MP3 blir født

Publisert
Sist oppdatert

Brandenburgs doktoravhandling stod sentralt i det videre arbeidet med MP3-formatet, og etter en haug med problemer, enkelte så store at hele prosjektet holdt på å bli lagt på is på begynnelsen av 90-tallet, lanserte Fraunhofer i 1994 det første DOS-verktøyet for å lage komprimerte musikkfiler fra ukomprimerte WAV-filer. Programmet het l3enc, og filetternavnet var i starten .bit.

Den 14. juli 1995 etter ble filetternavnet .mp3 valgt. Den 9. september var den første programvaren for avspilling i sanntid klar - Winplay3.

Undertegnede var tidlig ute med å ta i bruk l3enc. Prosessen var alt annet enn strømlinjeformet. Først måtte sangene kopieres fra CD til harddisken i WAV-format med et egnet program. Det tok gjerne en time. Deretter skulle WAV-filene komprimeres til MP3, en svært tidkrevende prosess på en PC med Pentium 100-prosessor.

Med 540 MB harddisk var det dessuten umulig å kopiere en hel CD uten å slette WAV-filer underveis, og prosessen som helhet tok gjerne en hel dag. Og da snakker vi om én CD...

Utrolig nok er en elleve år gammel 16-bits versjon av Winplay3, som ble laget for Windows 3.11, mulig å kjøre i Windows Vista. Spesielt interesserte kan laste ned programmet ved å klikke her.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer