MINITEST: Soundblaster i boks

Jobber du aktivt med lyd på PC, og er lei av å rote bak på PCen for å koble til lydutstyr? Creative har nye bokser for lyd, både for USB 2.0 og for tilkobling til intert PCI. Vi har sjekket ut begge.

Publisert
Sist oppdatert

Det store flertallet av PC-brukere spiller sjelden inn musikk på PCen. Lydkortet blir brukt til avspilling, og lydfilene rippes fra CD eller lastes ned fra nett. Da er det mest praktisk å installere lydkort og koble til høyttalere, og gjemme bort ledningene så godt det lar seg gjøre

Men det er en del av oss som driver med lydopptak, enten det er for å overføre vinyl-samlingen til digital lagring, for å lage egen musikk eller kommentarer og lydeffekter til video. Da er det aktuelt med et mer tilgjengelig system, hvor man kan koble til og fra enheter uten å måtte utføre c-momenter under skrivebordet med lommelykt og lupe for å tyde symboler, hver gang man skal koble til og fra forskjellige enheter.

SoundBlaster Audigy 2 ZS Platinum Pro er Creatives nyeste svar på denne utfordringen. Dette er den mest omfattende og dyreste av alle lydenhetene til Creative. Den har en listepris på 2 295 kroner.

MINITEST: Soundblaster i boks


Nylig lanserte Creative også et annet produkt som utmerker seg med enkel og tilgjengelig tilkobling - Audigy 2 NX. Dette er en liten USB 2.0 boks, som støtter surround ut, og har innganger både for mikrofon og linje inn og koster 1 165 kroner.

Vi har installert begge løsningene på vår testPC og gått dem etter i sømmene.

Generelt

Begge lydboksene skilter med støtte for 24-bit/96 kHz opptak og avspilling, Platinum Pro støtter til og med avspilling av 24/192 kHz. Det er vel og bra, men i praksis er det lite utbytte man får av disses spesifikasjonene, hvis man da ikke har spandert på seg svært avansert lytteutstyr og mikrofoner som koster skjorta.

Den brutale sannhet er vel at det er billig å lage lydkort som håndterer disse formatene. Men mikrofoner og forsterker/høyttalersystemer som håndterer dynamikken og frekvensområdet er det verre med. Dessuten oppgir Creative signal/støy til 108 db, og det er jo langt under det dynamiske området ved 24 bits, som i teorien er hele 132 db.

Dessuten kan ikke PCen stå i samme rom som resten av utstyret, da vasser man jo allerede i støy til knærne.

Det viktigste med de nye kortene er likevel at de faktisk støtter formatene, så er det opp til brukeren hvor langt han/hun vil strekke seg når det gjelder resten av utstyret.

På kjøpet får du dessuten både surroundlyd opp til 7.1 og de velkjente effektene for spill, som gjør lyden enda nifsere...

Til omtale av Audigy 2 ZS Platinum Pro

Til omtale av Audigy 2 NX

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer