Mozilla Prism

Flytt webapplikasjonene ut av nettleseren.

Mozilla Prism
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert merket det selv – stadig flere av applikasjonene du bruker til daglig befinner seg på verdensveven. Selv har jeg både kalender, RSS-leser og e-post fra Google, jeg skriver denne artikkelen i vårt artikkelsystem, titter innom Facebook nå og da og har en Wordpressblogg jeg skriver i fra tid til annen for å nevne noe.

Med andre ord har det lett for å balle på seg med antall faner i nettleseren, selv om jeg jo egentlig bruker mange webapplikasjoner samtidig.

Nettopp denne problemstillingen er det Mozilla prøver å bøte på med Prism. Med Prism installert kan du nemlig lage en helt frittstående applikasjon av et hvilket som helst nettsted.

Skiller ut nettsider i egne applikasjoner

Dette er for så vidt ingenting nytt. Google Chrome har tilsvarende funksjonalitet (men er foreløpig ikke tilgjengelig for Mac og Linux; i hvert fall ikke offisielt), og enda eldre er Fluid, som vi så vidt nevnte i artikkelen Få Chromes godbiter i Firefox.

Prism installerer du enten som en frittstående applikasjon eller som et nettlesertillegg i Firefox. Når du har Prism installert, kan du fra hvilken som helst nettside velge verktøy=>convert website to application. Da får du en boks som ser slik ut (bittelitt annerledes i Windows):

Mozilla Prism


Som du ser kan du velge om du skal vise navigasjonslinjen, statuslinja, og om du eventuelt skal kunne navigere frem og tilbake. Adressefeltet er skrivebeskyttet, og alle lenker som peker til et annet domene enn det gjeldende, vil åpne lenka i din vanlige nettleser.

Og dermed kan du bytte mellom webapplikasjoner slik:

Mozilla Prism


Hva er så fordelene med dette?

  • Tilgjengelig via alt/cmd-tab - Så fort du venner deg til det, føles det veldig naturlig å kunne bytte mellom e-post, kalender etc. på samme måte som du bytter mellom programmer.
  • Eksisterer "uavhengig" av nettleseren - Hvis nettleseren din av en eller annen grunn krasjer, tryner ikke applikasjonene du kjører for seg selv (det samme gjelder hvis du lukker den på vanlig måte). Det kan være kjekt dersom du har en tendens til å skrive mye uten å lagre, for eksempel. . o O ( på tide å lagre denne, kanskje )
  • Når du bare skal sjekke epost – En annen kjekk ting med en Prism-applikasjon er at det kun er en lettvekter-variant av nettleseren som kjører; uten alt mulig av utvidelser, bokmerker, sidestolper og Gud vet hva. Dermed starter den mye raskere og krever mindre ressurser enn om du kjører i gang hele nettleseren; spesielt hvis du har en tendens til å lukke den med en haug av åpne faner som alle lastes inn når du starter nettleseren igjen.
  • Logg inn fra flere konti – Har du flere epostkonti hos samme tilbyder? Ikke noe problem – hver instans kjører uavhengig av de andre slik at du kan være logget inn med flere konti av gangen.

Slik gjør du det

Det er ikke noe hokus pokus – pek nettleseren din til http://prism.mozilla.com/, trykk på get started-knappen og følg instruksene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer