MINITEST: Nikon D60

Nikon oppgraderer sitt rimeligste speilrefleks - nytt kamera eller nytt nummer?

Publisert
Sist oppdatert

Speilrefleks er ikke lenger forbeholdt proffer og entusiaster. De rimelige kameramodellene har omtrent like mye automatikk som kompaktkameraene, derfor er det ikke noe langt sprang for en som bare har brukt kompaktkamere å gå over til digital speilrefleks.

Vi ser det på betjeningen, på menyene og i det siste har et par produsenter gjort det mulig å bruke LCD-displayet som søker. Også prisnivået har blitt så lavt at de rimeligste spreilrefleksene nesten overlapper de dyreste kompaktkameraene.

Også formatet har blitt stadig mindre, de nyeste modellene beregnet på forbrukere som har vokst fra kompaktkameraene er så små at de er lettere å betjene av små hender en av store.

MINITEST: Nikon D60


Nikon har satset mest på brukervennlighet og mindre på fancy finesser i sin serie av rimelig speilrefleks. D40 og etterfølgeren D40x pakket inn passe avansert teknikk i et brukervennlig format, det er en oppskrift som fungerer godt.

Små oppgraderinger

Vi har testet D40 tidligere, og forskjellene til D40x og nå D60 er ikke spesielt iøynefallende. De er heller av typen man nikker anerkjennende til, som fornuftige oppgraderinger.

Vi har gått gjennom nyhetene i D60 i denne artikkelen, men kort oppsummert er det snakk om ny EXPEED bildeprosessor med støtte for "Active d-lightning" som kompenserer for kraftige skyggeområder i bildet, aktiv og passiv støyfjerning, roterende skjermbilde/meny og mulighet for animasjons-opptak ved å lagre enkeltbilder til en filmsekvens.

MINITEST: Nikon D60


Bortsett fra dette er D60 helt lik D40x, så noe å slå på stortromma for er det ikke.

Hvordan er det i bruk?

Vi har fått låne D60 noen dager, har hatt det med i vesken og brukt det slik en antatt typisk bruker vil gjøre - tatt bilder i forskjellige situasjoner uten å gå fotofaglig dypt til verks.

Vi har brukt det med KIT-objektivet på 18-55 med VR og med vårt eget Nikon 18-200 VR.

Kamerahuset er så lett, at med større og tyngre objektiver blir det en ganske annerledes balanse sammenlignet med vårt eget D200. Med kit-objektivet 18-55 VR blir det derimot perfekt balanse, og det påstås at de aller fleste kjøpere av kameraer i denne klassen ikke anskaffer noe annet objektiv i tillegg.

Nikon har blitt kritisert for å utelate fokusmotor i kameraet og dermed snevre inn utvalget av objektiver. Nå har Nikon så mange objektiver å velge mellom at dette i praksis ikke er noe problem for målgruppen. Av våre egne objektiver er det bare 50mm 1.4 som ikke har fokusmotor, men det er minst 22 kompatible Nikon-objektiver å velge mellom og 17 fra Sigma. Noe stort problem burde det derfor ikke være.

Et ypperlig objektiv for denne type kamera er jo 18-200 som finnes både fra Nikon (5 995 kroner) og Sigma (3 995 kroner) med optisk stabilisator. De koster jo litt mer enn 18-55, men dekker praktisk talt alle situasjoner og har mer en god nok kvalitet for de fleste.

Nikon D60 er enkelt å ta i bruk, også for de som bare har erfaring fra kompaktkamera. Er interessen der, tar det ikke mange minuttene før man tar bilder og har grunnkontrollen på plass.

Automatikken jobber stort sett utmerket, Nikon er etter vår erfaring bedre til å unngå hvit himmel enn Canon. Perfekt er det likevel ikke, blir dynamikken i lyset for stor så blir det feil.

MINITEST: Nikon D60
MINITEST: Nikon D60
Fokusering går også raskt og greit i de fleste tilfeller, men det er naturlig nok vanskelig å fokusere på svært små områder uten å gå inn i menysystemet og velge enkeltpunkt-modus.

MINITEST: Nikon D60
MINITEST: Nikon D60
Automatisk ISO kan være litt ivrig noen ganger, vi forsøkte å ta bilde av svart flygel om kvelden og da valgte automatikken å sette ISO til 3200 selv med blitz. Det ble mye støy i de svarte områdene. På andre farger var dette mindre sjenerende.

MINITEST: Nikon D60
MINITEST: Nikon D60
MINITEST: Nikon D60


Dette med tilfeller av høy auto-ISO er imidlertid det enest ankepunktet vi hadde. Ellers gjorde kameraet absolutt godkjente valg.

At auto-ISO ikke automatisk blir slått av når man går over i manuell modus er en blunder, som deles med semiproff/proffkameraene D300 og D3.

MINITEST: Nikon D60


Manuell bruk

Manuell bruk krever en del manøvrering inn og ut av menysystemet, det er jo her det er spart på knotter og spaker. Er man vant til kompaktkamera så er det ingen overraskelse. Er man vant til mer avanserte kameraer og kunne tenke seg et ekstra hus blir det verre. Man savner den direkte parameterkontrollen som etter hvert sitter i fingrene. Hierarkiske menysystemer og ergonomi er ikke alltid kompatible...

Konklusjon

Det er en beskjeden oppgradering Nikon byr på, men den er funksjonell - ikke kosmetisk. Noen hadde vel håpet at D60 skulle ha LiveView på LCD-skjermen, noe som sikkert er en salgsfremmende egenskap. Om den er særlig praktisk er en annen sak. Vi har sagt det før, og gjentar det gjerne: Praktisk talt alle videokameraer fra de billigste til de proffeste har LCD-skjermer som oppfører seg slik de skal, lynraske både i respons og fokusering og vippbare til alle vinkler. Når dette er på plass på speilrefleks, da skal vi applaudere. Før det er det mest en gimmick etter vårt syn.

Nikon D60 er som sine forgjengere D40 og D40x utmerkede kameraer for de som vil ha kompaktkameraets funksjoner kombinert med speilrefleksens hastighet og utmerkede bildekvalitet.

Vi er fristet til å være kjønnspolitisk ukorrekte og si at det er et dame-kamera med sin nette fasong, enkle betjening og gode bildekvalitet.

Hvis vi også utvider damebegrepet i denne sammenhengen til også å inneholde menn som setter pris på de samme egenskapene - blir det kanskje mer poliltisk korrekt da?

Men noe entusiastkamera er det ikke - uansett kjønn.

MINITEST: Nikon D60


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer