Mot ny nettleser-krig?

Firefox foretrekkes av stadig flere, men Internet Explorer har fortsatt et godt overtak. Nå kommer imidlertid Apple på banen med Safari for Windows, og en gammel storhet kommer også i ny versjon.

Publisert
Sist oppdatert

Nettleseren Safari er en standarddel av MacOS X, og har tidligere kun vært tilgjengelig for Apples egne maskiner. Safari er basert på åpen kildekode, og har nådd rundt 5% markedsandel i USA. Dette har Apple tenkt å øke betraktelig ved å porte nettleseren til Windows.

Den første betaversjonen av versjon 3 for Windows og MacOS er allerede tilgjengelig, men de første tilbakemeldingene kan tyde på at den er langt fra stabil. Slik gikk det for eksempel da vi forsøkte Safari for Windows i går:

Våknet opp av dvalen?

Tidligere denne uken dukket en annen gammel storhet opp i ny versjon, foreløpig også den i beta, nemlig Netscape Navigator. Versjon 9.0beta1 er basert på Firefox 2.0, og skal i følge utviklerne være mer "sosial" enn sine konkurrenter, blant annet med innebygd venne- og aktivitetsliste, samt integrert avstemning (ikke ulikt Kudos. For komplett oversikt over nyhetene, se her.

I motsetning til Safari virker Netscape 9 å være langt mer stabil i dette stadiet. Den finnes i versjoner for MacOS, Windows og Linux.

For 10 år siden var Netscape Navigator den desidert mest brukte nettleseren globalt, med 70-80% markedsandel. I dag er tallet rundt 0,13% i følge OneStat.com.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer