MP3-alternativ fra Sony og Real

Sony og RealNetworks har gått sammen om å ta opp kampen mot MP3 og Microsofts lydformat WMA. RealAudio 8 påstås å låte bedre, samtidig som det opptar mindre diskplass enn konkurrentene.

Foto: BEL
Foto: BEL Vis mer
Publisert

RealNetworks proprietære lydformat RealAudio representerte ikke mindre enn en revolusjon da det ble lansert på midten av nittitallet. Plutselig var det mulig å distribuere brukbar lyd over nettet selv om man var tilknyttet ved hjelp av et traust 28.8-modem.

Siden den gang har det skjedd svært mye innen digital lydkomprimering. Nye lydformater og bedrede streaming-teknologier har sett dagens lys, i tillegg til at flere og flere har fått raskere tilknytning til nettet. Disse faktorene åpnet en ny verden for musikkpirater, og resten av historien kjenner vi alle.

Halve filstørrelsen

Hodene i RealNetworks og Sony slo seg tidligere i år sammen for at ikke RealAudio skulle parkeres helt. RealAudio 8, som ble lansert tidligere denne uken, er spunnet rundt Sonys ATRAC3-digitallydteknologi. Formatet gir etter sigende lydfiler i høyere kvalitet enn MP3, selv ved halv bitrate. I klartekst betyr det at en mp3-fil på 5 MB bare vil oppta 2,5 MB i RealAudio 8-format.

For øvrig støtter formatet bitrater fra 16 kbps til 352 kbps.

I tillegg har RealNetworks oppdatert sin teknologi for sikker distribusjon og kopibeskyttelse av RealAudio-filer, slik at vi snart vil kunne kjøpe musikk fra nettet i dette formatet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer