Falsk e-post fra «NRK Nyheter»

Misbruker Kristofer Hivju i e-postsvindel

Sjeldent godt norsk språk i ny svindel-epost.

SVINDEL: Med troverdig norsk språk og ryddig oppsett, kan det være lett å tro at denne e-posten er legitim. Det er den ikke. Foto: Pål Joakim Pollen
SVINDEL: Med troverdig norsk språk og ryddig oppsett, kan det være lett å tro at denne e-posten er legitim. Det er den ikke. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Støtt og stadig må vi advare mot falske svindel-e-poster, og sist i rekka er en som tilsynelatende kommer fra NRK Interaktiv.

«Kristofer Hivjus investering imponerer eksperter og skremmer vettet av store banker» er overskriften som møter deg når du åpner e-posten, etterfulgt av et bilde fra da Hivju (kjent fra TV-serien Game of Thrones) besøkte Skavlan.

I e-posten står det at Hivju har funnet smutthullet til rikdom, og at DNB angivelig prøvde å forhindre at intervjuet ble sendt. Så bes du om å klikke videre for å lese «den elleville historien».

«bash straight-talker» er kanskje ikke et ord NRK ville ha brukt i en artikkel, og han var heller ikke på Skavlan i forrige uke, men annet enn det er det lite å arrestere svindlerne på.
«bash straight-talker» er kanskje ikke et ord NRK ville ha brukt i en artikkel, og han var heller ikke på Skavlan i forrige uke, men annet enn det er det lite å arrestere svindlerne på. Vis mer

Sjelden har vi sett så godt norsk språk i en svindel-epost, og i avsenderfeltet står det NRK Interaktiv. E-posten kommer imidlertid ikke fra en e-postadresse som slutter på @nrk.no, men fra nrk-nyheter@live.com, som bør tenne første varsellampe.

Peker videre til NRK-lignende side

Klikker du på lenka kommer du til en nettside som er mistenkelig lik NRKs nettsider:

Nettsiden det lenkes til i e-posten er mistenkelig lik NRKs nettsider, men nettadressen avslører at det ikke er en nrk.no-nettadresse. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Nettsiden det lenkes til i e-posten er mistenkelig lik NRKs nettsider, men nettadressen avslører at det ikke er en nrk.no-nettadresse. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Riktignok blir vi først advart av sikkerhetsmekanismen i Microsoft Office om at nettsiden er klassifisert som skadelig, men det er jo ikke nødvendigvis noe alle e-postprogrammer vil gjøre.

Som du ser er nettadressen nrk.finans.click, en side som på ingen måte er knyttet til NRK, men de to journalistene som har byline på saken er begge NRK-ansatte, og finner du en sak skrevet av disse to er oppsettet praktisk talt identisk. I høyre marg ligger det til og med bildelenker til legitime NRK-artikler.

Alle lenkene på siden peker imidlertid til en nettside som lokker deg til å prøve «bitcoin news trader», som blant annet ved hjelp av kunstig intelligens skal hjelpe deg å forutse hvilke kryptovalutaer som vil stige i kurs, og dermed bli rik på å handle dem. Reklamevideoen har til og med norsk voiceover.

Alt du trenger å gjøre er å registrere deg og overføre noen tusenlapper for å komme i gang.

Vårt råd: ikke gjør det. En tjeneste som baserer markedsføringen på svindel er nok akkurat det.

Hivju rasende

– Dette er ren svindel. Jeg har aldri invesetert i Bitcoin og kommer ikke til å gjøre. Nå må det være nok, vær så snill å slutt, uttalte Kristofer Hivju på Instagram i fjor, hvis agentbyrå satte advokater på saken:

For vår del er det første gang vi får denne svindelen servert som e-post, men vi har tidligere sett den både på Facebook og via annonser rundtom på nettet.

Ikke bare Hivju og NRK

Hivju og NRK er for øvrig ikke alene om å bli misbrukt i slik svindel.

Du finner identiske historier blant annet med Morten Harket og Dagbladet som følger nøyaktig samme oppskrift, også her med Skavlan som springbrett:

Misbruker Kristofer Hivju i e-postsvindel

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer