MINITEST: Acer Aspire One

Små billige PCer kommer for fullt, her er vårt førsteinntrykk av Acer One

Publisert
Sist oppdatert

De første bærbare PCer kom tidlig på 80-tallet. De hadde 2-tommers grønn skjerm, kom i en kasse på størrelse med en stor stasjonær, og hadde tastatur i lokket. Prosessoren og innmaten ellers var som på IBM PC, 4,77 MHz prosessor, 640 K minne, og 2 diskettstasjoner. De kostet rundt 60 000 og var det første produktet til Compaq. Og den ble faktisk en suksess! Compaq vokste videre til en av verdens ledende PC-produsenter. Men det er en annen historie.

I dag får du en liten bærbar på størrelse med en dagbok, med fargeskjerm og fullverdig tastatur, til godt under 3000 kroner. Da er operativsystem og programmer inkludert.

MINITEST: Acer Aspire One


Acer Aspire One

Maskinen vi har fått til test kommer fra Acer, heter Aspire One og kommer i flere farger: blå, perlehvit, rosa eller kobber.

Den har en helt ny Intel Atom prosessor, 512 MB minne (kan oppgraderes til 1,5 GB), flashminne på 8 GB som erstatter harddisken og en skjerm på 1024 x 600 punkter med LED bakgrunnsbelysning (strømsparende, lyssterk og flott!).

Det er både trådløst nett og kontakt til nettverkskabel, utgang til ekstern skjerm og lyd inn/ut.

MINITEST: Acer Aspire One


MINITEST: Acer Aspire One


Det er 3 USB-kontakter, og to plasser til minnekort. Plassen på venstre side kan du bruke til å utvide lagringskapasiteten med et SDHC-kort - på høyre side er det en kortleser som leser SD, MMC, MemoryStick/Pro og xD.

Senere i høst kommer også støtte for 3G, slik at du kan være på nett nesten hvor som helst - ihvertfall der det bor folk.

Lekker og lett

Maskinen er stilig, designet er rent uten krimskrams og dikkedarier, funksjon er det som gjelder.

MINITEST: Acer Aspire One


Skjermen og innrammingen rundt er blank, mens tastaturet og flatene rundt dette er behagelig matte.

MINITEST: Acer Aspire One


Tastaturet er som på vanlige bærbare, bare mindre. Alle taster er på plass, og det er trangt, men ikke for trangt. Norske taster er på plass.

MINITEST: Acer Aspire One


Ctrl sitter dessuten helt riktig plassert ytterst til venstre, med Fn tasten innenfor! (Dette er vår kjepphest...)

I bruk

Her skal vi ikke felle noen endelig dom, siden dette er vårt førsteinntrykk.

For det er ikke lite maskinen har å by på - rett ut av esken!

Operativsystemet er en lettbent Linux-variant kalt Linpus, og maskinen starter opp på 30 sekunder. Av programmer finner du OpenOffice 2.3, Aspire One Mail og en Messenger klient. I tillegg er det mange småprogrammer som tar hånd om det meste av typiske oppgaver.

Alt presenteres i 4 felter på skjermen, hvert av disse kan utvides slik at du får rask tilgang til alle programmene i hver gruppe.

MINITEST: Acer Aspire One


MINITEST: Acer Aspire One


MINITEST: Acer Aspire One


MINITEST: Acer Aspire One


MINITEST: Acer Aspire One


Det første vi gjorde var å få maskinen på nett. Med kabel gikk det av seg selv, trådløst var ikke annerledes enn på andre maskiner, med valg av kryptering og inntasting av passord - så var vi på nett.

MINITEST: Acer Aspire One


Nettleseren er Firefox, og den jobber rimelig rask og effektivt. Litt treg på store bilder, men helt akseptabelt. Også stor video fra f.eks. Klikk TV og Dagbladet fungerte fint. Vi hadde derimot litt problemer på YouTube, hvor Firefox stadig sluttet å virke.

MINITEST: Acer Aspire One


Epostleseren støtter Exchange, og her var det også svært enkelt å få tilgang. Mappestrukturen og alle filterne var derimot ikke på plass, så alt havnet i innboksen.

Webkameraet fungerte helt ok, og generell visning av bilder og visning av forskjellige typer dokumenter - deriblant PDF - var på plass.

Den generelle responsen er som på en rimelig bærbar PC, med litt venting innimellom når det er mye data som skal håndteres. Mer minne er kanskje verdt å vurdere for å bedre responsen.

Men bevares, her får du mye for pengene!

Foreløpig konklusjon

Acer Aspire One er en lekker, lett og brukervennlig miniPC. Den støtter de aller fleste vanlige oppgaver, og er perfekt på reiser både i jobb og fritid.

Den koster mindre enn en PDA eller avansert mobiltelefon (vi skal ikke nevne iPhone denne gangen), gjør mer og har et brukergrensesnitt de fleste vil finne ut av på noen få minutter.

Men det er flere lignende maskiner på vei inn. Vi kommer derfor tilbake til en sammenlignende test etter hvert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer