressive/Turbo" hvor flere parametere stilles inn for hvert valg. Dessuten var det svært mange valgmuligheter for boot-disk, både interne og eksterne USB-utgaver av FD/CD/HD/Zip samt LAN. Men det går ikke an å boote fra FireWire-enheter. Det er dessuten mange muligheter for overklokking.

  Installasjon av Windows XP gikk uten problemer, og installasjonen av driverne til brikkesettet og de integrerte periferienhetene var gjort i en enkelt operasjon.

  Testing

  Vi foretok de samme testene som vi nylig gjorde i forbindelse med nye hovedkort, deriblant et kort fra Asus med samme brikkesett, men uten integrert grafikk. Resultatene finner du i denne tabellen:

  MiniPC som har alt og litt til


  Det er tydelig at den ekstreme spillytelsen ikke er tilstede, forøvrig er maskinen helt på høyden med "store PC-løsninger" og vel så det.

  Du kan også øke grafikkytelsen noe ved å sett inn to like minnebrikker. Dette gir dobbel effektiv bussbredde, som grafikkdelen drar nytte av siden den ikke har eget minne, men bruker en del av hovedminnet.

  Men trenger du optimal spillytelse er det bare å sette i et skjermkort med den ytelsen du er ute etter, det er bedre anvendte penger etter vår mening.

  Vi testet dessuten DVD-avspilling og surround-lyd med Creative 6700 høyttalerne, som var en svært hyggelig opplevelse.

  MiniPC som har alt og litt til


  Vi koblet til 2 Benq flatskjermer og det var helt uproblematisk, med de samme valgmulighetene som på andre GeForce-skjermkort.

  Konklusjon

  Denne maskintypen er utrolig praktisk og allsidig. Den er støysvak og kan gjøres enda stillere med en spesielt stillegående vifte og støysvak harddisk.

  Den dekker de aller fleste behov uten ekstra tilleggskort. Med det store utvalget av porter er det også enkelt å koble til flere lagringsenheter, hvis det skulle være aktuelt. Om en DVD eller CD-brenner står internt eller på USB 2.0 eller FireWire spiller i praksis ingen rolle for ytelsen.

  Grunnpakken koster ca 3 500 kroner. Så kommer prosessor, minne, harddisk og CD/DVD i tillegg.

  Mange forhandlere tilbyr ferdigbygde løsninger basert på denne grunnpakken, kontakt din forhandler for priser og tilbud.

  Distributør: EET

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer