OLED eller LCD

Mot slutten for LCD-TV-er?

LG girer kraftig opp sin satsing på OLED og Samsung stenger ned produksjonen helt av tradisjonelle LCD-paneler. Det sier det meste om fremtiden for TV-er.

LCD: Dinside tester jevnlig TV-er. Her fra en tidligere samletest av LCD-TV-er. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
LCD: Dinside tester jevnlig TV-er. Her fra en tidligere samletest av LCD-TV-er. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du skal kjøpe ny TV i 2020, har du valget mellom modeller som har et LCD-panel eller et OLED-panel. Førstnevnte dominerer stort, og hovedgrunnen er at de er enklere og billigere å produsere enn TV-er med OLED-panel. I skrivende stund koster den rimeligste OLED-TV-en 9.999 kroner, ifølge Prisjakt.

Det er imidlertid sistnevnte som byr på den beste bildekvaliteten, noe vi blant annet nylig fikk se beviser på i denne testen:

Dobler kapasiteten

Det er den koreanske produsenten LG Display som står for produksjonen av OLED-panelene som benyttes av merker som Sony, Panasonic, Philips og naturlig nok LG selv. Ingen andre har foreløpig turt å satse i samme omfang som LG på slik produksjon.

Før helga kom dessuten nyheten om at selskapet åpner et nytt produksjonsanlegg for OLED-paneler i Guangzhou i Kina, som vil nesten doble kapasiteten fra dagens nivå. Samtidig stopper de produksjonen av LCD-paneler i Sør-Korea mot slutten av 2020, ifølge Reuters.

Samsung mot strømmen, inntil nå

De aller fleste TV-produsentene benytter nå OLED-panel på sine toppmodeller, med ett unntak: Samsung. De har klart å tyne det meste ut av tradisjonell LCD ved å implementere et ekstra lag med såkalte Quantum Dots i panelet, som blant annet sørger for bedre sortnivå og fargegjengivelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.