Mobilt bredbånd fra Telenor

TEST: Vi har testet Telenors mobile bredbånd på biltur, og latt oss imponere.

Publisert
Sist oppdatert

I forbindelse med årets påskeutfart presentere vi en oversikt over hvilke muligheter man har for å få høyhastighets bredbånd i påskefjellet. Det er i dag tre aktører som tilbyr det som populært kalles mobilt bredbånd, Telenor, Netcom og ICE (Nordisk mobiltelefoni).

Mens ICE har vært tilgjengelig et par år allerede, kom Netcom og Telenor på banen først i fjor. Netcom først, men fra høsten 2007 satte både Netcom og Telenor inn høygiret i oppgradring av sine 3G-stasjoner. I praksis vil det i mot slutten av året være mulig å koble PCen din til et mobilt bredbånd i størstedelen av landet.

Er du privatperson og storbruker som ønsker null begrensninger, koster abonnementene fra 399 kroner (ICE) til 499 kroner pr måned (Netcom og Telenor). Les mer om teknologiene og abonnementene her.

Teori og praksis

Men allerede i dag er det mulig å komme seg på nett nær sagt over alt, og med relativt god hastighet. I hvert fall hvis man skal tro reklamen fra alle de tre aktørene. Alt man trenger er et modem som man putter inn i en ledig USB-port, og abonnement naturligvis.

Vi vet imidlertid at ting ikke alltid er så enkle. Erfaringene våre fra ICE viser for eksempel at et lite USB-modem slett ikke er optimalt. Mange steder har det vist seg å ikke være tilstrekkelig, og kun ved hjelp av ekstern antenne eller et større rutermodem har vi vært i stand til å få kontakt med nettet.

På strekningen Hønefoss - Gardermoen - Jessheim over Hadeland (70 km) fikk vi for eksempel kun sporadisk kontakt med ICE-nettet, via USB-modemet. God dekning, men ikke uten nedkobling, opplevde vi kun i området mellom Lunner og den nye tunnelen på RV35 ved Grua, en strekning på ca 8 km, og på Jessheim. Dette til tross for at dekningskartene til ICE indikerer gode signaler stort sett over hele strekningen. Vi gjør oppmerksom på at vi har testet ICE andre steder i landet med bedre resultat.

Vi var derfor spente, men hadde ikke de største forventningene da vi startet testingen av USB-modemet fra Telenor. Vi ville teste løsningen over den samme strekningen. Området ligger i det sentrale østlandet, noen få mil nord for Oslo.

Vi har testet mobilt bredbånd fra Telenor og ICE i bil over den blå strekningen.
Vi har testet mobilt bredbånd fra Telenor og ICE i bil over den blå strekningen. Vis mer

(saken fortsetter under kartet)

Selvinstallerende

USB-modemet fra Telenor har en form og en størrelse som kan minne om en Pin-up is.

Mobilt bredbånd fra Telenor


Modemet har et lite flashminne som inneholder drivere, og disse installeres automatisk når man putter modemet i USB-porten (Win XP/Vista).

På siden av modemet sitter et lite spor for sim-kort, noe som er nødvendig for å få tilgang til det mobile bredbåndet.

ICE sitt modem har en mer elegant og fleksibel utforming
ICE sitt modem har en mer elegant og fleksibel utforming Vis mer


Modemet var større enn vi hadde forventet, og sitter heller ikke veldig stødig i USB-porten. Størrelsen gjør at det er lett å dulte borti, og i verste fall kan dette gi skade på utstyret.

Installasjonen var det imidlertid lite å utsette på. På vår test-PC med Windows Vista var den unnagjort på sekunder. Autentisering startes automatisk, og du blir bedt om å taste pin-koden som kom med SIM-kortet.

Hvis du er Telenor Mobil-kunde fra før kan det være mulig å bruke SIM-kortet som sitter i mobilen din, men her er ofte prisene på datatrafikk noe helt annen enn på de dedikerte mobilt bredbånds-abonnementene. Du kan forsåvidt bruke en mobiltelefon som modem, men det krever en del konfigurering. Telefoner med HSDPA-støtte blir stadig mer vanlig.

