MP3 på stranda

MP3-filer er blitt et svært utbredt format for distribusjon av musikk, legalt og illegalt. Men det er ikke akkurat optimalt å måtte sitte ved PCen for å høre på musikk. Nå kommer det små apparater i walkman-størrelse som frigjør MP3-formatet fra PCen.

MP3 på stranda
Publisert

Teknisk sett er MP3 meget effektiv: De fleste musikktyper lar seg komprimere ned til bortimot 1/12 av den opprinnelige datamengden, sammenlignet med det lineære CD-formatet.

Musikkbransjen og opphavsrettighetsorganisasjonene er imidlertid ikke fullt så begeistret for MP3-suksessen, og har lenge fryktet det som nå er i ferd med å skje. Allerede tidlig i 80-åra forutså Svein-Erik Børja, en ressursperson både på lyd og video som dessverre ikke lenger er blant oss, at musikk i nær framtid ville bli frigjort fra såkalte "lydbærere", som plater og kassetter. At dette skulle skje ved hjelp av Internett og MP3 var ikke mulig å forutsi den gangen, men nå har det i alle fall blitt virkelighet.

Ikke all lyd er nødvendig

MP3, på linje med andre kompresjonsalgoritmer, baserer seg på at vi ikke oppfatter alle detaljer i et lydbilde under alle omstendigheter. Visse frekvenser ved visse nivåer maskerer andre frekvenser og nivåer. Ved å fjerne denne informasjonen som vi (nesten) ikke hører, kan datamengden reduseres.

Dette fungerer i praksis veldig bra for mange lyttesituasjoner. Det er de færreste som sitter i lydisolerte, akustisk korrekt konstruerte rom og lytter intenst til musikk med nyrensede øreganger. Det er tross alt selve musikken og lydbildets karakter som gir opplevelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer