OLED eller LCD

Mot slutten for LCD-TV-er?

LG girer kraftig opp sin satsing på OLED og Samsung stenger ned produksjonen helt av tradisjonelle LCD-paneler. Det sier det meste om fremtiden for TV-er.

LCD: Dinside tester jevnlig TV-er. Her fra en tidligere samletest av LCD-TV-er. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
LCD: Dinside tester jevnlig TV-er. Her fra en tidligere samletest av LCD-TV-er. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du skal kjøpe ny TV i 2020, har du valget mellom modeller som har et LCD-panel eller et OLED-panel. Førstnevnte dominerer stort, og hovedgrunnen er at de er enklere og billigere å produsere enn TV-er med OLED-panel. I skrivende stund koster den rimeligste OLED-TV-en 9.999 kroner, ifølge Prisjakt.

Det er imidlertid sistnevnte som byr på den beste bildekvaliteten, noe vi blant annet nylig fikk se beviser på i denne testen:

Dobler kapasiteten

Det er den koreanske produsenten LG Display som står for produksjonen av OLED-panelene som benyttes av merker som Sony, Panasonic, Philips og naturlig nok LG selv. Ingen andre har foreløpig turt å satse i samme omfang som LG på slik produksjon.

Før helga kom dessuten nyheten om at selskapet åpner et nytt produksjonsanlegg for OLED-paneler i Guangzhou i Kina, som vil nesten doble kapasiteten fra dagens nivå. Samtidig stopper de produksjonen av LCD-paneler i Sør-Korea mot slutten av 2020, ifølge Reuters.

Samsung mot strømmen, inntil nå

De aller fleste TV-produsentene benytter nå OLED-panel på sine toppmodeller, med ett unntak: Samsung. De har klart å tyne det meste ut av tradisjonell LCD ved å implementere et ekstra lag med såkalte Quantum Dots i panelet, som blant annet sørger for bedre sortnivå og fargegjengivelse.

Avhengig av hva som vises på skjermen, viser våre tester at avstanden til OLED med hensyn til kvalitet har blitt stadig mindre. Men spesielt i høykontrastscener (som hvitt på sort) og på innsynsvinkler, er OLED den ubestridte vinneren.

TV-TEST: Det er store forskjell på sortnivået på LCD og OLED. Her ser du vanlig LCD til venstre, OLED i midten og QLED til høyre. Fra trippeltest på Dinside i 2019. Video: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

I vår annonserte imidlertid Samsung at de er klare for neste kapittel Quantum Dot, denne gangen basert på OLED. Nye fabrikker er under oppføring, og produksjonen er ventet å starte i 2021.

Samtidig bekreftet de at de ville stoppe produksjonen helt av tradisjonelle LCD-paneler for TV-er innen utgangen av 2020.

Foreløpig har ikke Samsung avslørt mange detaljer om sin nye hybridløsning, men det er rimelig å anta at målet er å forbedre OLED ytterligere. Vi vet blant annet at LCD tåler høyere lysstyrke enn OLED, fargeforandringer over tid har vært et tema og produksjonskostnadene har vært høye, og dette er helt sikkert faktorer verdens største TV-produsent har adressert i forkant av skiftet.

Denne artikkelen hos Cnet går mer i detalj på hva vi kan forvente.

Fortsatt LCD-TV-er i markedet

Når det gjelder TV-er med LCD-panel, vil de helt sikkert bli tilgjengelig lenge ennå. Sharp er en stor produsent som ikke har annonsert planer om avvikling, og LG vil fortsatt ha produksjon av LCD-paneler i Kina.

Men OLED-fokuset fra verdens to klart største TV-produsenter sier det meste om veien videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer