MP3 blir født

Publisert
Sist oppdatert

Brandenburgs doktoravhandling stod sentralt i det videre arbeidet med MP3-formatet, og etter en haug med problemer, enkelte så store at hele prosjektet holdt på å bli lagt på is på begynnelsen av 90-tallet, lanserte Fraunhofer i 1994 det første DOS-verktøyet for å lage komprimerte musikkfiler fra ukomprimerte WAV-filer. Programmet het l3enc, og filetternavnet var i starten .bit.

MP3 blir født


Den 14. juli 1995 etter ble filetternavnet .mp3 valgt. Den 9. september var den første programvaren for avspilling i sanntid klar - Winplay3.

MP3 blir født


Undertegnede var tidlig ute med å ta i bruk l3enc. Prosessen var alt annet enn strømlinjeformet. Først måtte sangene kopieres fra CD til harddisken i WAV-format med et egnet program. Det tok gjerne en time. Deretter skulle WAV-filene komprimeres til MP3, en svært tidkrevende prosess på en PC med Pentium 100-prosessor.

Med 540 MB harddisk var det dessuten umulig å kopiere en hel CD uten å slette WAV-filer underveis, og prosessen som helhet tok gjerne en hel dag. Og da snakker vi om én CD...

Utrolig nok er en elleve år gammel 16-bits versjon av Winplay3, som ble laget for Windows 3.11, mulig å kjøre i Windows Vista. Spesielt interesserte kan laste ned programmet ved å klikke her.

>>Les videre: MP3 til folket

Innhold:
[Hovedside][MP3-formatets far][MP3-formatets mor][MP3 blir født][MP3 til folket][Den første MP3-lommespilleren][Platebransjen reagerer][Spillere på løpende bånd][Napster][Kapasitet til tusen][Den første samletesten][iPod][Musikkhandel][DRM][Veien videre]

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer