Mot veis ende for fotoblekkskrivere?

Med lanseringen av Bubble Jet i850 hevder Canon å ha eliminert behovet for 6 blekkfarger for å produsere ekte fotokvalitet på bildeutskrifter.

Her ser du hvordan cyan, magenta og gul smelter sammen og danner blått, grønt, rødt og sort. Fotoblekkskrivere har to farger til, lys cyan og lys magenta, og kan dermed skape flere toner.
Her ser du hvordan cyan, magenta og gul smelter sammen og danner blått, grønt, rødt og sort. Fotoblekkskrivere har to farger til, lys cyan og lys magenta, og kan dermed skape flere toner. Vis mer
Publisert

Tradisjonelle fotoblekkskrivere benytter to ekstra blekkfarger i forhold til vanlige blekkskrivere, for å være i stand til å gjenskape korrekte farger og vanskelige overganger i en bildeutskrift. Slike skrivere er vanligvis dyrere å kjøpe, og dyrere å bruke enn vanlige blekkskrivere.

Noen blekkskrivere kan derimot bruke både fotopatroner og vanlige patroner, men da må du manuelt skifte patroner i blekkskriveren avhengig av utskriftstype. En ungvint og uøkonomisk løsning, etter vår mening.

Selv om forskjellene på utskrifter fra på en vanlig 4-fargers blekkskriver av god kvalitet er blitt vanskeligere og vanskeligere å skille fra utskrifter fra ekte fotoskrivere, er det utvilsomt vært forskjeller som har vært mulig å oppfatte med et skarpt øye.

Løsningen ligger i dråpestørrelsen

Som enkel hovedregel kan man si at en vanlig blekkskriver lager fotoutskrifter som er en smule mer kornete enn hva en god fotoblekkskriver kan klare. Dette skyldes først og fremst at vanlige blekkskrivere oftere må bruke triks for å “lure” øyet til å tro at det har gjengitt riktig farge. Dette oppnås ved å plassere blekkdråper med forskjellige farger i bestemte mønstre. Enkelte farger er vanskeligere å gjenskape med denne metoden enn andre (for eksempel hudtoner), og det er i disse partiene at utskriftene kan oppfattes som kornete.

Her ser du et forstørret utsnitt av en fotoutskrift (øye). Ved hjelp av de to ekstra blekkpatronene klarer S900 (nederst) å gjengi detaljer i bildene på en mer korrekt måte enn S750 og andre skrivere med fire blekkpatroner. Fire-patroners skrivere må kompensere ved å lage prikker med de tre grunnfargene + sort, noe som kan føre til at fotoutskriftene virker mer kornete. For de mest iherdige fotoentusiastene vil det være naturlig å velge en skriver med seks blekkpatroner.
Her ser du et forstørret utsnitt av en fotoutskrift (øye). Ved hjelp av de to ekstra blekkpatronene klarer S900 (nederst) å gjengi detaljer i bildene på en mer korrekt måte enn S750 og andre skrivere med fire blekkpatroner. Fire-patroners skrivere må kompensere ved å lage prikker med de tre grunnfargene + sort, noe som kan føre til at fotoutskriftene virker mer kornete. For de mest iherdige fotoentusiastene vil det være naturlig å velge en skriver med seks blekkpatroner. Vis mer

På en pressekonferanse vi overvar i USA for et par år tilbake, hevdet utviklere i Lexmarks blekkdivisjon at behovet for 6 blekkfarger på fotoskrivere ville forsvinne bare blekkdråpene ble små nok. Det ble antydet at det ville være mulig, på sikt, å presse blekkdråpene ned i en størrelse på mikroskopiske 1 pikoliter (0.000 000 000 001 liter). På den måten ville det bli mulig å plassere dråper så tett i tett at de ville være umulig å oppdage for selv et trenet øye.

Mer enn halvert

Blekkpatronene i i850.
Blekkpatronene i i850. Vis mer

Med lanseringen av i850 er det nettopp dette Canon hevder å ha klart. Blekkdråpene er riktig nok ikke 1 pikoliter, men 2. Skriveren skal teoretisk være i stand til å plassere 5,7 millioner dråper på en kvadrattomme. Til sammenligning var dråpestørrelsen på Bubble Jet S750 (testvinner i DinSide for nøyaktig ett år siden) 5 pikoliter, og maks 2,8 millioner dråper på en kvadrattomme. Men allerede dengang begynte vi å stille spørsmålstegn ved behovet for 6 farger.

Hvis Canons påstander holder mål, betyr det at for første gang er én og samme skriver optimalisert for alle typer utskrifter.

Vi holder i skrivende stund på med å teste i850, og vil sammenligne resultatene våre mot Canons egen fotoblekkskriver S900, samt en helt ny fotoblekkskriver fra Epson. Vi kommer tilbake med våre resultater allerede denne uken.

Her finner du Norges mest komplette test av blekkskrivere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer