Minne-guide

Minnebrikkene som sitter ved siden av prosessoren din er den mest åpenbare kandidaten for en oppgradering. I daglig bruk er det her du bruker mest tid, og hvis du ikke har nok, bruker Windows den langt tregere harddisken i stedet.

Publisert
Sist oppdatert

Moderne operativsystemer trives best med 512 MB RAM og oppover, men det finnes ingen reell begrensning på hvor mye minne de kan ha. I hvert fall ikke hvis du ikke trenger mer enn 8 GB RAM til daglig.

Den gode nyheten om minne er at jo mer maskinen har, jo bedre vil den trives, og jo raskere blir den.

Minne eller harddisk?

Alt som datamaskinen gjør er egentlig å knuse tall, som leses fra harddisken til minnet og som så går frem og tilbake mellom minnet og prosessoren. Så jo mer minne du kan sette i maskinen din, jo sjeldnere trenger den å bruke harddisken.

Nye prosessorer kan overføre rundt 6,4 GB data til minnet i sekundet, og minnet klarer gjerne den samme hastigheten tilbake til prosessoren. Harddisker har derimot en typisk overføringshastighet på langt under 100 MB i sekundet - så det burde være klart hvor flaskehalsen ligger.

For å komplisere bildet enda litt, bruker de fleste operativsystemene en såkalt vekslefil til midlertidig data - eller til å speile innholdet i minnebrikkene. Dersom du har for lite minne, kommer operativsystemet til å utvide vekslefilen og skrive enda flere data til disken i stedet for minnet - som reduserer hastigheten betydelig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.