Nett uansett

Når dette er gjort er det bare å dobbelklikke på "Mobilt kontor"-ikonet på skrivebordet, og du får opp en dialogboks som lar deg logge på/av. Uansett om mobilt bredbånd (HSDPA/Turbo-3G) er tilgjengelig eller ikke, vil du kunne koble deg til Internett.

Mobilt bredbånd fra Telenor


I skrivende stund er HSDPA/Turbo-3G stort sett kun tilgjengelig i og rundt de store byene og på en del vintersportssteder, men 3G/EDGE-dekningen til Telenor er god over hele landet. Modemet svitsjer automatisk modus i forhold til beste tilgjengelige teknologi.

Mobilt bredbånd fra Telenor


I praksis betyr det at du i HSDPA-områdene vil kunne oppnå reelle hastigheter på mer enn 1 Mbit (ned), mens du i resten av landet kan håpe på opp mot 384 Kbps (3G-grense) eller 236,8 Kbps (Edge) der 3G ikke er tilgjengelig. Det er tilstrekkelig for surfing på nettet, chatting og epost, men blir litt snautt for videostreaming, overføring av store filer og lignende. For streaming av lyd fra nettradio etc er det imidlertid mer enn raskt nok.

Ut på tur, aldri sur?

Oppkobling i Hønefoss sentrum gikk greit, men her var ikke Turbo-3G tilgjengelig. Styreprogrammet til modemet indikerte imidlertid at signalene var utmerket. Vi hentet opp DinSides Surfometer, og fikk følgende resultat:

Mobilt bredbånd fra Telenor


Vi kjørte litt rundt på Hønefoss, og ble overrasket over at vi tilsynelatende beholdt tilkoblingen hele tiden. Vi tok forskjellige stikkprøver med Surfometeret, og hastigheten lå i de fleste tilfellene på 3G-nivå, i overkant av 300 kbps. På det dårligste var hastigheten nede i 110 kbps.

Deretter satte vi kursen mot Gardermoen og Jessheim, og for å ha full kontroll over signalkvaliteten startet lyttet vi til NRK nettradio i medium kvalitet (40 kbps) underveis.

Til vår store overraskelse beholdt vi nettilgangen hele veien mellom Hønefoss og Jessheim. Vi opplevde litt stopp og bufring i lyden ved Mylla og et par kilometer på de mest øde strekkene på Riksvei 35, men vi mistet aldri kontakten med nettet.

Vi kan faktisk konkludere med at web-radiodekningen er bedre enn FM-dekningen i dette området!

Endelig over 1 Mbit

Ved Gardermoens sørside fikk vi endelig HSDPA-hastighet, og ved SAS-hotellet oppnådde vi følgende resultater med Surfometeret:

Mobilt bredbånd fra Telenor


På motsatt side, ved Hovedporten, var hastigheten langt høyere:

Mobilt bredbånd fra Telenor


HSDPA-dekningen forsvant etter et par kilometer mot Jessheim, men modemet koblet automatisk over på 3G, og vi sjekket hastigheten ved flere anledninger. Den lå på rundt 300 kbps i hvert tilfelle.

Konklusjon

Mobilt bredbånd fra Telenor


Dette er første testen vi gjør av Telenors mobile bredbåndssatsning, og selv om modemet i seg selv er litt stort og uelegant, imponerer løsningen oss av flere grunner. For det første er installasjon og oppkobling svært enkel. For det andre gjør modemet en imponerende jobb med å beholde tilkoblingen, selv over store strekninger.

Men det er klart: hastigheten varierer, og det er foreløpig ikke mange steder man får Mbit-opplevelse. For mange er det imidlertid viktigere å ha en stabil tilkobling som byr på grei surfehastighet. Til denne typen bruk er det ikke vanskelig å anbefale mobilt bredbånd fra Telenor, allerede i dag.

For mer informasjon, dekningskart etc, se Telenor.

Les også:
Her får du mobilt bredbånd
Fra fiber til mobil
ICE mobilt bredbånd
Uten bredbånd - midt i Oslo!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer