Minitest: Scanneren som tar "alt"

Rimelige skannere er gode nok til mer enn husbruk, men trenger du en skanner som en del av arbeidsverktøyet må du ut med litt med. Vi har sjekket CanoScan 9900 F

Minitest: Scanneren som tar "alt"
Publisert
Sist oppdatert

Canon har vært pådriver for stadig mindre, slankere og brukervennlige skannere. De minste er nå så slanke og lette at de bare tar litt mer plass enn et par nummer et datablad (som også blir stadig tynnere...).

Men de som har behov for å skanne mange dokumenter, og dessuten film i flere varianter, må opp i både størrelse og pris. Grunnen er at høyere oppløsning og håndtering av film krever stabil konstruksjon og mer avansert belysning.

Fysisk

CanoScan 9900 F er først og fremst høyere enn de rimelige bordskannerne, og også en del tyngre. Den har ekstern strømforsyning og er utstyrt med både USB 2.0 og FireWire for tilkobling til PC.

Minitest: Scanneren som tar "alt"
Minitest: Scanneren som tar "alt"


Det er en egen strømkabel mellom nedre og øvre del, som sørger for belysning ved skanning av film.

I fronten sitter det 4 knapper på en egen "balkong", som aktiverer styreprogrammet og velger mellom forhåndsdefinerte skanneoppsett. Dette har blitt vanlig på flere skannere etter hvert, og sparer brukeren for en del operasjoner.

Det kommer med 3 rammer for tilpassing til forkjellige filmformater, som plasseres på skanneplaten. Filmstriper settes fast med klemmer, dias plasseres i åpningene og ligger løst på platen. Ved filmskanning må du ta av beskyttelsesplaten på innsiden av lokket, slik at filmen kan belyses ovenfra.

Det er plass til 8 dias i ramme, 35 mm filmstrips med opptil 24 bilder totalt, eller ett av hver i 120 eller 4" x 5" storformat.

Hva vi testet

Minitest: Scanneren som tar "alt"


Vi var ikke ute etter å teste alle egenskapene ved denne skanneren, det vi først og femst var ute etter var å teste hastigheten på A4 i farger og hastigheten og fleksibiliteten på negativfilm og dias.

Hastigheten på A4 var rett og slett rå! Forhåndsvisningen tok få sekunder, og selve skanningen av fargebildet tok beskjedne 13 sekunder. Da er det nesten moro å skanne mange dokumenter!

Kvaliteten var også helt glimrende, og fargebalansen i resultatet var praktisk talt identisk med originalen - uten at vi hadde aktivert noen av de automatiske "forbedringene" som ligger i styreprogrammet.

Det neste vi testet var skanning av negativ film, sammenlignet med skanning av papirkopi av det samme bildet. Det falt ikke like heldig ut for filmens vedkommende.

Minitest: Scanneren som tar "alt"


Fargene var rett og slett feil, og skarpheten hadde ikke noe å stille opp mot resultatet fra skanning av papirkopien, som var nærmest identisk med originalen og langt raskere. Skal du ha et godt resultat fra negativ film vil det nok kreve litt kyndig ettarbeide.

Selve prosessen for skanning av film var svært praktisk. Du får opp alle rammene i forhåndsvisningen og krysser av de bildene du vil ha skannet. Resten går av seg selv, og hvert bilde blir laget i egen fil. Hastigheten var derimot ikke påtagelig høy, i 2400 dpi oppløsning brukte den 2:54 minutter per ramme. Det er likevel en god del raskere enn på rimeligere skannere.

Da kan du sette i gang skanning før du drar på jobb om morgenen, eller gå på kaffebar eller bowling mens den jobber...

Dias derimot, ga et langt bedre visuelt resultat, selv om hastigheten var den samme. Her kommer også alle rammene opp og du kan krysse av de du vil ha skannet. Resten går av seg selv, på samme måte som ved skanning av filmstrips.

Minitest: Scanneren som tar "alt"


Fargemetningen og balansen var meget bra! Vi testet samme dias i en rimeligere Canon-skanner med diasadapter, og resultatet var ikke på langt nær så bra som i 9900. Det var som om det lå et slør over bilde, mens 9900 var klar og ren. Begge skanningene ble gjort uten etter-prosessering i styre-programvaren.

Konklusjon

Vår minitest viste at skanning på papir både var svært raskt og ga et topp resultat. Negativ 35 film fikk vi ikke noe bra resultat av, men prosessen var meget elegant og brukervennlig. Det tar tid, men er likevel vesentlig raskere enn mange andre alternativer og du tar mange bilder i slengen - helt automatisk.

Dias er høyst brukbart, og ikke minst praktisk. Men en dedikert filmskanner av god kvalitet gir bedre resultat til krevende bruk, som framstilling av trykksaker med høy kvalitet osv. Til web og utskrift av mindre formater på blekkskriver fungerer det utmerket.

Prisen på skanneren ligger i underkant av 4000 kroner. Tekniske spesifikasjoner og annen informasjon finner du på Canons nettsted.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer