MP4 – nytt musikkformat?

I forrige uke ble låten Swindlers Lust lagt ut på Public Enemy’s nettsted. Den fantes i MP3 format, men var også tilgjengelig i ”MP4”. Hva er dette?

MP4 – nytt musikkformat?
Publisert

Det pågår kontinuerlig forskning på datakompresjon for mediadata. MP3 er ikke noe mer enn det mest utbredte formatet som er tilstrekkelig bra. Det finnes flere alternativer, men ingen er vesentlig bedre lydmessig, eller er vesentlig mer kompakt.

MPEG-4 er det neste skrittet, men dette formatet er enda ikke helt klart siden ambisjonsnivået er svært høyt. Det skal kunne håndtere alle typer mediadata, og samtidig ta hensyn til det kompliserte problemet med opphavsrettigheter.

MP4 er ikke en standard

MP4 er ikke det nye standardiserte ISO MPEG-4-formatet, men et varemerke. Det er registrert av Global Music Outlet (GMO) og bygger på deler av MPEG-4. GMO ønsker å bruke dette formatet til å distribuere musikk på nettet, og formatet inneholder avspilleren pakket sammen med dataene. På denne måten vil linker og info om artisten ikke rives løs fra musikken, men fremstå som en enhet og fungere som markedsføring av artisten.

Det er i hvert fall slik det ser ut foreløpig. PE-låten er en exe-fil som viser en løpende tekst mens musikken spilles, og det er ikke mulig å fjerne dette.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer